Artikkelen er oppdatert med kommentarer fra Radio Metro, Medietilsynet og Nkom.

P4 og Radio Norge slukket sine FM-stasjoner på Østlandet fredag 8. desember. Tidligere i høst gjorde NRK det samme. De riksdekkende aktørene krevde også at lokalradioene i storbyene skulle slukke sine FM-signaler samtidig for at de ikke skulle få noen fordeler og kapre lyttere i overgangen til DAB. Men Radio Metro sender fortsatt på FM i Oslo, og radiosjef Svein Larsen mener det er feil at han må skru av sine sendere fordi konkurrentene ønsker det.

Det er bakteppet for julens store radioballade. I går varslet Medietilsynet sanksjoner fordi det mener sendingene er ulovlig.

- Når Radio Metro nå fortsetter med sine sendinger i Oslo uten konsesjon, er det ulovlig kringkasting. Medietilsynet kommer derfor til å sende ut varsel om sanksjon så snart som mulig, sannsynligvis allerede i dag, sa direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Risikerer store dagsbøter
Nå bekrefter Velsand overfor Kampanje at Radio Metro gis dagsbøter på opptil 70.000 kroner dersom Radio Metro fortsetter med sine sendinger.

- Vi har varslet gebyr eller tvangsmulkt i to ulike brev. Det ene brevet gjelder tre Radio Metro-kanaler, og der anslår vi at en tvangsmulkt vil ligge på 40.000-60000 kroner per dag. Det andre varselet var til Radio Rox, som er eget selskap, men en del av Radio Metro-konsernet. Der varslet 7.000-10.000 kroner per dag, sier Velsand til Kampanje.

Det betyr at hvis Radio Metro fortsetter å sende på FM-nettet, kan bøtene fra Medietilsynet komme opp i nærmere 500.000 kroner i uka og to millioner i måneden totalt.

Nkom vil stenge sendingene
I tillegg varsler Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) stenging av FM-signalene og dagsbøter. Det ene varselet er på 6.000-8.000 kroner og det andre er på 25.000-30.000 per dag. Dermed kan Radio Metro ende opp med bøter på opptil. 110.000 kroner daglig dersom og nærmere én million ukentlig. Radio Metro vil imidlertid være borte fra lufta raskt dersom Nkom stopper sendingene ved tvang.

- Vi har varslet tvangsmulkt og stenging av senderne dersom Radio Metro ikke frivillig slår av sendingene på FM-nettet. Fristen for å svare på vårt brev er satt til torsdag, så tvangsmulkten vil begynne å løpe fra neste uke, sier avdelingsdirektør John-Eivind Velure i Nkom til Kampanje.

Advarslene til tross, Radio Metro-sjef Svein Larsen sender ikke ut noen signaler om at han akter å strekke våpen.

- Vi ser på brevene fra Medietilsynet og vi kommer til å svare i løpet av dagen. Men vi synes svarfristen, som er satt til kommende torsdag, er for kort og vi kommer til å be om at den forlenges, sier Larsen til Kampanje.

Larsen: - Dette er ingen krisesituasjon
Han stusser på at Medietilsynet og Nkom har mobilisert kjapt og varslet sanksjoner mot Radio Metro.

- Jeg tror jeg aldri har sett Medietilsynet og Nkom reagere på timen før. Nkom snakket jeg allerede med lørdag ettermiddag da de sendte peilebiler ut i Oslo for å sjekke om vi sendte på FM-nettet i hovedstaden. Da sa jeg til dem at dette var vel dramatisk framgangsmåte, det er jo ingen krisesituasjon, akkurat. Så kom det brev fra Medietilsynet mandag ettermiddag og brev fra Nkom sent mandag kveld. I dag ringe attpåtil Nkom og spurte om jeg hadde mottatt brevet, sier Larsen og fortsetter:

- Dette skjer samtidig med at DAB-organisasjonen Digital Radio Norge, som de store kanalene står bak, går ut og sier at det nesten ikke er noe FM-lytting lenger. Da synes jeg Medietilsynet og Nkom overdriver ekstremt. Medietilsynet og Nkom må ikke overreagere fordi P4 og Radio Norge presser på. De må passe på å ha armlengdes avstand til aktørene, de er like mye mitt tilsyn som andres.

Både Nkom og Medietilsynet svarer at de følger opp stortingsvedtak og følger regelverket.

- De fleste er engasjerte og seriøse
Medietilsynets varsel om sanksjoner har skapt et skred av kritikk fra Radio Metro-lyttere på Facebook, e-post og tekstmelding. 

- De aller fleste er engasjerte og seriøse, men dessverre opplever vi også at noen går over grensen i sine påstander, ordvalg og beskrivelser, sier Mari Velsand.

Det er spesielt stort engasjement på tilsynets Facebook-side, hvor kritikken hagler. «Nedrig, «korrupt» og «skammelig» er noen av karakteristikkene.

- Dette er skammelig maktmisbruk av Medietilsynet. Mye tyder på at det er til for leverandørene og ikke for forbrukerne. Rett og slett vemmelig oppførsel, skriver en.

- Vi gjør jobben vår
Medietilsynet har nå sendt ut varsel om sanksjon til Radio Metro som følge av at kanalen sender uten konsesjon.

- Vi gjør bare jobben vår med å følge opp politiske vedtak, sier Velsand.

Stortinget har besluttet at kommersielle lokalradioer i Oslo-området skulle slukke samtidig som de kommersielle riksdekkende radioene, og datoen for dette var 8. desember 2017.

Radio Metro gikk mandag ut med en pressemelding, der kanalsjef Svein Larsen mener det er feil at han må skru av sine sendere fordi konkurrentene ønsker det. Larsen viser til at slukke-saken er klaget inn for ESA, og sier at han vil avvente ESAs sluttbehandling før de eventuelt slukker sine sendinger i Oslo.

Norsk Lokalradioforbund har klaget inn slukkingen for EFTAs overvåkingsorgan ESA, og Larsen mener Radio Metro derfor må kunne fortsette å sende på FM innen en avgjørelse foreligger fra ESA – hvis avgjørelse norske myndigheter må følge.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Hisser på seg radiolyttere:

Medietilsynet pepres med kritikk fra sinte og engasjerte Radio Metro-lyttere.- Det er godt med engasjement. Det viser at folk involverer seg og bryr seg. Samtidig må vi slå ned på det som er ulovlige sendinger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet, som varsler sanksjoner mot Radio Metro fordi kanalen sender på FM-nettet uten konsesjon.

Kaller det piratsendinger
Svein Larsen mener det er problematisk at slukkedatoen kom før ESA er ferdig med å behandle saken. Han peker også på at P4 blant annet i Buskerud har fortsatt å sende på FM siden 16. juni, da sendingene skulle vært stoppet.

- Jeg ser at Radio Metro tydeligvis har bestemt seg for å sende ulovlig på FM i Oslo. Ulovlige sendinger er en sak for Medietilsynet og så langt jeg har forstått så har de allerede varslet sanksjoner. Jeg har full tillit til at Medietilsynet håndterer denne saken på en rask og god måte, slik at slukkeplanen kan gjennomføres slik Stortinget har bestemt, sa P4-sjef Kenneth Andresen til Kampanje.

- Vil dere gå rettens vei for å stoppe Radio Metros FM-sendinger?

- Piratsendinger er en sak for Nkom og Medietilsynet. De er så vidt jeg skjønner godt i gang med en sak om dette, svarte Andresen.

 De riksdekkende aktørene krevde i forbindelse med slukningsplanen at lokalradioene i storbyene skulle slukke sine FM-signaler samtidig for at de ikke skulle få noen fordeler og kapre lyttere i overgangen til DAB.

Les også: - Radio Metro med ulovlige FM-sendinger i Oslo

Les også: Bråk om FM-radio: -  Piratsendinger er en sak for Medietilsynet