Kampanje har den siste tiden skrevet flere saker om influencerbransjen, som har fått ramsalt kritikk for tvilsom pakketering, prising, transparens og informasjon. OMD har analysert flere kampanjer basert på bloggere og influencere, og slo alarm om det de mener er en utbredt praksis med kunstig høye priser, grunnløse påstander, høy andel utenlandske følgere og - i enkelte tilfeller - falske følgere.

Les også: «Slår blogg-alarm om hårreisende priser og verdiløse følgere» (Abonnement)

Les også: Influencer-nettverkene vil rydde opp etter avsløringer

Nå har opprydningen startet. Bransjeorganisasjonen INMA, som blant annet står bak arrangementene Gulltaggen og «8 Minutes», har fått oppdraget med å profesjonalisere fagområdet. Målet er ifølge INMA «å skape bedre rammebetingelser, gjøre det enklere og tryggere for annonsørene å ta i bruk influencere i markedsføringen, og drive bransjen videre i en positiv retning.»

Samler alle aktører
- For å få til dette, vil arbeidet fremover bestå av flere ting. Vi skal øke kunnskapen i bransjen, og jobbe med standardisering og retningslinjer. Temaer som dokumentasjon, effektmåling, rapportering, språk, valuta og merking vil være sentrale, forteller administrerende direktør i INMA, Camilla Grund, til Kamanje.

Arbeidet vil bli organisert av en styringsgruppe, ledet av INMA, hvor alle aktørene i bransjen er representert. INMA vil også invitere Mediebyråforeningen og ANFO, samt byråer, annonsører og andre eksperter på fagområdet inn i arbeidet.

- INMA skal lede an prosessen, på lik linje som vår søsterorganisasjon IAB Sverige har gjort i vårt naboland. Vi er alle tjent med at vi nå løfter diskusjonen, ser fremover og jobber med konkete løsninger, sier Grund.

- Ensidig debatt
- Hva tenker INMA om kritikken fra rådgiverne i OMD?

- Jeg synes det er supert at noen setter agendaen på ting som kan bli bedre. Fagområdet vil ikke kunne utvikle seg i riktig retning dersom ingen tør eller tar seg tid til å rekke opp hånden og sier ifra. Vi må likevel huske at fagområdet er relativt nytt i sin form. Vi har hatt lignende utfordringer på andre områder innen digital markedsføring tidligere. Det krever store investeringer i form av tid og penger å skape et økosystem som fungerer optimalt, sier Grund.

Hun mener kritikken mot influencerbransjen har vært unyansert.

- Jeg synes debatten er litt ensidig når det gjelder bransjens ansvar og mangler. For å få til det byråene ønsker på vegne av annonsørene må man også gå i seg selv og se hva man selv kan gjøre bedre, og være sitt eget ansvar bevisst. Det kommer ikke så tydelig frem.

- Det er hardt arbeid
- Har kritikken vært utløsende for dette initiativet til å profesjonalisere influencer-bransjen?

- Jeg vil ikke si at det har vært utløsende, men det pusher jo på at ting kanskje skjer raskere, så all ære til dem for det. Men jeg ble oppringt av Uninted Influencers allerede to måneder før jeg startet i INMA og har hatt dialog med både Egmont og United Influencers i over en måned. Så ønsket fra deres side har vært der i lengre tid. I tillegg har dette vært et initiativ IAB, som vi representerer i Norge, har tatt i andre markeder allerede.

Hun kommer nå med en oppfordring til alle som engasjerer seg i debatten rundt influencerne:

- La oss ha fokus på at tornebusken har roser, ikke at rosebusken har torner, og hjelpe dem som prøver å skape noe. Utvikling av nye markedsføringsmuligheter er en reise vi er heldige noen gidder å investere både tid og penger i. Det er hardt arbeid, dette er en prosess. Det finnes dessverre ikke en knapp man bare kan trykke på og vipps så er man fremme dit man vil, fortsetter hun.

Ikke enig i at prisene er oppblåste
- Har OMD-analytikerne rett i at bransjen har operert med oppblåste priser og misvisende tall?

- Det er jeg ikke enig i. Prising er en interessant diskusjon i seg selv. For det første finnes det ingen egen valuta for dette fagområdet ennå, så det er umulig å si noe om pris eller om hva som er mye eller lite. Dessuten er det umulig å sammenligne prisene her med annen form annonsering. To elementære forskjeller fra andre markedsføringsmuligheter er blant annet at man knytter seg opp til noen med innflytelse på andre folk - og at det i mange tilfeller er produksjonskostnader og variabelen tidsforbruk inn i likningen, sier Grund.

Hun fortsetter::

- Disse faktorene kan man ikke tilbakeregne og sammenligne med valutaer brukt i mer tradisjonelle og etablerte medier. I tillegg er pris generelt en individuell vurdering – det er jo snakk om verdi. Hva man mener er høy og lav pris et resultat av hvilken verdi det betyr for deg å kjøpe det du kjøper.

Tenker på gamle bransjedebatter
Grund mener kritikken av influencerbransjen minner om bransjekranglingen tidligere på 2000-tallet. 

- Når det kommer til tall opplever jeg at diskusjonen er litt lik den vi hadde for 10-20 år siden om tradisjonell bannerannonsering. Da var det ikke en felles måling, et felles system for telling eller en felles standard for hva man skal måle og se etter. Det skaper forvirring og litt kaos hos kjøper, men det er ikke nødvendigvis slik at selger bevisst prøver å lure noen. Vi må også huske at dette er et fagområde hvor alle deler ikke nødvendigvis kan verdisettes av medie-KPI-er, men må måles i reell verdi fordi annonsørene. 

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Styringsgruppen:

INMA har samlet influencerbransjen og denne gjengen skal jobbe med å profesjonalisere fagområdet. Fra venste Line Skar, markedssjef i Adlink, Mano Rashidi, Commercial Director at United Screens Norway, Kjetil Manheim, leder av blogg.no, Egmont Publishing, Martin Garfalk, kommersiell direktør i Nordic Screens, Camilla Grund, administrerende direktør i INMA, Annette Aas Johansen, Chief Operations Officer i Egmont People, Susanne Kjellho, Head of Influencer Norge i Bonnier Publications, Camilla Skarshaug, Digital Marketing i Egmont People og Christina Parker, Country Manager i Splay Norway. Bak fra venstre Lars Erik Oterhals, Online video & digital strategi i Egmont Publishing, Stian Johansen, salgssjef nett i Bonnier Media, Sandra Klaesson, CO-founder & CEO i United Influencers og Tore Nesheim, daglig leder i Adlink Media.

Her er styringsgruppen som skal jobbe med influencere:

Annette Aas Johansen, Chief Operations Officer, Egmont People

Kjetil Manheim, leder av blogg.no, Egmont Publishing.

Lars Erik Oterhals, Online video & digital strategi, Egmont Publishing

Mano Rashidi, Commercial Director at United Screens Norway

Sandra Klaesson, CO-founder & CEO i United Influencers

Christina Parker, Country Manager, Splay Norway

Tore Nesheim, daglig leder, Adlink Media

Stian Johansen, salgssjef nett, Bonnier Media

Martin Garfalk, kommersiell Direktør, Nordic Screens

Susanne Kjellho, Head of Influencer Norge, Bonnier Publications

Line Skar, markedssjef, Adlink

Camilla Skarshaug, Digital Marketing, Egmont People

Camilla Grund, administrerende direktør, INMA

Les også: Camilla Grund tar over som ny Inma-sjef: - Planen var å ha fri ett år