PR-byråene nærmer seg 800 millioner i inntekter – men nå truer Vedum med å stanse festen

ARENDAL (Kampanje): Markedet for PR-tjenester vokser ikke lenger og med Vedums PR-forbud kan det bli enda smalere tider. Se listen over byråinntekten til landets PR-byråer her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

På brygga i Arendal står kommunikasjonsrådgiverne og konsulentene tett i tett, og PR-byråer som Geelmuyden Kiese, First House, Zynk, Gambit og Try Råd sender alene over 70 ansatte ned til sørlandsbyen under den store politiske festivalen Arendalsuka. Men markedet for PR-tjenester vokser ikke lenger og nå truer Senterpartiet-lederen og mulig statsminister kandidat Trygve Slagsvold Vedum med en sterk reduksjon i den offentlige pengebruken.

- Det kryr av konsulenter og PR-rådgivere i Arendal. Har de vært på deg for å få deg til å skifte mening?

- Nei, såpass mye har de skjønt, ler Vedum.

Han gjentar imidlertid mer alvorlig budskapet om at han vil kutte i innkjøpene fra PR-byråene dersom han kommer i regjering.

- Det vi ønsker er å redusere PR-bransjens omfang og den offentlige pengebruken. Det er det vi går til valg på, sier Vedum til Kampanje.

Les også: Sender over 70 PR-rådgivere til Arendalsuka: - Blir et kuslipp for politiske nerder

Se PR-toppene svare på Senterpartiets-lederen advarsler om full stans i PR-innkjøpene her. 

Flat utvikling i PR-markedet

Kutt i offentlige innkjøp av PR-tjenester kan bli en solid smell for en bransje som ikke lenger vokser. Hvor mye penger Vedum vil spare om han lykkes med dette er ikke kjent, men at det dreier som flere hundre millioner kroner er nok ingen overdrivelse.  Det er dårlig nytt for PR-byråene som samlet sett ikke lenger vokser. En oppsummering Kampanje har gjennomført over den samlede byråinntekten til 23 PR-byråer viser at markedet i beste fall er flatt på i underkant av 800 millioner kroner.

- Det er jo fortsatt et anstendig og stort tall også er det sikker veldige mange ulike tjenester som ligger inne i det tallet, sier daglig leder og partner i Try Råd, Sindre Beyer.

- Men bransjen vokser ikke lenger, hva tenker du om det?

- Jeg er jo mest opptatt av at Try Råd vokser og det gjør vi jo. Samtidig opplever jeg at mange andre også vokser, men det er jo avhengig av hvilke kunder du har og hvordan man er rammet av korona. Har du mange kunder innenfor reiseliv så vil jo det gå utover byråinntekten, sier Beyer.

At Try Råd vokser er det ingen tvil om viser tallene til Kampanje. Der kommer det frem at PR-byrået til kommunikasjonskonsernet Try-gruppen doblet byråinntekten fra 26 millioner til nesten 52 millioner kroner i 2020.

Les også: PR-bransjen svarer Vedum etter konsulent-krangel: - Vitner om at han ikke har forståelse

Fulle gater:

Koronapandemien til tross så har gatene i Arendal fylt seg opp under den store Arendalsuka. Og det skorter ikke på konsulenter og PR-rådgivere langs brygga. Foto: Eivor Eriksen.

- Mange har klart seg ganske bra

Et byrå som hadde en mer forsiktig vekst var Zynk. I fjor økte byråinntekten med rundt én million kroner til 50,5 millioner kroner.  

- Det virker som de fleste har kommet seg godt gjennom koronatiden og jeg husker tilbake for et halvannet år siden så var vi nervøse. Og selv om mange måtte permittere selv og det ikke har vært den voldsomme veksten så har mange klart seg ganske bra. Flere er nok også litt avventende til 2021 i og med at pandemien er her fortsatt, sier partner og grunnlegger av PR-byrået Zynk, Claus Sonberg.

Zynk-toppen mener samtidig at det mange positive trekk som veksten i norsk økonomi og mulighetene for et regjeringsskifte.

- Det er noe som genererer et stort behov for analyse og rådgivningstjenester, så vi er optimistiske med tanke på fremtiden, sier Sonberg.

Ett kommunikasjonsbyrå som nylig startet opp, er selskapet Sannum&Bergestuen der kommunikasjonsrådgiverne Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen står bak.

- At markedet for PR-tjenester ikke vokser, gjør det deg bekymret?

- Nei, det gjør ikke meg bekymret for vi vokser jo. Også tenker jeg at det er litt naturlig at det i et år som har vært så krevende ikke er så enorm vekst. Så nei, jeg er ikke bekymret, sier Eva Sannum til Kampanje.

Geelmuyden Kiese faller med over 30 mill.

Et byrå som må ta en større smell er det engang største PR-byyrået på det norske markedet, Geelmuyden Kiese. Byrået er nå passert av konkurrentene First House og Gambit som landets største etter et fall nesten 33 millioner kroner.

- Vi er et skandinavisk selskap, sier seniorrådgiver og største eier av Geelmuyden Kiese, Hans Geelmuyden til Kampanje.

Han viser til at selskapet i Norden hadde en byråinntekt på 146 millioner, og et årsresultat på 13 millioner etter en resultatfremgang fem millioner kroner sammenlignet med 2019.

- Med dette resultatet er vi verdens største norskeide kommunikasjonsbyrå. I Norge hadde vi et omstillingsår under pandemien. En del kunder ble sterkt ramme av korona, og reduserte kommunikasjonsaktivitetene sine. I tillegg valgte vi å gå ut av ulønnsomme prosjekter, og redusere andelen offentlige kunder med dårlig lønnsomhet. Derfor falt byråinntekten fra, sier Geelmuyden.

- Er du skuffet over denne utviklingen?

- Nei. Omstruktureringen i Norge i 2019 og 2020 har vært vellykket, sier PR-veteranen.

Her kan du se oversikten i byråinnteklten til norske PR-byråerFlatt marked for PR-byråene

Norske PR-byråer 2020 2019
First House 113,4 107,9
Gambit H&K 73 82,5
Geelmuyden Kiese  67,8 100,7
Try Råd 51 25,9
Zynk 50,5 49,6
Corporate Communications 50,5 51,9
Trigger 46,6 31,4
Kruse Larsen 46,3 37,1
Nucleus 36,3 33,7
Apeland 32,3 31,7
Crux Advisers 27,7 27,7
Mørland & Johnsen 26 29,4
Iteo 25 22,4
Släger 21,7 25,9
Wergeland Apenes 19,7 22
JCP PR 19,1 22,2
Leidar 19 20,2
Storm Communications 18,6 18,1
PR-operatørene/Mereris 17 17,1
NOR PR 8 12,2
Footprint 6 5,5
Something Good 5,8 9,4
Per:PR 3,5 3,5
     
Totalt 784,8 788,0

Burson Cohne Wolf har enn så lenge kke ønsket å bidra med sine tall. 

PR-byråene nærmer seg 800 millioner i inntekter – men nå truer Vedum med å stanse festen