I dag la Kulturdepartementet frem lovforslaget som tar sikte på å fjerne reklame for utenlandske pengespill fra norske TV-skjermer. Flere har prøvd før ham, men nå mener kultur- og likestillingsminister Abid Raja at han legger frem en lov som vil sette en endelig stopper for pengespillreklame fra andre enn Norsk Tipping.
- Forbudet mot markedsføring av ulovlige pengespill har vært vanskelig å håndheve fordi aktørene holder til utenfor Norges grenser. Nå foreslår vi endringer i kringkastingsloven og åpner for at Medietilsynet kan pålegge norske TV-distributører og internettleverandører å hindre tilgang til ulovlig markedsføring, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.
I dag har både Discovery Networks Norge og Nordic Entertainment Group sendinger fra Storbritannia med reklame for utenlandske pengespill på kanaler som Max, Eurosport og TV3.
Forslaget som legges frem gir Medietilsynet mulighet til å pålegge distributører som Telenor og Telia å hindre eller gjøre det vanskeligere å markedsføre slike pengespill i Norge, dersom det er teknisk mulig.
- Spillavhengighet er et betydelig samfunnsproblem, og vi ser behovet for tiltak for å begrense markedsføring av pengespill som ikke er tillatt i Norge, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery Networks Norge har uttalt til TV 2 at de vil vurdere å gå til rettslige skritt.
– Det er farlig å si at en kulturminister er kunnskapsløs, men her er det iallfall mangel på kunnskap. For det første så er ikke denne typen reklame ulovlig, og for det andre ser jeg at Raja kaller dette en omgåelse. EU har prøvd dette med omgåelse, og de har uttalt seg ganske tydelig om at det ikke er omgåelse. Man lager altså et lovforslag for å gjøre noe ulovlig, som i utgangspunktet ikke er det og gjør det på en måte som innebærer at Norge gjør noe ulovlig, ved å bryte sine EØS forpliktelser, sa han til TV 2 i går.
Medietilsynet skal innhente råd fra Lotteritilsynet før det fattes vedtak i de konkrete sakene. I uttalelsen skal Lotteritilsynet vurdere om den aktuelle markedsføringen er i strid med pengespillregelverket.
Det vil være opp til distributørene selv å bestemme hvilket virkemiddel som skal benyttes for å hindre markedsføringen.
Medietilsynet kan ilegge distributørene tvangsmulkt dersom de ikke etterkommer pålegget. I fastsettelsen av tvangsmulkten mener departementet det er relevant å se på hvor mye distributørene kan tjene på å fortsette å distribuere pengespillreklamen.
Les også: Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer