I dag legger kulturminister Thorhild Widvey frem den mye omtalte stortingsmeldingen om NRK som har fått tittelen «Åpen og opplyst - allmennkringkasting og mediemangfold». Dagens melding omfatter også øvrig allmennkringkasting i Norge.
I meldingen kommer det frem at lisensmodellen fredes ut 2017, men skal være gjenstand for en egen utredning.
- Kringkastingsavgiften fungerer godt. Viljen til å betale lisens er stor. Det er avgjørende for NRKs legitimitet at NRK driver effektivt, og ledelsen har gjort en god jobb med å effektivisere driften, sa Widvey på presentasjonen.
Samtidig signaliserte hun ytterligere krav til effektivisering.
- NRK kan ikke forvente full kostnadskompensasjon de nærmeste årene.
Les også: TV 2 får nye reklameregler
Her er hovedpunktene om NRKs finansiering:
- Et ekspertutvalg vil greie ut konsekvensene av ulike offentlige finansieringsmodeller for NRK før forslag til framtidig finansiering legges fram for Stortinget.
- Departementet vil stille økte krav til effektivisering av NRK sin drift.
- Kulturdepartementet vil jevnlig vurdere ambisjonsnivået for allmennkringkastingstilbudet, og hvordan omfanget av virksomheten til NRK påvirkar kommersielt media og det totale medietilbudet til folk.
Regjeringen vil ikke legge særskilte begrensinger på NRKs nettilbud, slik mange kommersielle aktører har ønsket, men NRK står heller ikke fritt til å utvikle nye tjenester uten redaksjonell profil.
- NRK gis et selvstendig ansvar for å bidra til det norske mediemangfoldet.
- NRK skal streve etter å tilføre tilbudet et element av økt samfunnsverdi, men kan også formidle tilbud av typen som blir tilbudt av kommersielle aktører.
- Nye NRK-tjenester skal i hovedsak ha redaksjonell karakter, forhåndsgodkjenning flyttes fra Kongen i statsråd til Medietilsynet.
- NRKs nåværende innholdsforpliktelser vil i hovedsak bli ført videre.
- NRK-plakaten Stortinget fastsetter gjøres mer overordnet. De mer detaljerte føringene blir fastsatt av NRKs generalforsamling.
Regjeringen stiller også et knippe nye krav til NRK:
- NRKs plikt til å sende norsk musikk i NRK P1, P2 og P3 øker fra 35 til 40 prosent, andelen norsk musikk i andre kanalar skal òg økes.
- Mengden eksterne produksjoner skal økes til minst 40 prosent fra 2018.
- Konkrete krav til tegnspråk, lydtekst og synstolking av NRKs tilbud sendes på høring.
NRKs kommersielle muligheter skal også begrenses.
- Muligheten NRK har til å ha reklame på nrk.no blir fjernet og omfanget av sponsing blir avgrenset..
- NRK kan videreføre andre kommersielle aktiviteter, men de må være direkte knyttet til den redaksjonelle virksomheten.
Regjeringen vil også oppnevne et offentlig utvalg for mediemangfold som skal vurdere det samlede norske tilbudet og særlig se på nyhets- og aktualitetsmedier sin funksjon i formidling av nyheter og debatt, og hva allmennkringkasting betyr for språk og kultur i Norge.
De siste månedene har det også pågått en debatt om Kringkastingsrådets fremtid. Rådet består, slår regjeringen fast i meldingen.
Les også: Tror Widvey vil skru ned NRK-økonomien
Forrige gang det kom en NRK-melding var i 2007. Årets melding har satt seg som mål å se på både NRKs rolle og virksomhet, finansiering, og ikke minst hvordan NRK påvirker konkurransen i det private mediemarkedet. I sin politiske plattform fra 2013 har regjeringen hatt som mål at de vil vurdere NRK-lisensen, jobbe for å begrense NRKs mulighet til «å svekke frie institusjoners aktivitetsgrunnlag» samt øke andelen eksterne produksjoner i NRK.
Regjeringen har allerede gjort alvor av signalene om å stramme inn økonomien i NRK. I fjor ba Thor Gjermund Eriksen om en lisensvekst på 73 kroner i 2015, men ble stående uten ett rødt øre da regjeringen la frem sitt statsbudsjett. Etter forhandlinger med støttepartiene KrF og Venstre ble det til slutt likevel en økning på 25 kroner.
Det har ført til at NRK har sett seg nødt til å redusere kostnadene med mer enn 250 millioner kroner i 2015, og Eriksen legger også opp til et ytterligere kutt på 50 millioner kroner i 2016.
Kommentér