I dag kom Aftenposten med sterk kritikk av Facebooks sletting av det ikoniske krigsbildet fra Vietnamkrigen. Etter å ha forsøkt å innhente en kommentar fra nordisk kommunikasjonssjef Peter Münster, har Kampanje fått følgende kommentar fra en annen talsperson i Facebook.
- Selv om vi anerkjenner at dette bildet er ikonisk, er det vanskelig å skape et skille mellom å tillate et fotografi av et nakent barn i ett tilfelle, og å ikke tillate det i andre, skriver Alice Käck i Spotlight PR for Facebook Nordics. Käck ber oss sitere en «talsperson for Facebook».
Talspersonen skriver videre at Facebook forsøker så godt de kan å finne den rette veien.
- Vi forsøker å finne den rette balansen mellom å sette mennesker i stand til å uttrykke seg mens man samtidig opprettholder en trygg og respektfull opplevelse for vårt globale samfunn. Vår løsning vil ikke alltid være perfekt, men vi vil fortsette å forsøke å forbedre våre retningslinjer og måten vi håndhever disse, forteller talspersonen.
Tidligere i dag kunne kulturminister Linda Helleland Hofstad fortelle at hun ønsker å samle norske redaktører og Facebook til et møte om ytringsfrihet. Hun kom samtidig med kritikk av slettingen av krigsbildet. Facebook vil ikke svare på Kampanjes spørsmål om hvorvidt de vil takke ja til kulturministerens møte om ytringsfrihet.
Les også: Aftenposten dekker forsiden med Facebook-kritikk
Akkurat dette punktet ønsker kommunikasjonssjef Peter Münster å kommentere;
- Vi er alltid åpen for diskusjoner med de politiske utøverne, sier Münster til Kampanje.
Flere er blitt utestengt
5. september ble forfatter og journalist Tom Egeland utestengt fra Facebook i 24 timer etter å postet et ikonisk bilde fra Vietnamkrigen, bildet av en ni år gammel jente, Kim Phuc, som flykter naken nedover en vei etter at amerikansk napalmangrep. Facebook mener bildet bryter med nettstedets restriktive linje når det gjelder nakenhet.
Utestengelsen førte til at en rekke andre personer har delt bildet som en reaksjon.7. september ble Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum utestengt i et døgn, etter å ha postet bildet på sin private facebookside sammen med en lederartikkel om ringvirkningene Facebooks sensur av det historiske bildet kan få.
Slettet statsministerens kritikk
I dag vier Aftenposten hele sin forside til et åpent brev fra sjefredaktør Espen Egil Hansen til Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Bakgrunnen er at Hansen har fått beskjed om å slette bildet, som illustrerte en artikkel Aftenposten delte på Facebook. Facebook slettet bildet.
Statsminister Erna Solberg (H) skriver på sin Facebook-profil at Facebook har tråkker feil og bidrar til å bremse ytringsfriheten. Bildet ble senere i formiddag slettet av Facebook.
Les også: Facebook slettet statsministerens kritikk
Kommentér