Elektronikkbransjen har sluppet omsetningstallene for 2017, og tradisjonen tro slipper de samtidig resultatene fra sin årlige forbrukerundersøkelse, der de blant annet ser nærmere på hvordan tv-vanene endrer seg.

Resultatene fra årets undersøkelse viser at seks av ti abonnerer på én eller flere strømmetjenester. Netflix har ingen problemer med å forsvare ledelsen. 51 prosent av husholdningene svarer at de har et Netflix-abonnement. Det utgjør en vekst på 7 prosentpoeng fra året før. 

Samtidig svarer 21 prosent at de har et abonnement på HBO Nordic. Også det er en vekst på 7 prosentpoeng.

Disse tallene samsvarer med Kantar Medias Interbuss-undersøkelse fra fjerde kvartal.

Les også: HBO Nordic har tatt «bakveien» inn i norske hjem - puster TV 2 i nakken

TV 2 Sumo rykker ned
Undersøkelsen er derimot dårlig nytt for TV 2, som inntar en fjerdeplass med sin strømmetjeneste TV 2 Sumo. 17 prosent svarer at husholdningen har et Sumo-abonnement, kun ett prosentpoeng mer enn året før. Det er første gang HBO Nordic går forbi TV 2 Sumo i denne undersøkelsen.

Også Viaplay går forbi TV 2 Sumo. 18 prosent svarer at de har et abonnement på MTGs strømmetjeneste, noe som gir den en hårfin tredjeplass.

TV 2 Sumo-sjef Christian Birkeland synes ikke undersøkelsen gir et riktig bilde av utviklingen til TV 2s storsatsing.

- Vi opplever god vekst i våre abonnementstall og spesielt i det siste halvåret. Det skyldes det gode TV 2-innholdet som ingen andre har, sier Birkeland til Kampanje.

- Folk hopper mye inn og ut
Han forteller at de har jobbet spesielt mye med å beholde kundene lengre og forhindre frafall.

- Det ser vi store frukter av nå, for det er ingen tvil om at folk hopper mye inn og ut av strømmetjenestene.

- Hvilke grep tar dere for å utvide kundebasen i 2018?

- Vi satser friskt fremover, både med å hente inn nye folk og mer innhold, og du vil nok se at det skjer mye spennende i 2018.

Elektronikkbransjens undersøkelse er gjennomført på nett blant et landsomfattende og representativt utvalg på 1.002 personer. Intervjuene er gjennomført i tidsrommet 4-15. januar 2018 av Norstat.

Les også: Ny rapport kartlegger strømmeparadoks: - Setter press på hele bransjen

HBO satser på barne-tv
PR-sjef Isabell Langvatn Goren i HBO Nordic har tidligere bekreftet overfor Kampanje at de har hatt en positiv utvikling i markedet. Hun mener det i stor grad skyldes det amerikanske serieinnholdet de kan tilby, som i tillegg til flaggskipet «Game of Thrones» inkluderer kultserier som «Twin Peaks: The Return», og prisvinnende serier som «Big Little Lies» og «The Handmaid's Tale».

- I likhet med for eksempel «Game of Thrones» er mange av disse seriene ikke bare ren underholdning. men populærkulturelle fenomener som folk ønsker å ta en del av, og når vi da tilbyr dette innholdet eksklusivt i Norden er det naturlig at publikum fatter en interesse for vår tjeneste. I løpet av året har vi også fått på plass en egen seksjon kalt Toonix, med innhold for barn, noe som gjør at tilbudet vårt i større grad appellerer til barnefamilier, sier Goren til Kampanje.

Vokser med partneravtaler
Som Kampanje tidligere har skrevet, er det nå mulig å få tilgang til HBO Nordic i grunnpakken til både Get, RiksTV og Altibox. Det har bidratt til veksten, bekrefter Goren.

- Vi er veldig fornøyd med de partneravtalene vi nå har inngått og ser stort potenisal for videre utvikling. Distribusjonsavtalene har vært viktige for oss i den forstand at vi når ut til et publikum med andre seervaner enn de vi har kommunisert med tidligere, sier Goren.

- I samarbeid med de partnerne som vi har valgt å jobbe med gir vi kundene muligheten til å finne vårt innhold uten at de nødvendigvis trenger å endre brukermønsteret sitt. Avtalene er gode for oss og for våre partnere, og til sist er det kundene som får et bedre tilbud og mer frihet, fortsetter hun.

- Hvor stor del av bruken av HBO Nordic kommer fra samarbeidet med distributørene?

- Norge er det markedet hvor OTT-basen vår tradisjonelt har vært, og fortsetter å være størst i forhold til andelen kunder via partnere. Men det er tydelig at den positive veksten har en sammenheng med partneravtalene vi nå har inngått.