Torsdag kveld sprakk nyheten om at Orkla og DNB går sammen om å etablere et markedsføringsselskap under navnet Optimizd. Som Kampanje tidligere har skrevet, er rekrutteringen til selskapet i full gang. Orkla har blant annet engasjert tidligere Re:Media-sjef Rune Danielsen til arbeidet med selskapet.

Ifølge NTB beskriver EU-kommisjonen Optimizd som et selskap som skal «holde på med datadrevet markedsføring gjennom egenkanalmarkedsføring og innkjøpte mediaplasseringer, samt gjennomføring av analyse av data for markedsføringsbruk.»

Les mer: Stor-annonsører går i strupen på byråene - starter eget mediebyrå

Coop: - Takket nei til eierskap
Kampanje erfarer at flere store norske annonsører har blitt invitert inn i samarbeidet. Én av de som nå vurderer et samarbeid, er intet mindre enn landets største reklamekjøper, Coop. Legger en alle investeringene til de forskjellige Coop-kjedene i en felles pott, gjorde Coop brutto reklameinvesteringer på hele 1,53 milliarder kroner i 2017. 

- Vi har godt kjennskap til initiativet, men vi har ikke valgt å gå inn som aksjonær, sier Jon E. Fornes, som er assisterende markedsdirektør i Coop Norge, til Kampanje.

- Har dere fått muligheten til det?

- Vi har fått mulighet til å gå inn på eierskapet i selskapet, men vi har ikke takket ja til det. Men vi er interessert i å se nærmere på hva dette er.

- Mer krevende enn noen gang
- Hva er det med denne satsingen som vekker interessen deres?

- Det er i dag mer krevende enn noen gang å vite både hvilke kanaler du skal gå i og hvilke effekter det gir. Det er behov for en strategisk og rådgivende aktør som er en mest mulig nøytral partner.

- Er ikke det en rolle mediebyrået deres har i dag?

- Det må vi se nærmere på, hva de kan dekke som ikke mediebyrået dekker i dag.

- Kan du se for deg et scenario der et samarbeid med Optimizd går på bekostning av samarbeidet med mediebyrået deres?

- Vi oppfatter ikke at dette miljøet skal gå i strupen på mediebyråene, men snarlig finne nye forretningsmodeller for å effektivisere reklame og medieinvesteringer.

I samtaler med Telenor og Møller-gruppen
Etter det Kampanje kjenner til, skal også Telenor og Møller-gruppen ha vært i samtaler med Orkla og DNB om det nye initiativet. Til Kampanje sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor at de ikke har noen kommentarer til denne saken. Kampanje har også forsøkt å komme i kontakt med Møller-gruppen, men heller ikke de ønsker å kommentere saken.

Også hos Orkla er det foreløpig stille.

- Vi kommer med mer informasjon tidlig i neste uke og da er vi klar til å komme med detaljer om hva dette skal være, sier konserndirektør for marketing og innovasjon, Arve Heltne, i Orkla.

Anfo-sjef: - Ikke overrasket
Annonsørenes egen talsmann, Anfo-sjef Jan Morten Drange, har de siste årene brukt mye tid på å pirke i det åpne såret som er mistilliten store deler av medlemmene hans har til mediebyråenes håndtering av de programmatiske reklamekjøpene.

Den store annonsørrapporten viser at syv av ti annonsører er bekymret for manglende åpenhet i den programmatiske verdikjeden. Fire av ti tror mediebyråene har skjulte inntekter på digitale annonsekjøp.  Samtidig sier nå halvparten av annonsørene at de vil gjøre de fleste markedsføringsoppgavene selv om tre år.

Les mer: Mistilliten mot mediebyråene blusser opp hos annonsørene

I en kommentar til Kampanje sier Drange at han slett ikke blir overrasket dersom store norske annonsører går sammen for å omgå mediebyråene på digitale mediekjøp.

- Selvsagt ikke. Jeg blir ikke overrasket over veldig mye. Om og når noen aktører bestemmer seg for en slik løsning er det det som er riktig for dem. På samme måte som både mediebyråer og andre aktører i den digitale annonseøkonomien er forskjellige er også annonsørene og deres behov forskjellige, sier Anfo-sjefen.

- Om noen annonsører velger å gjøre sine digitale mediekjøp på andre måter i fremtiden vil det være gode grunner til det. Dette kan eksempelvis være knyttet til data, krav til total transparens eller rett og slett fordi man mener dette gir bedre avkastning. For noen vil en slik løsning være riktig, for andre vil en løsning via mediebyråer være det riktige. Jeg tror ofte det handler om kontroll over egne data og hvordan man har rigget egen organisasjon.