Norges Fotballforbund utelukker ikke at et mulig C More-salg til TV 2 vil få konsekvenser for hvordan den neste fotballavtalen vil bli seende ut.
Etter det Kampanje kjenner til er TV 2 nå i eksklusive forhandlinger om et kjøp av betal-tv-kanalen som de siste to årene har hatt rettighetene til seks av åtte betal-tv-kamper til Tippeligaen og alle kampene fra fotballens nest øverste divisjon. Mye tyder derfor på at konkurrenten SBS Discovery er satt på sidelinjen.
I TV 2 ønsket man i går ikke å kommentere disse opplsyningene overfor Kampanje.
Mediesjefen på Norges Fotballforbund, Knut Kristvang, sier man i NFFs lokaler på Ullevaal Stadion følger unektelig nøye med på utviklingen.
- Vi prøver etter beste evne å følge med, og venter på hva som blir utfallet dersom det blir et utfall, sier Kristvang til Kampanje
Knut Kristvang har vært sentral i alle de store rettighetssalgene de siste ti årene både det berømte milliardsalget i 2005, oppsplittingen av rettighetene i 2008 og sjokksalget til C More i 2011. Han sier man i fotballforbundet og i salgsselskapet Fotball Media nå forbereder seg til ett nytt stort rettighetssalg og nye milliardbeløp til fotballen.
- Vi er godt i gang med å forberede medieproduktet for 2017. Det vil i praksis si Tippeligaen og den nye OBOS-ligaen. Det er rettigheter som strekker seg fra perioden 2017 til 2020, sier Kristvang.
- Når vil dere legge ut disse rettighetene for salg?
- Vi ser på hvordan vi skal strukturere produktet og det gjøres vurderinger både på form og når vi skal gå ut. Men her har vi ikke konkludert.
Fotballsalg: Mediesjef og rettighetssjef Knut Kristvang har solgt tv-rettigheter til norsk fotball en rekke ganger. Her sammen med tidligere leder av norsk toppfotball, Niels Røine.
Blodig for C More
Flere Kampanje har snakket med mener det forestående rettighetssalget til norsk fotball vil henge nøye sammen med utfallet av C More-salget. Fortsatt gjenstår det to tunge år av dagens rettighetsperiode og det er store forpliktelser som vil ligge på en eventuell kjøper. Med en rettighetskostnad på rundt 350 millioner kroner blør C More i Norge kraftig regnskapsmessig. Etter det Kampanje kjenner til skal det være snakk om underskudd i størrelsesorden 150-200 millioner kroner. Tall for Norge foreligger ikke isolert i C Mores nordiske regnskapstall.
- Kommer prosessen rundt C More til å påvirke arbeidet med det nye fotballproduktet?
- Vi ønsker ikke å ha noen formening om det akkurat nå. Det blir bare spekulasjoner. Men på generell basis vil alle strukturelle endringer rundt potensielle kjøpere av fotballrettighetene vil påvirke hvordan dette produktet kommer til å fremstå, sier Kristvang.
- Avventer dere et utfall før dere går ut med en ny rettighetspakke?
- Nei, det er ikke gitt. Men det betyr heller ikke at vi ikke gjør det.
- Etter det Kampanje kjenner til venter flere av de største medieaktørene på at en ny rettighetspakke skal lyses ut for salg i løpet av kort tid.
- Vi har igjen to år av dagens rettighetsperiode og er halvveis inne i den løpende avtalen så det er fortsatt tid. Samtidig er det alltid en fordel, både for oss og de som kjøper, at vi har en lang horisont på det. Dess lenger opp mot slutten av avtalen vi kommer, jo mindre forutsigbarhet. Det er derfor alltid en ambisjon å lande en avtale så tidlig som mulig, men det handler om å finne riktig timing, sier Kristvang.
Konkurransetilsynet bekymret
Dersom TV 2 lykkes med å overta C More i Norge, vil den danskeide kanalen kunne sikre seg et nytt fotballmonopol på norsk fotball akkurat som den hadde det på midten av 2000-tallet da TV 2 og Telenor gikk sammen om å kjøpe disse rettighetene for en milliard kroner.
Til Kampanje kunne direktør for Konkurransetilsynet, Christine Meyer, gjenta sin bekymring for en altfor sterk konsentrasjon av fotballproduktet. Hun utelukket heller ikke at en et oppkjøp eller fusjon mellom TV 2 og C More kunne havne på Konkurransetilsynets bord.
Les også: Frykter nytt Tippeliga-monopol på TV 2
Hos NFF sier Kristvang at Konkurransetilsynet står fritt i å ha meninger om konkurransen rundt denne type rettigheter.
- Det er ulike innganger på dette. Konkurransetilsynet har sine meninger på det markedsmessige i forhold til aktørene også er det hvordan denne typen rettigheter blir håndtert og solgt, sier han.
- Er det viktig for fotballforbundet at disse rettighetene ikke konsentreres hos én aktør?
- Det blir feil å gi noe svar på dette nå da vi er i prosess. Det er en del av disse forholdene vi ikke kan kontrollere som for eksempel eierskap. Det som eventuelt skjer med C More er jo ikke noe vi påvirker, sier Kristvang.
Mediesjefen sier han er opptatt av at fotballproduktet «fremstår så attraktivt som mulig» både for de som kjøper rettighetene og seere og publikum. Han mener videre at fotballen ved de siste anledningene har hensyntatt mange av Konkurransetilsynets synspunkter.
- Ja, jeg føler det. Både på hvordan vi har strukturert salget og hvordan det er blitt tilbudt ut i markedet, sier han.
Kommentér