Vi skal være jævlig glad og stolte over at Norge er et av verdens mest likestilte land. Samtidig er det verdt å minne oss selv om at det kan være forferdelig langt mellom likestilling og likeverd. Og når vi ikke er i mål hva gjelder likestilling og likeverd, har vi fortsatt en vei å gå. Så lenge det finnes mannfolk som trakasserer og overgriper seg på kvinner, trenger vi #Metoo. Så lenge det finnes mannfolk som ikke respekterer kvinner som et medmenneske, men ser og behandler henne som et objekt vi kan trakassere og forgripe oss på uten at det får konsekvenser, trenger vi #Metoo.

Så langt ser jeg absolutt ingen grunn eller behov for å gjøre #Metoo til en kjønnsnøytral kampanje. For å «likestille» problemstillingen. For den er på ingen måte likestilt mellom kvinner og menn. Er det menn som synes at det begynner å bli «nok nå», så får de for faen ta seg en bolle. Eller kanskje enda bedre – en real runk! Alene!

#MeToo har så vidt begynt
Kvinner har vært systematisk trakassert gjennom en årrekke. Og nå skal liksom «mannfolka» begynne å syte etter bare noen få uker? #MeToo har så vidt begynt. Vi har så vidt begynt å komme ut av skapene våre med selvransakelser og beklagelser. Beklagelser som aldri ville ha funnet sted, hadde det ikke vært for sosiale medier og en kraftfull hashtag. Vis meg den angrende mannen som frivillig og uten ekstern påvirkning la seg paddeflat før #Metoo røska tak i oss med et kraftig «ballegrep». Vi må rett og slett akseptere at vi ikke har reagert som vi burde når vi opplevde urett mot kvinner. At vi har akseptert at trakassering har eksistert uten at vi har gjort noe med det.

Kuken har hatt for mye makt
I takt med økende makt eller alkohol – eller en kombinasjon av begge deler – har vi i praksis latt kuken få bestemme mer enn den burde.

På samme måte som det er et hav av forskjell på å runke og rive av seg kuken, er det også et hav av forskjell på å gi noen en klem og å daske kuken i trynet. Så lenge menn fortsatt «gnir» seg unødvendig inntil ræva på en kvinne «fordi det er så trangt i baren». Så lenge vi lar oss selv «tøtsje innom sidepuppen» når du bare skal komme deg forbi henne. Så lenge vi tror vi kan «buse frem» fordi vi er mannfolk, så trenger og fortjener vi å bli påminnet om vår egen uakseptable og trakasserende oppførsel. Vi trenger å bli gjort oppmerksom på våre egne holdninger og manglende respekt vi har utvist ovenfor våre kvinnelige medmennesker uten at det har fått noen konsekvenser.

Vi er kanskje verdens mest likestilte land, men jeg kjenner ingen kvinner som ikke har opplevd en eller annen form for seksuell trakassering. En eller annen form for «pussy grabbing», «side boob touching», «ass holding» eller annen bedriten oppførsel.

Vi har for faen ikke fått nok av #MeToo ennå.

Forholdet mellom hodet og kuken må justeres
Vi har for faen ikke fått nok av #Metoo ennå. På langt nær nok. Så langt har har #Metoo ført til at noen ledere i enkelte bransjer har gått ut og beklaget. På vegne av seg selv. På vegne av sin virksomhet. Eller bransje. Så langt har det kostet et par jobber og enda færre sykemeldinger. Men «mannen» er på ingen måter friskmeldt.

Det er flott at «rutiner skal gåes opp igjen». Det er flott at det skal bli tryggere for kvinner å varsle uten risiko for egen jobb. Men det skulle da for faen bare mangle! Men hva med holdningene, kulturen og vår væremåte? Kukens «herredømme» over det store hodet tar lang tid å endre. Det er en ny maktbalanse som må på plass. Mindre kuk. Mer hjerne. Mer likeverd. Og mye mindre aksept for å ikke utvise den selvsagte respekten vi bør ha ovenfor hverandre – uavhengig av kjønn.

Konsekvenser for å være et rasshøl
Oppfører vi oss skikkelig skal ikke vi mannfolk forvente oss en belønning.

- Så flink du var Hans-Petter som ikke trakasserte noen i går på jobbfesten!

Give me a fucking break!

Oppfører vi oss som rasshøl bør det få konsekvenser. Så får det heller være at enkelte «gutter» synes det blir for mye #Metoo. Suck it up, og svelg det i deg! Aksepter at du ikke står i sentrum akkurat nå som den «helten» du alltid har fått lov til å være. Aksepter at søkelyset er på deg og ditt (dårlige) syn og holdning til kvinner!

Tross alt sitter en av de verste eksponentene for hva #Metoo faktisk handler om godt plassert i det Hvite Hus. #Metoo bør i det minste vare til den kuken har blitt kastet ut av det ovale rom.

#Metoo bør minst vare til det er kvinnene selv som mener at det er nok.

Det bør gi oss mannfolk god tid og god anledning til å skjerpe oss!

Denne kommentaren ble først publisert på bloggen til Hans-Petter Nygård-Hansen

Oppfører vi oss skikkelig skal ikke vi mannfolk forvente oss en belønning.