Det er mange som mener mye i disse spaltene om hva som er den beste måten å kommunisere på i denne tjukke korona-tåken som plutselig oppslukte oss alle. Det gjør også vi for våre kunder. Men det som er minst like interessant er den medievirkeligheten vi skal tilbake til post korona. Hvordan vil den se ut?
Denne forstyrrelsen i livene våre er så overskyggende, langvarig og omfattende at den sannsynligvis vil ha strukturelle påvirkninger på våre medievaner og hvordan vi møter våre små og store behov. Ut av ren nødvendighet skapes det nå foran øynene våre innovasjoner, produktutviklinger, vaner, tradisjoner, trender og strukturer. Mye av dette vil nok forsvinne raskt, og men en del vil bestå. Og noen nyvinninger kommer til blande seg med det etablerte og skape nye kommunikasjonsformer- og plattformer. Det er eksempelvis naturlig å anta at Sats fått smaken på online trening. Kulturlivet vil nok ta med seg konseptet live-streaming videre. Og det er grunn til å tro at norsk møtekultur kommer til å bli fullstendig revurdert og gjenoppfunnet.
Som i kjølvannet av de aller fleste globale kriser vil også TV-serier, filmer, mote, kunst, teknologi, dataspill, reiseliv, jobbliv, sosiale tilstelninger, politikk og mange andre samfunnsdefinerende markører farges på en eller annen måte av denne perioden. Dette er kulturendrende.
I krisetid er det naturlig for mennesker å ta et oppgjør med hva som er viktig i ens hverdag, og hva og hvem som er verdt å bruke tiden og pengene sine på i fremtiden. Ikke ulikt den prosessen som mange merkevarer akkurat nå går gjennom. Dette er en av årsakene til at de aller fleste rådgivere er enige i at det kan være smart å ikke bare fokusere på pris/produkt, men også lojalitetsbyggende kommunikasjon i disse dager. Mange merkevarer har nok blitt kastet ut i denne måten å tenke historiefortelling på nå, men de vil høyst sannsynlig tjene på det i det lange løp hvis de fortsetter å bygge en ekte relasjon med sitt publikum.
Vi som daglig jobber med unge målgrupper og moderne medier kjenner godt til konkurransekraften som ligger i å tilby kommersielt innhold som forteller en historie som målgruppen kan relatere seg til og oppleve som verdifull tidsbruk, i tillegg til informasjon om pris/produkt. Og ikke minst forstå hvilket budskap målgruppen ønsker seg i hvilke kanaler til hvilke tider. Dette er en kommunikasjonstrend vi har bevitnet lenge, men som sannsynligvis vil oppleve en kraftig akselerasjon nå.
Det er vel og bra å lage kreativt korona-relevant innhold om samfunnsansvar og social distancing, men ikke glem å finne frem fremtidsbrillene og planlegg for en ny og spennende tid i horisonten. Kort fortalt tror jeg medievaner post korona kommer til å by på store muligheter for merkevarer som er innovative og raske på labben. Smidige og fremoverlente utfordrere kommer til å bruke denne sjansen til å ta innersvingen på markedsledere og endre konkurransebildet på kort tid. Smarte og modige markedsledere kommer til å holde på sin posisjon ved å omfavne endringer og nye medievaner.
Kommentér