Podkast-utfordrer letter på sløret - så populær er Tone Damli bak betalingsmur

Podimo er åpne om tall som speiler podkastenes popularitet, men hemmelighetsfull om andre. Rådgiver forstår ikke strategien.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Nå er podkast-krigen i gang for fullt. Podkast-plattformen Podimo og Schibsteds plattform Podme er i full gang med å forsyne sine brukere med innhold.

Tidligere har de fleste podkaster ligget ute på tilgjengelig for alle, men nå har ting forandre seg. Og disse to plattformene publiserer blant annet innhold eksklusivt for deres brukere.

- Change is a bitch. Folk blir klin gærne når noe forandrer seg, sier skribent og kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen om podkastenes nye abonnementslandskap, nå som podkaster går under abonnement.

Nygård-Hansen har likevel tro på at Podimo og Podme har gjort det riktige valget med å danne disse abonnementstjenestene med eksklusivt innhold - på samme måte som Netflix, HBO og de andre TV-tjenestene har gjort det med serier og film.

- Jeg er overbevist om at de nå gjør det riktige, fordi konkurransen begynner å ta seg til. Jeg mener det er bra at norske aktører gikk tidlig inn og begynte med abonnementsløsninger, hvis ikke så hadde svenske Spotify og amerikanske Apple selv hentet disse profilene og lagt dem bak sin egen betalingsmur, sier Nygård-Hansen.

Han stusser likevel over strategien til tjenestene når de nå i startfasen skal fri til brukerne.

- Jeg synes prisen er noe stiv. Også tror jeg ikke 14 dager er nok til å få noen hekta. Da hadde det frista mer med en lavere pris og noe reklame. For hvis du tar podkast-abonnementsprisen og legger på toppen av det man allerede abonnerer på av mobilabonnement, TV, musikk, lydbøker, apper, skylagringstjenester, og så videre, så blir det fort fryktelig mange penger, understreker han.

Jeg synes prisen er noe stiv. Også tror jeg ikke 14 dager er nok til å få noen hekta. Hans-Petter Nygård-Hansen

Tror det går kort tid før det blir lønnsomt

Selv om folk ikke liker forandringer, så tror ikke Nygård-Hansen at podkast-endringen vil ta lang tid. Han tror selskapene kan bli lønnsomme allerede om et halvannet år.

- Amazon brukte ti år før de ble lønnsomme, men der brukte Bezos alltid midler på forbedrede løsninger. Daværende sjefredaktør i Aller Media sa bare for et par år siden at det var utopisk at mediehusene kom til å tjene penger podkast - mens så satser Schibsted mer enn noen gang. Så det kan gå raskt. Skal jeg tippe, så om rundt 18 måneder så tror jeg det er mulig å se sorte tall i sikte, sier Nygård-Hansen.

Og ifølge Fride von Porat, norgessjef i Podimo, så har Podimo fått en varm velkomst fra det norske folk, uten at hun ønsker å gå ut med hvor mange som foreløpig har skrevet abonnement.

- Lanseringen av Podimo på det norske markedet har fått en knallstart. Brukerne elsker innholdet, den tekniske løsningen og kombinasjonen av lydbok og podkast i samme app, sier hun til Kampanje og fortsetter:

- Vi har vært veldig spente på hvordan markedet ville ta imot en helt ny merkevare på det norske lydmarkedet. Det tar erfaringsmessig tid å bygge kjennskap, men vi opplever at dette har gått raskere enn vi hadde forventet. I tillegg er det gledelig å få så god respons fra både produksjonsmiljø og forlagsbransjen, sier von Porat.

Les også: Podkast-utfordrer sikrer seg Jan Thomas, Solveig Kloppen og Iselin Guttormsen: - De aller største er veldig ettertraktet

Heier:

Hans-Petter Nygård-Hansen heier på de norske plattformene, men skulle ønske de la lyttertall ut for offentligheten.

Offentliggjør podkast-følgere

Som Kampanje skrev om for kort tid siden så har Podme, Schibsteds plattform, bestemt seg for å ikke publisere sine lyttertall på Podtoppen.

- De podkastene som må bli betalt for, som ligger bak det betalte podkastproduktet, kommer ikke til å være en del av Podtoppen, sa Siv Juvik Tveitnes, konsernsjef for mediehusene i Schibsted, til Nyhetsmorgen på P2 den gangen.

Podkaster som ikke er bak betalingsmur vil fortsatt utlevere sine tall til Oodtoppen.

Nå, som den gangen, forteller utfordrer Podimo at de ikke har bestemt seg for om de skal gå ut med sine lyttertall. Likevel lar de noen tall ligge åpne på deres egne hjemmesider.

- Vi ser at dere lar abonnementstall ligge åpne på deres nettsider. Eksempelvis podkasten «Råning med Tone», som nærmer seg 5.000 abonnenter, skriver Kampanje i en e-post til Podimo.

- Tallene du nevner er ikke abonnementstall, men viser hvor mange følgere den enkelte podkast har i appen. Dette kan både være kunder som er i en gratis prøveperiode og betalende kunder, svarer von Porat.

- Når man følger en podkast i Podimo får man pushmeldinger når det kommer nye episoder, på samme måte som man får dette når man følger podkast i Apple eller abonnerer på podkast i iTunes. Vi kommuniserer dette da dette er en god indikasjon på podkastens popularitet, forklarer von Porat.

- Så betyr det at når man er ferdig med sin prøveperiode, så blir man også fjernet som følger, hvis man ikke kjøper abonnement?

- Du kan fortsatt følge selv om du ikke er betalende kunde, svarer von Porat.

Podimos tall viser at «G-punktet» har drøye 2600 følgere, «Suksess med Jan Thomas» har over 1400 følgere og «Uforklarlig med Lilli Bendriss» over 1100 følgere.

Reagerer på at podkaster fjernes fra Podtoppen

- Hvorfor tror du Podimo lar disse følgertallene ligge åpne?

- Noen velger å være åpne og transparente. Da blir det blant annet færre spekulasjoner. Vanligvis når folk holder tall hemmelige så er de jo ikke så gode. Etter hvert som flere betaler for å høre på de eksklusive podkastene, så kan synliggjøring av blant annet følgertall være en effektiv strategi for å tiltrekke seg flere podkastere, forklarer Nygård-Hansen

- Det er nybrottsarbeid. Åpenhet og ærlighet i disse sosiale medier-dager. Kanskje det er bedre å bare være åpen om det fra dag én, legger han til.

Podkasten «G-punktet», som ledes av Iselin Guttormsen, har blitt en del av Podimos ekslusivek innhold. Podkasten er likevel for øyeblikket på syvendeplass på podtoppen - det gjennom gamle og nye gratisepisoder, melder Podimo selv.

«G-punktet» publiserer hver andre episode gratis ut oktober. Og det er disse, samt de tidligere åpne episodene, som blir tatt med i utregningen til podtoppen.

Les også: Schibsted fjerner podkaster fra Podtoppen: - Trist, men ikke uventet

Nygård-Hansen håper Podme og Podimo velger å dele alle lyttertall med Podtoppen.

- Jeg synes det er litt rart at tallene ikke er med. Podkast-Norge har jo jobbet lenge nå for å få etablert en felles podkastvaluta, sier han.

Han mener tallene like gjerne kunne ligget åpne, ettersom plattformene på sett og vis gjør abonnentene en tjeneste.

- Betalte podkaster frigjør tross alt bare ørene for reklame, så hvorfor skal disse tallene være hemmelige?, spør han.

- Følgertallene på podkastene til til Podimo er uansett lave sammenlignet med Podtoppen, men samtidig så er det en tjeneste som er ganske ny. Hvis det er en tid man skal heie på norske tjenester så er det nå. Hvis ikke forsvinner de til Spotify eller Apple ganske snart, konkluderer Nygård-Hansen.

Podkast-utfordrer letter på sløret - så populær er Tone Damli bak betalingsmur