Sjefredaktør Øyulf Hjertenes informerte om kuttene på et allmøte torsdag, skriver Bergens Tidende. Redaksjonen må reduseres med mellom 25-30 stillinger neste år. Dette skal skje gjennom frivillige ordninger, som utdanningsstøtte og sluttpakker.
Den nyansatte sjefredaktøren bekrefter kuttene i BT overfor Kampanje:
- Vi har hatt et allmøte i dag, og det som var budskapet der er at vi har opplevd et større fall i annonsemarkedet i år enn vi hadde sett for oss. Sammen med prognosene vi har for inntektene neste år, er vi i en situasjon der vi må redusere kostnadene. Vi i redaksjonen må spare 30 millioner neste år, så vi må ta ned antall årsverk mellom 25 og 30. Det vil skje på nyået. Utgangspunktet er at vi skal komme i mål med frivillige ordninger og komme med hjelp og støtte til de journalistene som slutter, sier Hjertenes.
For en uke siden kom VG-redaktør Torry Pedersen med et lignende budskap til sine ansatte.
Les også: - Har skjedd hurtigere og kraftigere enn forutsett
- Oppsigelser ikke et tema
Det er i dag 130 årsverk i BT-redaksjonen. Det betyr at rundt hver femte redaksjonelle medarbeider må gå.
- Dette er en veldig lei dag i BT, men det er nødvendig for å sikre at BT er et bærekraftig mediehus i de endringene vi står i, sier Hjertenes.
- Kommer dere til å nedprioritere enkelte stoffområder?
- Det kan være. Vi går inn i et arbeid hvor vi ser på hvordan vi prioriterer ressursene våre. Utfallet av det kan være at vi skal satse mer på noen ting enn på andre. Det som ligger fast er at vi skal være best på undersøkende journalistikk i vårt område, vi skal være størst og best på nyheter fra vårt område og vi skal være en motstemme fra Bergen og Vestlandet.
BT vil tilby sluttpakker som en del av de frivillige ordningene for å få ned antall årsverk.
- Det kan være støtte til å ta ny utdanning, rådgivning og hjelp til å komme over i nytt arbeid og sluttpakker. Sluttpakkene blir ikke på det nivået vi har sett tidligere i BT og ellers i mediebransjen, men det vil være gode ordninger.
- Hva blir alternativet dersom dere ikke kommer i mål med frivillige løsninger?
- Det er ikke en aktuell situasjon foreløpig. Vi har en god dialog med tillitsvalgte og har god tradisjon med å komme i mål med frivillige løsninger.
- Kan oppsigelser bli et alternativ?
- Det er ikke et tema nå.
- Uforutsette problemer
BT hadde et nullresultat etter årets seks første måneder. Hjertenes vil ikke kommentere om mediehuset viser røde tall etter at ytterligere et kvartal har passert.
- Det er børssensitivt. Men tallene for første halvår reflekterer at vi har støtt på problemer i annonsemarkedet som vi ikke så for oss. Det er en utvikling som treffer de fleste tradisjonelle mediehus om dagen, og deriblant BT.
- Ligger dere an til et minusresultat for året?
- Nei, men utviklingen vi er farlig nær streken og har ikke sikkerhetsmarginen vi trenger for å få god plass til å lage god journalistikk. Dette er en vanskelig dag for oss og et tøft budskap for alle i BT.
- Er BT i en kritisk situasjon?
- Nei, det vil jeg absolutt ikke si. Vi har en kjempegod journalistisk utvikling og er i en god posisjon i området. Vi har veldig sterk vekst innenfor digitale abonnement. Det er mye å glede seg over i BT, men det er et problem at annonsemarkedet straffer oss på den måten det gjør. Vi har inntekter på over en halv milliard, det skal vi ikke glemme.
Følger VG
Nyhetene om kuttene i Schibsted-eide BT kommer en uke etter at konsernets flaggskip VG måtte melde om tilsvarende kutt. VG-sjef Torry Pedersen har ikke sagt noe om omfanget på kuttene, men etter det Kampanje kjenner til, skal flere titalls årsverk bort også i VG.
Da Kampanje snakket med Schibsted Norge-direktør Didrik Munch forrige uke, ville han ikke kalle utviklingen for dramatisk, selv om VG sliter med fallende digitale annonseinntekter på toppen av det vedvarende opplagsfallet.
- Nei, det er ikke dramatisk. Det vi opplever nå er at annonsemarkedet er blitt mer krevende, særlige på det digitale området. Men VG står fortsatt støtt blant leserne og brukerne og har fortsatt en dominerende posisjon i markedet, sa Munch til Kampanje.
Kommentér