I dag ble det bekreftet at Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball selger medierettighetene til Tippeligaen og OBOS-ligaen til Discovery, som får med seg VG på laget. Kampanje erfarte tidligere i dag at Discovery betaler 2,4 milliarder kroner for en seksårsavtale, hvilket gjør rettighetsavtalen til den største og dyreste i Norge noensinne.

- Ikke fornøyde med beslutningen
Hovedsponsor for Tippeligaen og norsk fotball er Norsk Tipping. Salget av medierettighetene til amerikanskeide Discovery, som slipper inn utenlandske spillselskaper som reklamekjøpere, blir svært dårlig mottatt i hovedkvarteret til Norsk Tipping på Hamar.

 Det bekrefter administrerende direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping overfor Kampanje i kveld.

- Vi skulle svært gjerne sett at rettighetene ble solgt til aktører som er lojale mot reklameforbudet, det vil si loven som forbyr utenlandske bettingselskaper å markedsføre seg i Norge. Det er ikke Discovery, derfor er vi ikke fornøyde med beslutningen som er tatt av norsk fotball i dag, sier Almlid til Kampanje.

Han merker seg at Discovery-sjef Harald Strømme feide TV 2 av banen med et gigantbud. Almlid mener reklameinntektene fra bettingselskapene bidrar til å finansiere rettighetskjøpet.

- Vi vet utmerket godt at inntektene fra bettingselskapene betyr mye for Discovery og andre kanaler som omgår reklameforbudet. En stor del av pengene som er blitt lagt på bordet for rettighetene kommer fra den internasjonale bettingindustrien, sier Norsk Tippings toppsjef.

Advarte mot salg til bettingvennlige tv-selskaper
- Har du og Norsk Tipping advart toppene i norsk fotball mot å selge rettighetene til Discovery eller lignende selskaper?

- Ja, vi har lang tid i forveien og i forkant av forhandlingene mellom norsk fotball og budgiverne gjort klar vår posisjon og fortalt hva vi mener om rettighetssalget. Lederne i norsk fotball kjenner godt til hva Norsk Tipping mener om dette, svarer sjefen for norsk fotballs største sponsor.

- På hvilken måte advarte du toppene i norsk fotball mot å selge til aktører som Discovery?

- Ved å si det jeg sier til deg nå. Norsk Tippings samfunnsoppdrag er å tilby spill som er av en slik art at de ikke skaper spillavhengighet. Ved å selge rettighetene til Discovery bidrar norsk fotball til at bettingselskaper som omgår regelverket vil styrke sin markedsposisjon i Norge. Det vil skape sterkere spillavhengighet, og vi synes det er beklagelig at norsk fotball bidrar til det.

- Sterkere konkurranse fra utenlandske bettingselskaper
- Hva slags svar har du fått når du har advart norsk fotball mot å selge rettighetene til Discovery og lignende kanaler?

- Jeg vil ikke gå innpå hva slags svar jeg har fått, men du kan jo spørre dem om det. Det som er sikkert er at Norsk Tipping får sterkere konkurranse fra de utenlandske bettingselskapene, som i dag opererer i vårt marked uten tillatelse fra norske myndigheter.

- Har du forsøkt å øve press på sjefene i norsk fotball ved å snakke med regjeringen, stortingspolitikere og andre maktutøvere?

- Vi snakker med mange, uten at jeg vil være mer spesifikk.

Forhandler om Tippeliga-sponsoratet nå
Norsk Toppfotball (NTF) har sammen med Norges Fotballforbund (NFF) inngikk i 2014 en toårig avtale med generalsponsor Norsk Tipping. Siden 1990 har Norsk Tipping hatt navnerettighetene til Tippeligaen. Gjennom avtalen ble norsk fotball sikret 40 millioner kroner i året ut 2015. I tillegg kunne den norske spillgiganten, som har sponset norsk fotball siden etterkrigstiden, betale ytterligere 10 millioner i året. Spørsmålet er om dagens rettighetsalg får konsekvenser Norsk Tippings hovedsponsorat i Tippeligaen. Norsk Tipping-sjefen sier dette i kveld:

- Vi er i forhandlinger med norsk fotball om neste års samarbeidsavtale, men jeg vil ikke gå inn på hvordan dette påvirker forhandlingene eller innholdet i avtalen. Vi har forhandlet over tid og vi har en intensjonsavtale på plass. Nå skal denne avtalen fylles med innhold, det er det forhandlingene handler om nå, sier Almlid.

- Hvordan påvirker rettighetssalget forhandlingene?

- Det er nyttig for oss at beslutningen om salget av medierettighetene ble tatt før vår avtale med norsk fotball fullføres, svarer Almlid.

- Er det et mål å komme til en konklusjon før årsskiftet?

- Forhandlingene vil bli gjort ferdige så fort som mulig.

- Er sjansen for at Norsk Tipping trekker seg som hovedsponsor blitt større som følge av dagens nyhet om at Discovery kjøper medierettighetene?

- Nei, det vil jeg ikke kommentere, svarer administrerende direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping.

- En fornærmelse
Kampanje spurte generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund i dag om de nå selger rettighetene til et tv-konsern som finansierer budet med penger fra bettingselskapene.

- Jeg tror det er en fornærmelse å si at Discovery er finansiert av bettingreklame, de er kanskje delfinansiert av det, sier Siem og titter bort på Discovery-sjef Harald Strømme.

Siem sier videre:

- Det som er viktig for oss er å verne Norsk Tipping og spillemonopolet på de flatene hvor norsk fotball blir sendt. Det står i vårt anbudsdokument at ingen andre enn Norsk Tipping kan, hvis dem vil, bli eksponert før, under og etter kampene og magasinprogrammene. Det er det vi kan gjøre. Vi kan ikke i et anbudsdokument nekte noen å gjøre noe 24 timer i døgnet. Da setter vi oss i en posisjon vi ikke kan eller vil være i, sier Siem. 

Strømme: - Godt samarbeid med Norsk Tipping
Discovery-sjef Harald Strømme mener erfaringene fra EM-kvalifiseringskampene, som også Discovery sender, har vært gode.

- Vi har veldig god erfaring med dette fra kvalifiseringskampene til EM og vi har et veldig godt samarbeid med Norsk Tipping. Vi er blitt enige om at landskampene skal skjermes for all bettingreklame. Det ligger også i bunnen av denne avtalen og har ikke vært gjenstand for noen kontroverser i hele tatt, sier Strømme til Kampanje.

Kampanje har fulgt spillet om rettighetene til Tippeligaen i dag og den siste uken. Her finner du noen av våre saker:

 Strømme: - Vi skal doble seertallene

Sandnes: - Vi er veldig skuffet

 Discovery kjøper Tippeligaen for 2,4 millarder

Discovery vil toppe TV 2-bud i Tippeliga-thriller

VG trekkes inn i Tippeliga-kampen

Nå er TV 2-veteranen klar for nytt rettighetsdrama