De internasjonale betting-selskapene krever ikke bare sine ofre på styrenivå. Denne uken ble styremedlem Svein Roger Selle erstattet av Sindre Østgaard i Tinius-stiftelsen, etter at Selle har byttet jobb fra reklamebyrået MK Norway til PR-byrået Geelmuyden Kiese. Og Geelmuyden Kiese jobber for en av Norsk Tippings store nemesiser, den internasjonale betting-giganten Betsson. Derfor måtte Selle erstattes som styremedlem i Norsk Tipping. Det kom frem på Norsk Tippings generalforsamling og årsmøte denne uken.
Men også i spillmarkedet merker Norsk Tipping at det har dukket opp noen nye, sultne ulver. For det er liten tvil om at de internasjonale spillselskapene og bettingaktørene truer det 70 år gamle spillmonopolet i Norge mer og mer gjennom stadig nye smutthull i reklamelovgivningen. Gjennom kjendiser, tidligere fotballspillere, internasjonale nettsider og tv-kanaler som sender til Norge fra Storbritannia, får selskaper som Betsson, Unibet og Bet 24 stadig nye muligheter til å bygge opp sine merkevarer og spill på det norske markedet.
- Internasjonale spillselskaper får en mer og mer synlig rolle, og legger ned ganske mye midler for å få en synlig rolle, sier avtroppende toppsjef i Norsk Tipping, Thorbjørn Almlid, til Kampanje.
Men med en andel på 65 prosent av spillmarkedet, mener Almlid at Norsk Tipping fortsatt holder stand. Han sier «utviklingen ikke er dramatisk» ved at de internasjonale aktørene har en markedsandel på mellom 10-15 prosent og at saken nå «ligger i politikernes hender».
- Jeg vil ikke ha noe mening om hva politikerne bør gjøre, men jeg tror det er veldig bra at vi får en stortingsmelding i år som kan behandles neste vår. Mye har endret seg siden forrige stortingsmelding og den store endringen heter internett, sier Almlid.
- For dårlig lovverk
Norsk Tipping-sjefen mener det må nye verktøy til, slik at reguleringsmyndighetene kan hanskes med utfordringene som har kommet på reklamesiden.
- Det må de ha uansett reguleringsmodell, ellers så vil det være et gråmarked. Dette er veldig betimelig, sier Almlid.
- Er lovverket knyttet til reklameforbudet godt nok i dag?
- Nei, jeg tror ikke det. Vi har sett utredninger i det siste som påpeker svakheter og det jobbes på flere baner - som for eksempel sendedirektivet, som er utfordrende. Her er det et misforhold mellom lovverk og håndhevingsmuligheter, sier han.
- Er en strengere lovgivning veien å gå?
- Det skal jeg ikke ha noen mening om. Det er en politisk beslutning og den er kompleks. Men Norsk Tipping mener at enerettsmodellen er den som er best egnet for å beskytte sårbare spillere og dermed ivareta de sosialpolitiske hensyn, sier han til Kampanje.