KOMMENTAR

- Kroken på døra: Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger mener eventbransjen har vært dyktige til å omstille seg under koronakrisen, men at byrådet på nytt har «stengt igjen døren for eventindustrien». - Dersom énpersons-regelen blir forlenget kan det bli kroken på døra for mange byråer, skriver Hauger. Foto: Berit Roald/NTB

- Å åpne opp for digitale TV-produksjoner er ingen risikosport, Raymond

- Det er trist det som nå skjer for eventbransjen, men kanskje finnes det en løsning, skriver Knut Kristian Hauger.

Publisert Sist oppdatert

Det er nok av næringer som har tatt en uforholdsmessig stor støyt i kampen mot koronaviruset og det er heller ikke til å komme unna. Det er kamp på liv og død, enten det er snakk om reiseliv eller uteliv. Også eventindustrien har vært hardt rammet, for da Norge stengte ned i midten av mars var det bom stopp for bransjen. Ansatte ble permittert i stor stil. En brutal endring for en bransje som i løpet av de siste ti årene har opplevd en eksplosjon av oppdrag innenfor fysiske konferanser og arrangementer.

Siden i våres har eventbyråene klart å omstille seg i samarbeid med sine kunder både på offentlig og privat side, men de nye smitteverntiltakene til byrådet i Oslo, som trådte i kraft tirsdag for en uke siden, var en ny nedtur for eventbyråene. Det er som lederen for landets største eventbyrå JCP Nordic, Øystein Lasse Tynning, sa til Kampanje lørdag: «Ta en titt på dette på nytt, så vi ikke dreper en bransje som stabler seg selv på beina igjen.»

Siden i vår har taket på antall deltakere man kan være på et arrangement, slik det er definert i den nasjonale covid-19-forskriften, både blitt økt og dratt inn igjen. Det er også regionale forskjeller. Blant de strengeste i dag finner vi Oslo kommune som i sine kommunale korona-tiltak sier det ikke er lov med denne formen for arrangement, men mindre man er utendørs.

Det kan bli kjølig utover vinteren. Redningen for bransjen har derfor vært å produsere digitale arrangement i form av konferanser uten publikum fysisk til stede i salen, det være seg webinarer, panelsamtaler og intervjuer av ulike gjester og foredragsholdere. Bransjer og næringer har fortsatt behov for å kommunisere både eksternt og internt, når det ikke lenger er mulig å møtes fysisk.

Men nå har byrådsleder Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen stengt igjen den døren også. Skal du lage et digitalt arrangement i dag kan du maks være én person (pluss en fotograf og en regissør). Det ville det ikke blitt rare TV-sendingen av.

Det er strengt av byrådet, selv om ingen er uenig i at kampen for å stanse pandemien er nødvendig og må fortsette. Men å kutte ned på antall gjester i TV-studioet, hjelper lite i kampen mot korona, Raymond. Å åpne opp for digitale produksjoner med tre-fire gjester i studioet og et produksjonsteam med munnbind, er ingen risikosport.

Byrådslederen har så langt avfeid problemet med en generell innvending om at smittesituasjonen er kritisk i Oslo. Det er et greit, men også et litt for enkelt standpunkt å ta. Kampen mot koronaviruset bør ha et mål om ikke å lamme næringer unødvendig og på den måten unngå å sende selskaper inn i regjeringens kompensasjonsordninger. Når regjeringens nye støttetiltak i tillegg definerer vekk en skadeskutt eventbransje (det kom nye tiltak mandag til hjelp for messer og publikumsåpne arrangementer) som kompensasjonsberettiget, er det for strengt å forlange at det i tillegg skal være stille i studioet til byråene.

Det går fra vondt til verre når Raymond Johansen beveger seg inn i diskusjonen om hvorfor ulike næringer må behandles forskjellig. For hvorfor er det lov å være fire stykker i et studio når det er NRK og TV 2 som gjør opptakene, enn når det er snakk om for eksempel Gyro og JCP?

Også Kampanje henter store inntekter fra eventmarkedet, men som medieselskap er vi faktisk selv i stuss over hva vi kan gjøre og ikke kan gjøre nå.

Det stokker seg fullstendig når byrådsledere siteres i Aftenposten på at dette er «ordinært arbeid» i en TV-kanal og ikke i et eventbyrå. Millioner av kroner er investert i produksjonsutstyr og strømmeteknologi for å avvikle digitale arrangementer rundt i Byrå-Norge, og selskapene selv og deres underleverandører har avviklet hundrevis av digitale sendinger bare i høst (noen som har blitt smittet?). Dette er i dag ordinært arbeid blant landets eventselskaper. Kort og godt. Ekstra grelt blir det når selskaper som JCP, som både har eventbyrå og reklamebyrå i konsernet, kan være én person i studio hvis det er et event, men så mange som helst i det samme studioet for å spille inn en reklamefilm.

Den eneste innvendingen jeg kan komme på, er at eventbransjen er en broket bransje som består av mange små miljøer og enkeltaktører som nok sliter med å holde de samme renslighetsstandardene som et NRK eller TV 2. Dersom det blir fritt frem for alle å lage digitale arrangement, kan det gå på bekostning av smittevernet. Men det finnes det en løsning på. Sponsor- og eventforeningen har god oversikt over markedet og sine medlemmer og det må da være enkelt for myndighetene å gå i en dialog med foreningen for få til en kvalitetssikring av produksjonsmiljøer som kan avvikle digitale arrangement med samme sikkerhetsrutinene som en TV- eller radiokanal. Kanskje det bare kan være så enkelt som å si at foreningen garanterer for sine medlemmer dersom dette mot formodning skulle vedvare. Dermed legger man press på bransjen også.

Eventbyråene klarer to uker til. Men dersom énpersons-regelen blir forlenget til ut desember, over jula eller inn i det nye året, kan det bli kroken på døra for mange.

Powered by Labrador CMS