- Sosiale medier lar oss kuratere en personlighet som vi vil vise verden, sier Patric Mulford. 

Patric Mulford er kreativ direktør i selskapet theAudience, som er en av verdens største multikanalsnettverk på sosialt og digitalt innhold. Han har tidligere jobbet for blant annet Nike, Pepsi, McDonalds, IBM, Peroni og Estee Lauder.

I dag gjester han Mediekonferansen 2015 for å fortelle hva merkevarer kan lære av mennesker, og hva som gjør at folk egentlig liker ting på sosiale medier.  

Mulford mener at det er fire årsaker til at folk bruker sosiale medier. Disse fire er å kommunisere med andre, å skape en sosial identitet, å dele hendelser i livet vårt og å dele våre verdier og lidenskaper. 

- Den nye soveromsveggen
Mulford mener at ulike sosiale medier reflekterer ulike sider av vår personlighet; På Facebook viser vi «hvem vi er», på Instagram viser vi hvem vi ønsker å være og på Linkedin viser vi hvem vi ønsker å fremstå som profesjonelt.

- Sosiale medier er den nye soveromsveggen som vi dekorerer. Det som gir mening for oss, legger vi ut på veggen vår. 

Mulford mener at folk liker sider eller poster som viser hvem vi er som mennesker.

- Apple, for eksempel, har flere millioner følgere på Facebook selv om de ikke legger ut noe informasjon. Folk liker siden fordi de føler det er viktig for dem å vise det for andre, sier han. 

I tillegg til at vi liker det som er viktig for oss og som viser hvem vi er, liker vi innhold som skaper følelsesmessige reaksjoner hos oss. 

- Jackie Chan er med sine 63,7 millioner følgere en av de som har flest følgere på Facebook. Han legger ofte ut bilder av seg selv med dyr, så det virker som om han har forstått at det appellerer til folk. 

- Må vekke følelser
Men hva kan egentlig merkevarer lære av mennesker? Mulford mener vi må se på sosiale medier som levende organismer og tenke at de har de samme egenskapene.

Det viktigste med det man forteller, er at det vekker følelser hos mottakeren. Det er da folk deler videre, sier Mulford. 

- Samtidig er det en klisje å si at man må lage noe som vekker følelser hos folk, men hvor ofte stopper vi faktisk opp og tenker på hva følelser er og når de blir vekket til live i oss? Følelser er kompliserte. 

Mennesker forteller ikke alt som skjer i livet deres på sosiale medier, mener han. Noen legger ut bilder eller tekst for å skryte, andre for å få sympati. Den som har den stemmen som er mest verdifull, blir hørt mest på. 

Hva som skaper følelsesmessige reaksjoner hos folk kommer både an på avsender og budskap, og for annonsører gjelder det å finne ut hvem og hva dette er. Akkurat dét gir ikke Mulford noe svar på, for som vi jo vet er jo mennesker kompliserte, følelsesstyrte organismer.