Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Tipping er blitt enige om ny avtale som gjør Norsk Tipping til ny hovedsamarbeidspartner for NFF – fra breddefotballen og opp til landslagene.

Den nye samarbeidsavtalen omfatter ikke de to øverste divisjonene på herre- og kvinnesiden. Det betyr at Norsk Tipping skygger banen i Eliteserien, som er det nye navnet på Tippeligaen.

Norsk Tipping går samtidig inn med betydelig mindre penger i den nye avtalen; 25 millioner kroner årlig mot 43 millioner i den forrige avtalen.

- Jeg er på vegne av norsk fotball glad for at Norsk Tipping gjennom denne avtalen forsterker sitt engasjement i fotballen. Sammen skal vi styrke trenerkompetansen i barnefotballen gjennom Grasrottreneren, og sammen skal vi løfte frem det viktige arbeidet som gjøres med Fair play, og mye mer, sier generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt.

Les mer: Discovery: - Den mest spennende serien av dem alle

Var misfornøyd med Discovery
Sponsoratet av Norsk Toppfotballs øverste divisjon ble satt i spill da Norsk Tipping kun forlenget sin sponsoravtale med ett år da avtalen løp ut i fjor. Bakgrunnen for den kortsiktige avtalen var NFF og NTFs beslutning om å selge tv-rettighetene til norsk fotball til Discovery.

- Vi skulle svært gjerne sett at rettighetene ble solgt til aktører som er lojale mot reklameforbudet, det vil si loven som forbyr utenlandske bettingselskaper å markedsføre seg i Norge. Det er ikke Discovery, derfor er vi ikke fornøyde med beslutningen som er tatt av norsk fotball i dag, sa administrerende direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping til Kampanje i desember 2015.

Les også: Norsk Tipping beklager Discoverys fotballkjøp

Kommunikasjonsdirektør Tonje Sagstuen i Norsk Tipping forteller at det ligger et strategiskifte bak den nye avtalen de har gjort med NFF.

- Det har vært et tydelig ønske fra Norsk Tipping om å vri satsingen fra topp mot bredde, samtidig som vi likevel ønsker å være til stede på landslaget, fordi de er gode rollemodeller og et viktig flaggskip for bredden i Norge. Breddesatsingen gagner også toppfotballen. Gode trenere, gode rollemodeller, gode holdninger og gode baner og anlegg for barn og unge er helt avgjørende for å lykkes i toppen. Det ønsker vi at satsingen vår skal reflektere, sier hun til Kampanje.

- Administrerende direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping har tidligere sagt at han ikke var fornøyd med fotballens valg av Discovery som mediekanal, ettersom de delvis finansieres av utenlandske spillselskaper. Har det vært en faktor?

- Nei, fordi vi ikke har forhandlet med Norsk Toppfotball avslutningsvis. Vi har ulike ønsker inn i samarbeidet mot fotballen, og så er det mange grunner til at man tar de valgene man tar. Fotballen har et ønske om å gjøre en merkevareendring av sin liga, noe som innebærer at ligaen har skiftet navn. Det har vi hatt forståelse for. Så var Torbjørn Almlid tydelig på medievalget. Der står vi. Norsk Tipping er i en enerettsmodell når det gjelder spill, og vi ønsker å videreføre den. Og så dreier det seg selvfølgelig om penger.

Les mer: Vraker navn og logo - slik skal nye Tippeligaen se ut

- Har samtaler med flere
Dermed står Norsk Toppfotball foreløpig uten sponsorer til Eliteserien, mindre enn fire uker før avspark. Det bekymrer ikke administrerende direktør Leif Øverland.

- Det er riktig at vi ikke har kommet frem til en sponsoravtale med Norsk Tipping. Vi har samtaler med flere potensielle partnere og er egentlig mest opptatt av å lande en avtale med riktige partnere. Vi har et langsiktig perspektiv og er ikke ute etter en navnesponsor. Vi skal eie vår egen merkevare og utvikle vårt eget produkt. Det tror vi har en effekt både internt og ut mot markedet, sier han til Kampanje.

Ifølge Øverland er de på jakt etter 3-4 hovedpartnere, og ulike offisielle leverandører av alt fra drikke til flyreise.

- Hvor nært er dere å lande sponsoravtaler?

- Det er vanskelig å si. Vi har gode samtaler og er opptatt av å ha riktige partnere som ønsker å utvikle norsk toppfotball sammen med oss. Det er ikke synlighet man kjøper lenger, som i gode gamle dager, da det var snakk om å få logoen på en drakt. Jeg tør ikke si om vi har én, to eller tre sponsorer klare til seriestart, men jeg er ikke stresset over det, fordi det er langsiktighet vi er ute etter.

- Var ikke Norsk Tipping lenger riktig partner for dere?

- Vi ønsket å ha dem med, men dette er et valg de har tatt.

Les også: Discovery: - Den mest spennende serien av dem alle

Ny avtale:

NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt (til venstre) og adm. dir. Åsne Havnelid i Norsk Tipping er enige om en fireårsavtale, som altså ikke inkluderer Eliteserien. Foto: NFF.