Ingen slapp unna forrige ukes Black Friday-tilbud, og elektronikkjedene var blant de som la mest krefter i salgsdagen. Da Expert sammen med Skeidar og XXL kjøpte opp all kommersiell sendetid på tv torsdagen før Black Friday, valgte konkurrenten Elkjøp å satse på en hel uke med salg i Norge - kalt Black Week.

Det ga resultater, ifølge Kei Grieg Toyomasu, nordisk ansvarlig konsulent for Elkjøp i Schjærven Reklamebyrå. Elkjøp rapporterer om nordisk omsetningsrekord på 700 millioner kroner.

- Konkurransebildet for Elkjøp i Norden er svært sammensatt og forskjellig. Det er utfordrende og morsomt å bygge nordiske kampanjer som har en felles overbygning, men som samtidig ivaretar hvert enkelt markeds behov. Denne gangen traff vi blink i alle markeder og vi legger allerede nå skumle planer for hvordan vi på nordisk nivå kan dra konseptet Black Friday enda lengre neste år, sier Toyomasu.

- Ingen Black November
Nordisk markedsdirektør i Elkjøp, Pål Vedal, heller likevel kaldt vann i årene på de som nå ønsker seg Black November.

- Nei, det tror jeg ikke. For oss virker det som om Black Friday har blitt ganske godt etablert i Norge. Vi ønsker at det skal være en kul happening for kundene og ansatte, og kommer ikke til å dra den så langt.

Han vil ikke kommentere de norske tallene, nettopp fordi de her valgte å spre tilbudene ut over en hel uke.

- Ble dere tatt på senga av at Expert kjøpte hele tv-kvelden torsdagen før Black Friday?

- Det var mer uflaks. Vi byttet mediebyrå på forsommeren, så akkurat hvorfor ble sånn er jeg litt usikker på. De var tøft av dem å kuppe hele dagen, samtidig ser vi at det er ganske mange andre kanaler å velge i enn bare tv, sier Vedal.

Les mer: Kupper TV 2 og TVNorge med reklamestunt

Expert: - Tredobling i Norge
Administrerende direktør i Expert Norge, Andreas Nilsen, sier de ikke går ut med tall, men forteller at de i Norge mer enn doblet salget fra i fjor.

- Vi kommenterer ikke spesifikke land, men kan bekrefte at vi har hatt en fantastisk omsetningsvekst. Vi har satset hardt på fredagen og fikk god payback på det. For Norges del ligger vi tett opp mot en tredobling av fjorårets salg. Vi hadde også et godt salg året før, men gikk hardere inn i år, sier han til Kampanje.

- Vil dere bli inspirert av Elkjøp til å satse på en hel uke med salg?

- Black Friday er jo Black Friday. Jeg tror absolutt det kan bli en uke der det er fokus på salg, men jeg tror fredagen uansett vil være da det skjer.

Tett byråforbindelse
Selv om Elkjøp og Expert er bitre konkurrenter, har de endt opp i hvert sitt reklamebyrå med relativ tett tilknytning. Elkjøp er kunde hos Schjærven, mens Expert har Schjærvens datterbyrå Empefire.

Det mener Vedal i Elkjøp er uproblematisk.

- Eierne i Schjærven Reklamebyrå har vært åpen rundt prosessen og vi har forståelse for at hvis Schjærven skal kunne voks så må de kunne håndtere konkurrerende kunder. Vi er er komfortable med måten det har vært håndtert på.

Heller ikke Nilsen i Expert er ukomfortabel med situasjonen.

- Jeg føler meg helt trygg på at samarbeidet og har ikke noe usikkerhet rundt det.