Som Kampanje kunne omtale tirsdag, har TV 2 sikret seg en eksklusiv forhandlingsposisjon i rettighetskampen om norsk fotball med et bud på over fire milliarder kroner og kan dermed ta over fotballrettighetene fra TVNorge- og Eurosport-eieren Discovery som har sendt fotball fra Eliteserien og OBOS-ligaen siden 2017.

Les mer: Sluttspill om norsk fotball - TV 2 tar ledelsen med NRK på laget

På sidelinjen står en av fotballens eldste samarbeidspartnere, Norsk Tipping, og følger med på fotball-thrilleren.

- Norsk Tipping og norsk fotball er gode og nære samarbeidspartnere. Vi heier på både topp og bredde og ønsker at fotballen skal nå ut så bredt som mulig til det norske folk, sier kommunikasjonsdirektør Tonje Sagstuen til Kampanje.

Dersom rettigheten bytter hender, kan det bety store endringer på sponsorsiden. Nye rettighetshavere har som regel ført til nye sponsorer i fotballsammenheng. Norsk Tipping var hovedsponsor for Eliteserien da toppserien gikk under navnet Tippeligaen og var lenge en av fotballens største sponsorer i avtaler som sikret norsk fotball nærmere 100 millioner kroner.

Men da rettigheten til norsk fotball i 2015 ble solgt til Discovery, som viser reklame for internasjonale pengespill-konkurrenter, skar det seg fullstendig. Stemningen var på bunn og etter det Kampanje kjenner til var Norsk Tipping og daværende tippegeneral Torbjørn Almlid på vei til å trekke seg helt ut av fotball, men en redningsoperasjon fra blant andre daværende generalsekretær Kjetil Siem reddet avtalen de neste to årene.

Fotballsponsor:

Norsk Tipping har alltid vært engasjert i norsk fotball, men i 2015 holdet samarbeidet på å bryte sammen. Her kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping i dag, Tonje Sagstuen som skal inn i nye sponsorforhandlinger med fotballen.

Kappet sponsoravtalen i to
To år senere var det imidlertid slutt på Norsk Tippings sponsorengasjement knyttet til Eliteserien. Spillselskapet brøt tvert med Norsk Toppfotball og Eliteserien og halverte sponsorbudsjettet til rundt 25 millioner kroner i året. 

Les også:  Norsk Tipping bryter med Eliteserien

- Norsk Tipping er selvfølgelig spente på utfallet av rettighetsforhandlingene, men har ingen aktiv rolle i den sammenheng, legger Sagstuen til.

- Åpner det for en retur til Eliteserien dersom TV 2 sikrer seg rettighetene?

- Norsk Tipping og norsk fotball er i forhandlinger om ny avtale. Jeg kommenterer ikke på innholdet det forhandles om før vi er i mål, sier Sagstuen.

Om Norsk Tipping på ny vil søke seg mot den øverste fotballdivisjonen igjen er ikke kjent, men det er grunn til å tro at spillselskapet på Hamar vil ønske velkommen en avtale uten bettingreklame og mer oppmerksomhet rundt den norske fotball. En avtale med TV 2 og NRK vil garantert fall i god jord på Hamar.

Norsk Tipping er i dag hovedsponsor for Norges fotballforbund (NFF), Fair Play og Grasrottreneren, i tillegg til navnerettighetene til fjerde divisjon.

- Holder sponsoravtaler isolert
Da Norsk Tipping forsvant ut av Eliteserien åpnet det muligheter for flere nye sponsorer, som Altibox. Altibox er i dag en av to hovedsponsorer til den norske Eliteserien og går inn med et tosifret millionbeløp årlig.

Nå er de også med å by på selve rettighetene og er sammen med Telenor den som skal ha vært villig til å legge mest penger på bordet for å sikre seg rettighetene.

- Kan et annet utfall enn det Altibox og Telenor skisserer i sitt bud dempe investeringsviljen i norsk fotball med tanke på fremtidig sponsorater?

- Altibox’ avtaler om sponsorater og andre markedsaktiviteter er helt isolert fra denne saken, sier kommunikasjonsrådgiver i Altibox, Andreas Veggeland, til Kampanje.

Altibox forlenget sitt sponsorat av Eliteserien i det som sannsynligvis var tre nye år og med varighet ut dagens rettighetsperiode i 2022.

Les også: Altibox med ny fotball-avtale: - Sponsoratet har vært stang inn

- Vi har et langsiktig perspektiv
Den andre Eliteseriesponsoren i dag er Coop, som også kom inn som hovedsponsor av Eliteserien i 2017 etter Norsk Tipping. Selskapet er dermed inne i sitt tredje år av sponsoravtalen, og om en ny forhandling er på trappene svarer sponsorsjefen i Coop, Vegard Hansen, følgende:

- Vi har et langsiktig perspektiv på alle våre sponsorater, sier han.

Han ønsker ikke å mene noen om de ulike alternativene og hva han tenker om at TV 2 eventuelt skulle ta over rettighetene fra Discovery.

- Det er litt tidlig å kommentere på dette. Vi har valgt ikke å kommentere prosessen siden vi er informert om at det nå pågår sluttforhandlinger, sier han.

Les også: Coop blir hovedsponsor for Eliteserien - tar over for Norsk Tipping