I dag offentliggjorde NSB sitt nye navn og design, Vy, på jernbanetorget i Oslo. Norges Statsbane og Nettbus skal nå forenes under et navn og alle uniformer, busser og tog får ny drakt. Det er arkitektkontoret Snøhetta som står bak, og prislappen skal være på 280 millioner kroner over fire år.
- NSB-konsernet kjører tog og buss i Norge og Sverige og har Norges største busselskap, Nettbuss. Nå kobler vi tog- og bussvirksomheten tettere sammen, utvikler nye løsninger og gjør det enda enklere å velge en miljøvennlig reise. Da trenger vi en ny, felles identitet. NSB er ikke lenger et dekkende navn på virksomheten, sa styreleder i NSB, Dag Mejdell, på presentasjonen i dag morges.
Det er professor i markedsføring ved BI, Lars Erling Olsen, langt på vei enig i. Han mener det er fornuftig av NSB å skifte navn.
- Norges Statsbane er utdatert på flere måter. Det er bra at de breier seg ut og går fremover som et transportselskap. Jeg tror strengt talt at dette kommer til å gå bra, og etablere seg blant det norske folk, sier han til Kampanje.
Les mer: Bruker 280 millioner på å bytte navn - vraker NSB
- Det sier ikke noe om hva de driver med
Olsen trekker paralleller til Equinors navneskifte, og mener NSB er modige. Likevel ser han ikke bare rosenrødt på det.
- Ulempen med navnet er at alt blir Vy, både buss og tog, og det er en formidabel risiko. Alle eventuelle negative assosiasjoner ved forsinkede tog vil smitte over på buss. Det er et kort og greit navn, men det sier ikke noe om hva de driver med. Kortsiktig sett er det en ulempe.
Da Equinor i sin tid endret navn og profil brukte de 250 millioner kroner. Olsen synes likevel det høres litt lite ut, når han blir fortalt at NSB planlegger å bruke 280 millioner over fire år.
- Merkevareendringer koster penger, så det høres ut som et forsiktig anslag. Man må tenke på dette som en langsiktig investering, avslutter Olsen.
Reklameveteran, Nils Petter Nordskar, gir NSB tommelen opp.
- Og grattis til Vy!!! Nå regner det kritikk fra Lysbakken & Co, osv, osv - men jeg sier tommelen opp. Modig tenkt av NSB, skriver han på Facebook.
Les også: Navneskiftet til Statoil vil koste nærmere 250 millioner kroner
- Uheldig at de ikke følger Språkrådets råd
Det har vært flere kritiske røster ute og satt spørsmålstegn ved både navneendringen og pengebruken. Verken Ap, SV eller Sp var særlig imponert over det NSB presenterte i dag. Det var heller ikke Språkrådet og direktør Åse Wetås, som ovenfor NTB gjentar noe av det Lars Erling Olsen peker på:
- Vi har fått et navn som ikke har en betydning, som ikke beskriver virksomheten, sier språkdirektøren.
Administrerende direktør i Apeland, Ole Christian Apeland mener NSB sender et veldig uheldig signal med det nye navnet.
- Det er veldig uheldig at en statlig virksomhet ikke følger Språkrådets råd. De har et spesielt ansvar for å følge den statlige språkpolitikken og Språkrådets vurderinger. Det synes jeg er skuffende.
Han er skeptisk til navneskiftet, og stiller spørsmål ved bruken av ressurser.
- En kostnad på flere hundre millioner kroner kan virke provoserende på mange, når det er så mange andre ting de sier at de ikke har råd til å gjøre som handler om kundeservice, sier Apeland.
- Jeg skal ikke lage vyer, jeg skal på tur
Han mener NSB gir slipp på et navn som det er knyttet mange gode følelser til og som mange elsker.
- NSB er et godt innarbeidet navn og en viktig del av den norske kulturen og folkesjelen, og jeg tror mange føler seg fremmedgjort når det kommer til Vy. Argumentet om at NSB ikke beskriver akkurat hva det er, tror jeg ikke har noe å si, det er ingen som har problemer med å forstå hva NSB er, selv om man kjører buss.
Daglig leder i Anti, Kristin Holst Grimstad, er langt på vei enig i Apeland om navneendringen. Hun synes det er overraskende at de velger å kaste navnet.
- Vi synes det er en merkelig vurdering. Det er nok riktig for selskapet, men for meg som skal reise så beskriver ikke Vy hva jeg skal. Jeg skal ikke lage vyer, jeg skal på tur, sier hun til Kampanje.
Grimstad understreker likevel at designerne i Anti synes profilen er gjennomarbeidet, og at logoen er både overraskende og annerledes innen transportbransjen.
- Det synes vi er positivt.
- Fort gjort å bli kritisk
Daglig leder i designbyrået Designcontainer, Linn-Cecilie Linnemann, mener det er fort gjort å bli kritisk når man ser en endring.
- Dette er en merkevare som mange har et kjent og nært forhold til, og da gjør det ofte vondt når man ser det forsvinner eller at det blir endret så drastisk, sier hun til Kampanje, før hun fortsetter:
- Det er den fremtidige strategien som må legges til grunn for om det er en god visuell profil eller ikke.
Hun er positivt innstilt til det nye designet. Byrålederen forteller at hun får assosiasjoner til Trollstigen og Nordlys når hun ser den nye logoen.
- Jeg synes det er godt håndverk og bra løst. Så blir det spennende å se hvordan de bygger merkevaren, hvordan de tar det ut og hvordan de samler tog og buss.
Her er noen av reaksjonene på Twitter i formiddag:
I dag tenner jeg et lys for vedkommende som kom opp med det nye navnet til NSB.
— Lillian Vatnøy (@Lillian_Vatnoy) March 12, 2019
Sjølv om eg meinar Vy er det mest idiotiske navnet eg har høyrt på lenge lar eg meg imponera over dei som kom på det. Ikkje for navnet sjølvsagt, men for at dei klarte overbevisa NSB-leiinga om at deg var ein god ide. Det er faen meg godt gjort!
— Jostein Matre (@JosteinMatre) March 12, 2019
Da er fasiten klar: Navneskifte fra NSB til Vy kommer på 280 millioner kroner.
— Mímir Kristjánsson (@mimirk) March 12, 2019
Det er altså penger som kunne gått til å forbedre NSBs tilbud som kastes rett i søpla...
Vill idé: Fortsett å hete noe som forteller hva dere driver med, som er innarbeidet og som dere kan videreføre som navn med så lave kostnader som mulig, helt uavhengig av om dere også driver med busstransport. #nsb #vy #tullball
— Hilde Ch. Solheim (@hildecs) March 12, 2019
Om ikke annet, Vy får OsloMet, Equinor og (knis) CircleK til å fremstå mye mer ordinære i dag enn i går.
— Espen Aas (@NRKesp1) March 12, 2019
Kommentér