I morges kunne VG melde at skiutøver Martin Johnsrud Sundby ikke vil intervjues av TV 2s journalist Ernst A. Lersveen.

Lersveen var til stede under verdenscupåpningen i Kuusamo denne helgen, og intervjuet samtlige norske og utenlandske utøvere, men ikke Johnsrud Sundby.

Det er TV 2s fotograf Yngve Sem Pedersen som har intervjuet skiutøveren i helgen.

Les mer her: Boikotter journalist i TV 2

Gunnar Bodahl Johansen, mangeårig journalist og redaktør, samfunnsdebattant og ekspert på offentlighetsloven og presseetikk, mener det er uklokt av Johnsrud Sundby å boikotte TV 2s journalist.

- Det er selvfølgelig en menneskerett å velge hvem man vil snakke med, til og med journalister, men jeg syns det er uklokt å la være. Johnsrud Sundby lever i en sfære hvor hele hans yrke i aller høyeste grad er avhengig av offentlighetens interesse, og det er jo gjennom journalisten man møter offentligheten. Det er nødvendig at man stiller opp og svarer på spørsmål, så får man heller der og da avvise bestemte spørsmål om man ønsker det, sier han til Kampanje.

Bodahl Johansen sier han gjennom sin fartstid i mediebransjen har sett mange eksempler på at folk ikke ønsker å snakke med enkelte journalister.

- Det er alltid noen som vil la seg hisse opp av bestemte journalister, det være seg politikere, idrettsutøvere eller næringslivsledere, men det er ingen fordeler med å boikotte. Jeg tror man bare taper på det fordi publikum forventer at man stiller opp og svarer på spørsmål uansett om det er ubehagelig.

- Man har rett til å imøtegå og kritisere journalister, det er det for lite av i norsk offentlighet, men det er uklokt å boikotte.

- TV 2 bør ikke gi etter for noe som helst
Bodahl Johansen mener TV 2 ikke bør vike tilbake for Johnsrud Sundbys ønsker.

- Under den forutsetning at journalisten har opptrådt akseptabelt så mener jeg TV 2 ikke bør gi etter for noe som helst. Man kan ikke vike tilbake fordi kilden ikke vil snakke med journalisten, det er mitt prinsipielle standpunkt. Når det er sagt lever mediene i et konkurranseforhold, og derfor er det enkelt å gi etter og la en annen intervjue han.

- Hva tenker du om løsningen med å la TV 2s fotograf intervjue Johnsrud Sundby?

- Det er en nødløsning, men ikke noe jeg vil anbefale pressen å gjøre. Det bygger ned troverdigheten til mediene fordi man aksepterer at kilden får styre samtalen gjennom å velge hvem man vil snakke med eller ikke snakke med.

Samfunnsdebattanten sier videre at journalistenes metoder bør være så objektive som mulig, og at nyhetsjournalister ikke bør ha en kommentatorrolle hvor de får ytre private meninger.

- Jeg har aldri innbilt meg at journalister er objektive, men metodene må være objektive. Det betyr at nyhetsreportere må opptre som nyhetsreportere. I det øyeblikket de også blir kommentatorer rotes rollene til.

TV 2: - Vi har ikke gjort endringer i vaktlistene
TV 2 begrunner avgjørelsen med følgende:

- Ski-Norge er landets mest interessante idrettsmiljø i høst, og der ønsker vi å være med betydelige ressurser. Vi har valgt å prioritere innhold framfor å stå hardt på hvilken reporter som stiller spørsmålene. Vi har flere reportere som jobber og skal jobbe med langrenn hos oss i vinter, og vårt sett med spørsmål vil ikke bli markant annerledes ut fra hvem som stiller dem, forteller Espen Solbakken, nyhetsleder i TV 2 sporten. 

- Det viktigste i journalistikken rundt dopingsakene i norsk langrenn er å søke svar på ubesvarte spørsmål og avdekke eventuelle kritikkverdige forhold eller mangelfulle rutiner. Vi kan ikke bli så sårbare at det kun er én reporter som jobber med dette enorme sakskomplekset. At Martin Johnsrud Sundby ikke vil la seg intervjue av en av våre reportere, har vi tatt til etterretning. TV 2 Sporten har stått der i gode tider med enorm norsk langrennsuksess. Vi forstår at det kan være ubehagelig når pila peker andre veien med negative saker, men det er viktig å ta med seg at pressen også må stille kritiske spørsmål. 

- Ble det vurdert å droppe intervju med han?

- Vi har diskutert det meste i denne saken, også dette. Vi har falt ned på at det viktigste er innholdet i spørsmålene, ikke nødvendigvis hvem som holder mikrofonen. Nå ble det ekstra synlig i Finland ettersom vi kun hadde ett team på plass, men både på Beitostølen for halvannen uke side og i de kommende rennene i Lillehammer og Davos vil vi ha flere reportere på plass. Vi har ikke gjort endringer i vaktlister for å tilpasse oss.

NRK: - Har ikke hatt lignende problemstilling
Sportssjef i NRK, Egil Sundvor, mener mediene skal stå fritt til å velge hvilken journalist man ønsker å bruke.  

- Jeg kjenner ikke saken godt nok, og jeg skal ikke mene noe om den konflikten. Generelt mener jeg at mediene skal stå fritt til å velge hvilken journalist man vil bruke, sier han til Kampanje.

 - Hva ville du ha gjort om det var en NRK-journalist?

 - Det blir for hypotetisk. Jeg synes fotografen gjorde en god jobb.

Sundvor sier at så vidt han kjenner til har ikke NRK hatt en lignende problemstilling.