Det sier så mye om Mediebedriftene - MBL at de omtaler lesere som leser/bruker innholdet i tråd med medienes egne forretningsmodeller for gratispassasjerer. Det blir omtrent som om Google skulle omtalt de som bruker søkemotoren for gratispassasjerer.

Les mer: Derfor vil ikke gratispassasjerene betale for nyheter

Det kan og bør legges til at menneskene MBL kaller gratispassasjerer betaler for tilgang til innholdet gjennom å donere sin tid, oppmerksomhet og betydelig mengder data/informasjon om seg selv, interesser, etc til det aktuelle mediehuset og dets partnere.

Alle stakeholdere i kommende runde av debatt, politikkutvikling, etc bør følge godt med på denne «virkelighetsbeskrivelsen» fra MBL. Del av denne uvirkelige virkelighetsbeskrivelsen er at de også omtaler mediene «gratis kilder», som sagt betaler brukerne med tid, oppmerksomhet og betydelig mengder data/informasjon om seg selv, interesser, etc. I tillegg kan de jo vurdere å ta en prat med Forbrukertilsynet om bruk av begrepet gratis.

Det er en sak om mediehus ikke lykkes med forretningsmodellene sine. Det betyr ikke at det er leserne/brukernes skyld. Eller at det er i nærheten av rimelig og omtale dem gratispassasjerer når de faktisk betaler akkurat det mediehuset ber dem om. I tillegg bistår de gjerne dem (uten å ta betalt for det) med distribusjon ved å dele med sine venner med egne private kontoer på Facebook, Twitter, etc.

Really MBL?

Dette innlegget ble først publisert på Torgeir Waterhouses Facebook-side.