Når prinsesse Märtha Louise får sin Durek Verrett i et telt på Vinjevollen i Geiranger førstkommende lørdag, vil ingen norske journalister være til stede. De er ikke langt unna, sannsynligvis bare noen hundre meter utenfor, men de vil ikke være vitne til at prinsessen og sjamanen gir hverandre sitt ja. Det vil derimot spanske Hola! og deres britiske søsterpublikasjon Hello! være.

Kanskje er fredagens salsaparty også til ære for førstnevnte?

Nyheten om at prinsessen har solgt fotorettighetene til sitt eget bryllup ut av landet – og på den måten stengt Medie-Norge ute av festen - har utløst et slags bransjemesterskap i indignasjon. «Ikke en prinsesse verdig» skriver VG på lederplass. Redaktørforeningen og Se og Hør har gått ut og advart om at prinsessen bryter «en lang og god tradisjon».

Også NRK, TV 2 og NTB mener prinsessens medieavtale er uheldig og at det er synd at den norske offentligheten stenges ute fra vielsen og bryllupsfesten.

Det er bare å ønske velkommen til kjendisøkonomien der alt er til salgs og alle store begivenheter i livet kan omsettes i penger. En kjæreste, et giftemål, bryllupsturen og et nytt hjem. Eksklusive bilder loves bort i bytte med verdifulle kontrakter og penger inn på kontoen. Akkurat nå kapitaliserer Märtha Louise og Durek Verrett på sin kjendisstatus og kampen om festbildene tapte norske medier mot et internasjonalt kjendisblad.

Men er salget av fotorettighetene til Hello! også et slags takk for sist fra en prinsesse som har hatt et svært anstrengt forhold til norsk presse gjennom store deler av sitt liv? Senest i fjor tok Märtha Louise et knallhardt oppgjør med norske journalister på den store Skup-konferansen. Forholdet ble ytterligere tilspisset da Märtha Louise tidligere i år antydet at hun ikke ville snakke med norske medier før bryllupet. Medie-Norge var raskt ute med å tolke dette som en ren boikott, men ifølge prinsessen selv handlet det kun om at hun ikke ville kommentere mer på artikler som norske medier skrev om henne. Mange oppslag ble det i hvert fall.

Les også: Redaktør reagerer på prinsessens presse-boikott: - En dramatisk utvikling

Konflikten med pressen har blitt en helt sentral del av parets historie og noe de til stadighet kommer tilbake til, også i det eksklusive intervjuet de har gitt til Hello! i forkant av bryllupet. Her er Durek Verrett sitert på at han opplever at Hello! «forstår» ham og Märtha, mens andre publikasjoner - les norsk presse - «forvandler ham til noe han ikke er».

Norske journalister har tvert imot vært gode på å avdekke det som har vært kritikkverdig ved parets kommersielle virksomhet, enten det er prinsesse-gin eller helsebringende medaljer, men det går an - som paret også har vært inne på - å stille spørsmål om omfanget av den kritiske dekningen tidvis blir for stor? 

Mediedekningen har vært massiv og den blir neppe mindre i dagene som kommer. Som Kampanje kunne fortelle mandag, har over 100 mediefolk akkreditert seg til bryllupshelgen i Geiranger. Rundt 30 av dem kommer fra NRK og TV 2. Selv uten et abonnement på Hello! skal det godt gjøres å komme seg gjennom denne helgen uten å få med seg en solid dose prinsessebryllup.

Märtha Louise og managementet hennes vet selvfølgelig at de provoserer et samlet norsk pressekorps når de inngår en eksklusiv avtale med et internasjonalt magasin, men de vet også at de har lite å tape. All historikk tilsier at norske medier vil fortsette å stille opp, gang på gang, enten prinsessen skal lansere nye kurs, kleskolleksjoner eller brennevin.

Under den konfliktfylte overflaten befinner prinsessen og mediene seg i et gjensidig avhengighetsforhold som de ikke kommer seg ut av.

Ved å stadig vekk tøye strikken for hvordan vi forventer at en prinsesse og hennes forlovede skal oppføre seg, vet Märtha Louise og Durek Verrett at de har kort vei til spaltene. På den måten opprettholder de en skyhøy profil som de etterpå kan omsette til kommersiell virksomhet.

Norske medier vet også godt at medieomtalen kommer paret til gode, men de lar seg villig bruke fordi de vet at interessen blant leserne er stor. Dragningen mot konflikter og det kontroversielle, overvinner åpenbart frustrasjonen over ikke å være invitert til festen.

Lørdagens bryllup kunne representert et veiskille, der norske medier som reaksjon på behandlingen de får av prinsessen velger å tone ned dekningen av paret, uten å la det på gå akkord med den kritiske journalistikken. Når det ikke skjer, er det fordi mediene vet at de har alt å tape, og lite å tjene på det.

På den måten kommer det ulykkelige ekteskapet mellom prinsessen og mediene til å fortsette, også etter at siste bilde er tatt i Geiranger.