Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen møtte på Pressens hus onsdag for å diskutere Medie-Norges dekning av straffesaken mot Marius Borg Høiby. Kronprinsessens sønn er siktet for skadeverk og kroppskrenkelse samt trusler. Tre av hans ekskjærester har status som fornærmede i saken.

Se og Hør-redaktøren har fått kritikk fra flere av sine bransjekollegaer, inkludert ansvarlig redaktør i Kampanje, for å publisere bilder av Borg Høiby på bar i Italia før helgen.

- Dekningen krysser imidlertid en grense - bokstavelig talt - når Se og Hør og Dagbladet filmer og publiserer bildene av Borg Høiby på bar i Italia. Selv for en siktet 27-åring med tilknytning til kongefamilien, må det være mulig å gå på bar uten at Dagbladet og Se og Hør slår dette stort opp, skriver Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger, som kaller oppslaget et bunnpunkt.

Se og Hør-redaktøren svarte på kritikken fra scenen på Pressens hus.

- Jeg er ikke enig i det. Jeg har respekt for at det finnes andre synspunkter. Vi står inne for våre vurderinger og mener vi er på helt trygg journalistisk grunn, sier han.

Les også: - Filmingen av Marius Borg Høiby på bar i Italia er et foreløpig bunnpunkt i dekningen

- Har rett til å vite
Også Marius Tetlie, fagdirektør NRK, er kritisk til akkurat denne saken. Han var på plass i Pressens hus for å diskutere dekningen.

- Det er relevant å fortelle og dokumentere at han har reist til Italia, men veien derfra til å publisere bilder av han på bar og restaurant, der går det en linje. For hva gir det av ny informasjon i saken annet enn at han hygger seg? Som siktet i en straffesak har han også anledning til å hygge seg, sier Tetlie med adresse til Andresen.

Men kritikken preller av Se og Hør-sjefen.

- Bildene og reportasjen viser hvilken avstand det er mellom det Borg Høiby sa i uttalelsen (til NRK, red. anm) etter siktelsen og hva han faktisk gjør, svarer Andresen.

- Det har den norske befolkningen rett til å få vite om. Da er bildene en viktig del av dokumentasjonen. I tillegg til at vi ønsker å få ham i tale for å få en kommentar til de to nye fornærmede i saken.

Skjønner ikke alvoret
Se og Hør-redaktøren mener bildene fra Italia viser at Borg Høiby «ikke skjønner alvoret i hva saken handler om».

- Selv om advokaten hans har anbefalt ham å reise? spør NRKs Gry Veiby, som modererte debatten.

- Da tror jeg ikke advokaten skjønner alvoret i saken, svarer Andresen.

- Forsøker Se og Hør her å vise frem moralen til Høiby? 

- Det viser i hvert fall at han ikke tar på alvor det han sier og skjønner alvoret i saken. Det virker å være gjennomgangstonen for Borg Høiby at han ikke skjønner alvoret i hva han har gjort, sier Andersen til Kampanje.

- Blir ikke dette forhåndsdømming?

- Nei, det er faktiske opplysninger og bildene har dokumentasjonsverdi. Det kan hende det blir lagt vekt på i etterforskning og under en eventuell rettssak at hvilken selvkritikk Borg Høiby har tatt rundt dette, sier Andersen.

Les også: Høibys advokat slår tilbake mot Se og Hør-redaktør: - Beviser hvorfor det var riktig å reise

Mediedebatt:

Fra venstre: Psykologspesialist Kim Edgar Karlsen, Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen, avdelingsleder Eva-Therese Loo Grøttum i VG og fagdirektør Marius Tetlie i NRK. Foto: Eivor Eriksen

- Må se på helheten
Det samlede medietrykket i saken om Marius Borg Høiby er også noe som også opptar Kim Edgar Karlsen, fagsjef Norsk psykologforening og medforfatter av boka «I medienes søkelys. Han sier han gjerne skulle sett mer forskning på området.

- Det er stor variasjon i hver enkelt sak og hvordan det slår, men gjennomgående er det en veldig høy belastning å bli eksponert for mediene og møte journalister. Det gjelder også for ganske profilerte folk, sier Kim Edvard Karlsen. 

Han sier reaksjonen kan være så mangt og spenne fra vanlige stressreaksjoner knyttet til bekymringer og dårlig søvn over til mer akutte reaksjoner.

- Jeg tenker vi står ansvarlig for vår egen dekning, men vi må også se på helheten og tenke gjennom belastningen det samlede trykket medfører. Dette er viktige vurderinger bak våre publiseringer. Vi tenker på omfanget og at det må være substansielle omdreininger i saken. Men når alle medier dekker saken vil det alltid komme nye drypp og da er det viktig å dimensjonere så det totale trykket blir for stort, sier Eva-Therese Loo Grøttum, avdelingsleder for nyheter i VG.

Se og Hør-redaktøren mener det er vanskelig å gjøre noe med det samlede trykket.

- Jeg skjønner at det er et dilemma, men jeg klarer ikke å se noen løsning på det. Skal jeg ringe til VG og NRK å si at dere må holde dere unna og at dette er en sak vi er alene om. Jeg ser ikke noen løsning på det. Det er en utfordring at det totale trykket blir en belastning, men ser ikke noen løsning på det, sier Andersen.