I morgentimene i dag kom endelig regjeringens utlysning av avtale for kommersiell allmennkringkasting. Denne gangen vil staten kompensere for nettokostnadene knyttet til oppdraget på inntil 135 millioner kroner per år i fem år eller hele 675 millioner for hele avtaleperioden på fem år.

Det er TV 2 som har hatt lisensen for kommersiell allmennkringkasting frem til i dag, selv om kanalen det siste året har stått uten noen form for avtale med Staten for første gang på 25 år.

TV 2-sjefen Olav Sandnes sier han er glad for at det har kommet en utlysning før sommeren. Han forteller at TV 2 gjerne vil fortsette som kommersiell allmennkringkaster.

Sandnes: - Jeg kan ikke spekulere
- Det vi kan si er at vi har vært tyelige på at vi har et sterkt ønske om å utføre et allmennkringkasteroppdrag også fremover i tid og det står vi på. Også er situasjonen slik at vi har fått et omfattende materiale som vi skal bruke tid på å sette oss inn i før TV 2 kan konkretisere våre veivalg. Det er også viktig at dette er en sak som skal gjennom alle beslutningsorganer i TV før vi kan være konkrete, sier Sandnes til Kampanje.

- Du tar med deg utlysningsteksten på sommerferien?

- Ja, den blir med på sommerferien.

 - Tror du blir konkurranse om denne avtalen?

- Jeg kan ikke spekulere i det, men det jeg kan si er at TV 2 er tuftet på konkurranse. Da vi ble satt opp i 1992 var det som en David mot Goliat, men i dagens mediemarked er det andre typer Goliat-er som konkurrerer med norske medier. Det faktum at myndighetene lyser ut en slik avtale, viser at det er viktig å sikre redaktørstyrte medier som treffer bredt og som leverer på allmennkringkastingsformål og som også treffer alle de som ikke søker etter nyheter, men som liker den totalpakken som en allmennkringkaster tilbyr.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Har fått sommerlektyre:

- Kulturdepartementet har gjort en grundig jobb nå, så skal vi bruke tiden fremover til å vurdere innholdet i utlysningen, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes, som tar med seg utlysningsteksten på sommerferie.

MTG: - Vi må fintenke
Modern Times Group (MTG) er trolig den eneste aktøren som kan utfordre TV 2 i kampen om en avtale. Mediekonsernet var den eneste tv-aktøren som ved siden av TV 2 deltok i den siste innspillsrunden som kulturministeren la opp til. Spørsmålet nå er om MTG vil søke.

- Ja, det lurer vi også på. Jeg har vært på telefon med kolleger i MTG siden morgentimene. Vi vurderer nå utlysningen, vi ser på hvilke krav som myndighetene stiller og hvilke konsekvenser de vil måtte ha. Så får vi etter hvert se hva vi gjør. Vi må sette oss ned og fintenke, å lese utlysningen grundig blir dagens oppgave, sier administrerende direktør i MTG Norge, Morten Aass, til Kampanje.

Les også: Lyser ut ny «TV 2-avtale» - frister med 135 mill. årlig

- Spennende mulighet
MTG har gjennom sin radiokanal P4 i alle år hatt status som kommersiell allmennkringkaster, men da på radio og ikke på tv. Aass legger ikke skjul på at MTG vurderer utlysningen seriøst.

- Det er spennende at det åpner seg nye muligheter i et turbulent mediemarked. Vi vil derfor vurdere alle muligheter som dukker opp.

- Er det noe som frister i utlysningen, bortsett fra 135 millioner kroner i årlig støtte fra staten?

- Det er ingen overraskelser i utlysningen, så vidt jeg kan se.

I dagens utlysningstekst er det ikke noe krav om at den kommersielle allmennkringkasteren må ha hovedkontor i Bergen, men det stilles krav om at den som får den nye avtalen må ha sin hovedredaksjon og sentrale nyhetsredaksjon i Norge, og minst 100 kilometer fra Oslo.

I utlysningen har det i 12. time kommet inn et nytt krav, en presisering om at tv-kanalen må ha sitt hovedkontor minimum ti mil utenfor Oslo.  Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier  til Kampanje at det er EØS-regelverket som krever en slik presisering.  

- Kom den formuleringen i stand etter at MTG og Morten Aass var hos deg på innspillmøte?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere.

- Det er 18 mil til Lillehammer og P4s hovedkvarter?  

- Det som har vært viktig for oss er å formulere oss slik at det ikke kommer i strid med ESA-regelverket. Det er en presisering vi nå gjør fordi vi stiller krav til lokalisering.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Søker MTG?

- Spennende at det åpner seg nye muligheter i et turbulent mediemarked, sier MTG-sjef Morten Aass.

Heller ikke Morten Aass ønsker å kommentere innholdet i samtalene med kulturministeren og om det er MTG som har fått gjennomslag for denne grensen.

- Nei, det har jeg ingen kommentarer til. Men det har hele tiden vært et mål og ønske fra politikerne at en kommersiell allmennkringkaster skal ha hovedkontor utenfor Oslo, så det er slik sett ingen nyhet. Det hadde vært overraskende om ikke lokalisering utenfor Oslo var et krav, svarer Aass.

Les også: Ville ha flere innspill om ny «TV 2-avtale» - MTG og TV 2 meldte seg

- Men ba dere Kulturdepartementet om at ti mil-grensen måtte komme med i utlysningen?

- Jeg kan ikke kommentere våre samtaler med Kulturdepartementet.

- P4 har hovedkontor på Lillehammer. Slik sett kan vel MTG teoretisk opprette et hovedkontor for en nyhetskanal på Lillehammer.

- Ja, teoretisk kan vi det, men en slik beslutning ligger lengre nede i bunken. Det er ikke der vi er nå. 

- Du starter ikke jakten på lokaler ennå?

- Hehe, nei, jeg gjør nok ikke det.

Vil ha mange søkere:

Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier hun har vært opptatt av å få til en utlysning som åpner for at flere kan komme til å søke. Her statsråden på Nordiske Mediedager. Foto: Nordiske Mediedager.