- Totalbudsjettene øker ikke
I undersøkelsen kommer det også tydelig frem at norske annonsører sitter enda tyngre på pengesekken, og at den betalte reklamen er på retur.
- Det som gjør situasjonen spesiell i år er at totalbudsjettet for all markedsføring ikke øker, sier Jørgensen.
Tidene har med andre forverret seg i tråd med den norske økonomiske konjunkturen.
- For to år siden viste undersøkelsen at det netto var en fjerdedel som økte totalbudsjettet. I år er det ingen som øker. Det er en vesentlig endring, sier Jørgensen.
Med netto mener Jørgensen «differensen mellom de som øker og de som reduserer budsjettene».
Les også: Bruker millionene i egne kanaler
- Først og fremst er dette et tegn på hvor konjunkturen i Norge er i dag, og så kan det være litt bransjeavhengig og forskjellig fra annonsør til annonsør. Det er ingen tvil om at dette preger annonsørene, sier han.
Rapporten vil bli presentert i sin helhet og fysisk distribuert 20. oktober og det var altså denne rapporten som var grunnlaget for mange av de hete diskusjonene mellom Anfo og annonsørene, mediehusene og mediebyråene og da i første rekke knyttet til programmatisk reklame.
- Hva sier annonsørene mer om det som var kimen til vårens debatt - programmatisk?
- Det som er interessant er når vi spør om dette vil effektivisere investeringene, så er «vet ikke»-andelen på vei ned. Rundt 55 prosent av de spurte tror programmatisk vil effektivisere investeringene sine, men det er et godt stykke igjen før alle er overbevist om gevinsten av programmatisk, sier han.
Når det gjelder investeringer i de ulike kanalene det være seg betalt reklame, PR eller innholdsmarkedsføring sier syv av ti annonsører at de øker budsjettene på innholdsmarkedsføring.
- Det er noe lavere enn i fjor og vi må da huske på at totalbudsjettene ikke vokser i år. Men det er fortsatt halvparten av annonsørene som sier at de flytter penger fra betalt reklame til innholdsmarkedsføring eller egne kanaler, sier Jørgensen.
- Så det er fortsatt vekst i contentmarkedet?
- Helt klart. 20 prosent sier de allerede bruker mer på innholdsmarkedsføring enn reklame, mens tallet blant de som kutter i reklamebudsjettet er over dobbelt så høyt, nemlig 40 prosent. Borrer vi ned i tallene ser vi også at har du først begynt å kutte på reklamebudsjettene så øker du enda mer på innholdsmarkedsføring.
Kutter tv
På kanalnivå innenfor de største betalte kanalene som tv, er utviklingen krystallklar. Flere og flere kutter i tv, og tallet er på hele 30 prosent.
- Det er dobbelt så mange som kutter på tv som det er annonsører som øker og et stort spørsmål blir derfor om dette kommer til syne i omsetningstallene til tv-selskapene fremover, sier han.
En nedgang er det imidlertid allerede å spore i omsetningsstatistikken til mediebyråene, som etter åtte måneder i år viser at investeringene på tv falt med 0,9 prosent og tv-smellen var stor i august isolert.
Les også: «Grusom» utvikling i reklamemarkedet