I 2015 fikk Oslo kommunes nettsider relansert som et rent tjenestenettsted. Nå tar kommunen sitt første skritt i det de selv omtaler som en redaksjonell retning. Det skjer ved at By- og planleggingsetatens egen infoavis ByplanOslo flytter inn på Oslo kommunes nettside.
- Vi har sett behovet for en flate hvor Oslo kommune kan presentere et mer engasjerende innhold. Å løfte et eksisterende magasin inn på nettsidene har vært en spennende utviklingsprosess, sier seksjonsleder i Oslo kommunes webforvaltning, André Myrbråten i en pressemelding.
Nettavisen er ikke helt ny. Plan- og bygningsetaten forsøkte seg med en app i 2012, men valgte i 2014 å opprette et nettmagasin for å gi innbyggerne innsikt i hvordan og hvorfor planer og områder utvikles. I 2017 hadde ByplanOslo rundt 170.000 unike sidevisninger.
Nå innlemmes dette magasinet altså inn i kommunens nettsider, og kommunikasjonsdirektør Trude Isaksen i Plan- og bygningsetaten er overbevist om at det vil gi magasinet nytt liv.
- Det vi synes er den store fordelen her, er at vi kan få til en bedre integrering med de andre tjenestene på Oslo kommunes nettsider, blant annet kunngjøring av planer og informasjon om infomøter som er knyttet opp mot stoff på ByplanOslo. Det er en kjempefordel som vi ikke hadde hatt mulighet til tidligere, sier hun til Kampanje.
- Kommer dere til å gire opp satsingen?
- Det vil vi. Nå har vi gått fra å være Plan- og bygningsetatens nettmagasin til å få med oss Eiendoms- og byfornyelsesetaten og Byantikvaren inn i redaksjonen, slik at vi får flere å spille på og et større redaksjonelt miljø.
Aftenposten-redaktør: - Problematisk
Kulturredaktør i Aftenposten, Sarah Sørheim, er i utgangspunktet positiv til at Oslo kommune tar grep for å bedre informasjonsflyten.
- Det har vært en utfordring for nettsidene til Oslo kommune at de har vært vanskelig å finne frem på, og det vet jeg fra egen erfaring som osloborger. At de jobber aktivt jobber med å få ut informasjon synes jeg er bra, sier hun til Kampanje.
At kommunen omtaler satsingen som «redaksjonell» er hun mindre begeistret for.
- Det som derimot er problematisk er at de omtaler det som redaksjonelt innhold. Det er veldig viktig at man som leser forstår at dette ikke er uavhengig og kritisk informasjon. Dette er informasjon fra en aktør, og det mener jeg kommunen bør være tydelig på. Dette er ikke redaksjonelt innhold.
- En ensidig fremstilling
Hun mener det er en generell trend at samfunnsaktører tar i bruk redaksjonelle virkemidler for å få frem budskapet sitt, og viser til DNB som har lansert sin egen nyhetstjeneste.
Les mer: Lanserer DNB Nyheter: - Økonomijournalister er blitt en sjelden rase
- Tror du dette blir en solskinnshistorie for Oslo kommune?
- Nå får vi se, jeg har vært litt inne og sett, og jeg så ikke mange kritiske artikler. Det tenker jeg for så vidt er greit, det er jo derfor vi har Aftenposten og andre redaksjoner. Vi har en annen jobb, vi skal ikke få frem solskinnshistorien, men den egentlige historien. Vi skal skrive om det de lykkes med og det de ikke lykkes med, de byutviklingssakene som skaper mye konflikt og som har et dårlig resultat.
Hun er ikke sikker på at alle vil forstå at kommunens nettavis ikke er redaksjonell.
- De må få frem at dette er en ensidig fremstilling, samtidig som det er bra at de får ut informasjon. Etter første øyekast synes jeg de har litt å gå på der, og de bør ikke omtale dette som redaksjonelt innhold. Det er det faktisk ikke.
Saken fortsetter etter bildet.
Satser på nettavis: - Dette er ikke et forsøk på å omgå kritisk journalistikk, sier kommunikasjonsdirektør Trude Isaksen i Plan- og bygningsetaten. Foto: Oslo kommune.
- Ingen skal være i tvil
Kommunikasjonsdirektøren i Plan- og bygningsetaten avviser at de forsøker å tildekke hvem som er avsender av innholdet på ByplanOslo.
- Vi er ikke et mediehus, vi er Oslo kommune, sier Trude Isaksen.
- Hvorfor kaller dere dette for et redaksjonelt magasin?
- Dette er stoff som blir bearbeidet, som blir tilrettelagt for leserne på en måte som vil gjøre dette til lesverdige produkter for innbyggerne i Oslo kommune. Det skal ikke være tvil om at det er Oslo kommune som er avsender, og det mener vi blir tydeligere ved at ByplanOslo flytter inn på kommunens nettside. Ingen skal være i tvil om at vi er Oslo kommune.
Opplever mindre redaksjonell dekning
- Er dette et forsøk på å veie opp for kritisk journalistikk fra for eksempel Aftenposten?
- Nei, dette er ikke et forsøk på å omgå kritisk journalistikk. Det viktigste aspektet handler om å opplyse. Det er ikke sånn at alt som handler om planer og byutvikling i Oslo blir dekket av mediene. Det kan være ting innbyggerne trenger å vite om som mediene enten ikke er interessert i eller har muligheten til å dekke.
- Hvordan opplever du at medienes dekning av byutvikling i Oslo har endret seg?
- Jeg vil si at det har blitt mindre de siste årene, men samtidig har det også skjedd positive ting, som fremveksten av nye lokalaviser. Det er veldig bra, sier Isaksen.
Sarah Sørheim i Aftenposten varsler en større satsing på stoff om byutvikling også fra deres side.
- Vi har tradisjon for å dekke Oslo, men vi ser at det behov for mer journalistikk og debatt om byplanlegging. Det er mange som engasjerer seg i slike saker, og det tyder på at det er et informasjonsbehov, og det skal vi ta ansvar for. Vi vil lese kommunens informasjonsskriv med interesse, det er en kjempekilde til informasjon, men vi kommer aldri til å sitere dem uten å høre med en annen kilde først, sier hun.
Kommentér