Mye har gått feil for VG i publiseringen av saken der Ap-politiker Trond Giske er filmet dansende med den unge kvinnen Sofie (27). Her har det ikke bare sviktet på det presseetiske planet, men også på en rekke andre områder. Det har vært avdekket svikt i de interne rutinene i redaksjonen, det har vært uklare rollefordelinger, dårlig internkommunikasjon og en ekstern PR- og mediestrategi som kollapset fullstendig.
VG har allerede beklaget det presseetiske på det sterkeste. Internrapporten fra VG feller en knusende dom over journalistikken i dansevideo-saken. Fra både topp og bunn i VG-organisasjonen tar man sterk selvkritikk på at håndteringen av Sofie som kilde sviktet stort: «Vår vurdering er at VG her har sviktet i håndteringen av Sofie som kilde og intervjuobjekt. Hun er blitt satt under et sterkt press, og sitert på utsagn som hun ikke kan stå inne for», heter det i rapporten som ble lagt frem denne uken.
Rutinene var heller ikke gode nok til å fange opp at saken om Trond Giske ikke skulle stått på trykk slik den ble publisert i avisa for en drøy måned siden. Sjefredaktør Gard Steiros operative involvering i saken bidro også til at rollefordelingene ble høyst uklare, og saken har vært ført i ordet fra ansatte på nesten alle nivåer i mediekonsernet fra journalist, nyhetsredaktør, politisk redaktør, sjefredaktør, styreleder og helt opp til selveste konsernsjefen i Schibsted, Kristin Skogen Lund. Da sier det seg selv at det blir utrolig krevende kommunikasjonsmessig å fremstå med et enhetlig og omforent budskap.
Internkommunikasjonen sviktet også da politisk redaktør Hanne Skartveit ble sendt til NRK for å delta i «Debatten» for å forsvare VG - uten å motta helt sentral informasjon som den øvrige ledelsen satt på.
Og om ikke det var nok, viste onsdagens pressekonferanse at VG overhodet ikke hadde kontroll på sin egen PR- og mediestrategi. Planen om at den mye omtalte VG-rapporten skulle være første skritt på veien for å gjenreise tilliten til et av landets aller beste mediehus og dyktigste utøvere av en kritisk og undersøkende journalistikk, holdt rett og slett ikke vann.
Men før vi går dit. Ingen i VG-ledelsen hadde nok ventet at stormen skulle blåse raskt over. Selv ikke etter en selvpisking som pressenestor Per Edgar Kokkvold mente var historisk i norske pressesammenheng. For det ble ikke utpekt noen syndebukker. VG konkluderte med de hadde opptrådt kritikkverdig, men også at sitatet aldri ble fabrikkert.
- Det som har understøttet reporterens versjon, er at han viser til notatblokka si fra intervjuet. Vår konklusjon er at det ikke er grunnlag for å si at sitatet er fabrikkert, sa nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken på pressekonferansen.
Reaksjonene i VG var snille. Journalisten bak saken, Lars Joakim Skarvøy, tas ut i seks måneders permisjon med lønn og sjefredaktør Gard Steiro har fortsatt styreleder Torry Pedersens fulle tillit. VG-toppene tok nok her en kalkulert risiko for å skjerme sine ansatte. Uten syndebukker visste de at konklusjonene ville bli bestridt, men stormen dette ville utløse, var VG-toppene mer enn villige til å stå i.
Særlig for styreleder Torry Pedersen var det nok viktig at Steiro ble sittende. Pedersen håndplukket Steiro fra Bergens Tidende våren 2015 og planen var nok allerede klar den gang. Steiro skulle ta over jobben til Torry Pedersen som sjefredaktør når Pedersen skulle slutte i jobben. Pedersen er villig til å gå i krigen for Steiro. Det kan en godt forstå. Steiro er både sympatisk og empatisk som person og leder, og er en svært populær sjefredaktør i VG - etter det Kampanje forstår. Tapet ved å la Steiro gå nå, ville vært mer skadelig enn å stå i stormen og forsvare ham. Strategien så ut til å holde. I hvert fall holdt den i 34 minutter.
«Men den mest ekstreme konsekvensen vil nok være at Gard Steiro vil bli en mer forsiktig redaktør og VG en mer forsiktig avis.»
Men 35 minutter ut i pressekonferansen kommer granatsjokket. I et intervju publisert parallelt med pressekonferansen, der VG-toppene kryper til korset og tar selvkritikk sier journalist Skarvøy til NRK at han står fast på at han ikke har feilsitert kvinnen og at «han ikke vet hvorfor hun forteller en annen versjon». Kommunikasjonsstrategien svikter. Det uforutsette inntreffer og usikkerheten sprer seg blant VG-toppene.
I løpet av et lite minutt på pressekonferansen mister styreleder Torry Pedersen, sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken igjen kontrollen over sin egen historie. Reaksjonene til VG-ledelsen vitner om at journalist Skarvøy må ha falt for fristelsen for å gå lenger enn hva som har vært avtalt. Etter å ha vært på etterskudd i én måned, er VG igjen på hæla med sine reaksjoner.
Igjen så tar det lang tid. Unnvikende svar fra sjefredaktør Gard Steiro på pressekonferansen om at «han bare kan vise til rapporten» og at Skarvøys nye uttalelser «får stå for hans regning» blir 17 timer senere til «at dette er uholdbart». «VG tror på Sofie.»
VG må nå bare stålsette seg på at det neste året kommer til å gjøre fryktelig vondt. Avisa kan i ukene og månedene som kommer bare grue seg til alle de nye oppslagene og sakene som vil bli rullet opp i andre medier i kjølvannet av denne saken.
Allerede torsdag kveld kom første skrekkeksempel. Sofie slår tilbake mot avisen og mener VG-journalisten indirekte kaller henne en løgner. På TV 2. Kanalen som først avdekket maktmisbruken til VG og dermed betalte første avdrag på den årlige statsstøtten kanalen mottar for å drive med nyhetsproduksjon.
«Sex, løgn og videotape»-saken til VG med Trond Giske dansende på Bar Vulkan vil hefte ved avisa lenge og saken kommer til å bli dratt opp i alle tenkelige og utenkelige sammenhenger fremover. Norsk Presseforbund har allerede varslet at de setter i gang en uavhengig gransking av medienes omgang med kilder, Sofie har enda ikke bestemt seg for om hun vil ta saken til PFU, men har allerede fått seg en advokat. Og hva skjer neste gang VG skal avkreve svar fra maktpersoner eller omtale Trond Giske i kritiske ordelag? Dette kommer til å gjøre vondt. Lenge.
Men den mest ekstreme konsekvensen vil nok være at Gard Steiro vil bli en mer forsiktig redaktør og VG en mer forsiktig avis. For nå er både avisas tabbekvote og sjefredaktør Gard Steiros tabbekvote brukt opp.
Gard Steiro tåler ikke en ny tabbe. Da blir verdens gang fort Steiros undergang som sjefredaktør i VG.
Kommentér