1. april går startskuddet for Eliteserien på Discovery-kanalene Eurosport Norge og Max, og det er ingen spøk for Discoverys konkurrenter i tv-markedet.
Da TV 2 satt på rettighetene til det som da het Tippeligaen, måtte fotballfansen kjøpe seg tilgang til alle kampene. Discoverys strategi er å legge flere av kampene på såkalte fri-tv-kanaler. På den måten skal de både klare å regne hjem regningen, som for Elitseriens del er på svimlende 2,4 milliarder kroner for de neste seks årene, og nå målet om å doble seertallene.
Les mer: Slik skal Strømme tjene penger på norsk fotball (abonnement)
Den norske toppfotballen kommer på toppen av Discoverys øvrige sportsinvesteringer, som rettighetene til OL fra 2018 til og med 2024, og det er Eurosport Norge som blir den nye destinasjonen for Discoverys sportstilbud.
Gir flere tv-seere tilgang
Nå tar MTG-eide Viasat mange av de samme grepene som sin amerikanske konkurrent for å møte konkurransen. De har inngått en ny avtale med Canal Digital Kabel-tv, som gjør at alle deres omlag 500.000 kunder får tilgang til kanalene Viasat Sport, Viasat Fotball, Viasat Hockey og Viasat Motor i grunnpakken sin.
Tidligere har disse kanalene kun vært tilgjengelig i en tilleggspakke til 349 kroner i måneden. Denne pakken har også inkludert Viasat Golf, som fortsatt kan kjøpes som et tillegg.
Viasat har også forhandlet frem en ny avtale med Get som ikke er like omfattende, men som gjør at deres kunder får Viasat Sport som en av de valgfrie kanalene i grunnpakken. En lignende avtale ble forhandlet frem med Canal Digital Satellitt-tv i fjor.
- Vi er på utkikk etter hvordan vi kan utvikle og forbedre produktet vårt og finne god lønnsomhet på sportsinvesteringene våre. De siste årene har det vært en kraftig økning i prisene på attraktivt sportsinnhold. Da må vi finne nye måter å finansiere innholdet på. Dette er en strategi vi har jobbet med i et par års tid, og som vi nå ser effektene av, forklarer Viasat-sjef Vegard Klubbenes Drogseth til Kampanje.
- Man kan også jekke opp prisene på premiumabonnentene? Hvorfor gjør dere ikke det?
- Ja, man kan øke prisene på pakkene, men vi tror nå det er smart å se på andre måter å distribuere innholdet på. Vi er åpne for å snakke med hver av partnerne våre om hvordan vi best mulig kan gjøre det.
- Må være villige til å tenke nytt
Hvilke følger dette får for prisen på grunnpakken for kunder av Canal Digital Kabel-tv, overlater Drogseth til Canal Digital å svare på. Etter det Kampanje forstår, skal en avklaring rundt den nye pakkestrukturen til Canal Digital Kabel-tv være like rundt hjørnet.
Canal Digital økte nylig prisen med 50 kroner for sine satellitt-kunder på «Familiepakken», som i tillegg til Viasat Sport inneholder alle kampene fra Eliteserien.
- Hva forteller dette om utviklingen i markedet for premiumabonnement? Er det tøffe tider?
- Det forteller at kampen om rettigheter også har medført at kostnadsnivået for rettighetene er såpass høye at distributører og rettighetseiere må være villige til å tenke litt nytt. Vi er pragmatiske så lenge vi har god lønnsomhet på innholdet vi selger.
Viasat sitter på rettigheter som Champions League, La Liga, NHL og Formel 1. Det betyr at de kan friste med stjerner som «MSN» (Messi, Suarez og Neymar), Ronaldo, og Zidane i spissen, hele Norges Martin Ødegaard i Æresdivisjonen og Heerenveen, og Mats Zuccarello og hans New York Ranger. Viasat har også rettighetene til verdens største enkeltstående sportsevent, Super Bowl, frem til 2022.
- Har tenkt de samme tankene
- Dette grepet ligner litt på det Discovery nå gjør med Eliteserien. Har dere tenkt helt likt?
- Det ligner. Vi har tydeligvis tenkt de samme tankene, men dette er noe vi begynte å jobbe med for to år siden. Vi er ikke religiøse med tanke på den ene eller den andre modellen, så lenge vi finner en lønnsomhet sammen med våre partnere.
- Blir det et spleiselag?
- Det ordet vil jeg ikke ta i min munn, ler Drogseth.
- Trenden er at det blir større og større grunnpakker. Da kan man også si at man får mer verdi for pengene og et mer komplett innholdsprodukt.
Dropper Viasat-navnet
Fra og med august gjør Viasat enda større endringer i sportskanalene sine. Da får alle kanaler nytt navn og ny grafisk profil.
- Er det et motsvar på Discoverys satsing på Eurosport?
- Det er tøff konkurranse om å være den ledende tilbyderen. Vi akter å ta opp den kampen og satser for fullt fra høsten av.
Hva de nye navnene blir, vil ikke Drogseth si noe om, men det som er klart allerede nå er at Viasat-navnet skal bort.
- Vi mener det er naturlig å gå bort fra Viasat i navnet. Vi er ikke bare en satellitt-leverandør, så det kan forvirre litt.
I tillegg skal kanalene få en tydeligere norsk profil. I dag er Viasat Sport og Viasat Fotball norske, mens Viasat Hockey og Viasat Motor deles med Sverige. Fra august vil alle fire kanaler ha helt norske sendeskjema.
- Vi vil også ha flere norske studiosendinger. Det er noe av det seere har etterlyst.
Økt konkurranse om lommeboka
I tillegg til økte rettighetskostnader, legger ikke Viasat-sjefen skjul på at nye aktører på tv-markedet skjerper konkurransen om lommeboka. I en undersøkelse gjort av Norstat for Stiftelsen Elektronikkbransjen i år, kommer det frem at 51 prosent av norske husholdninger abonnerer på en strømmetjeneste. Netflix er kongen på haugen, med en penetrasjon på 44 prosent blant norske husholdninger.
Les mer: HBO fosser frem i strømmekampen
- Noen tv-seere vil sikkert fortvile over at de må betale for innhold de ikke har lyst på?
- Det kan skje, men det kommer helt an på hvordan det kommuniseres og løses hos hver enkelt TV-distributør.
- Er dette også et forsøk på å minske antall kabelkuttere?
- Våre distributører får svare på hva tanken deres er, men vi har en felles ambisjon om å styrke våre distribusjonspartnere som fortsatt fremtidige sterke leverandører av tv-innhold. De er bedre rustet enn noen gang til å ta opp kampen mot strømmekonkurrenter.
- Er dere bekymret for at mange vil velge bort tv-pakken sin?
- Vi er ikke på kort sikt bekymret, men vi følger nøye med på de endringene som skjer. Vi må være forberedt på enda større endringer de neste tre til fem årene.
Kommentér