Nok en gang har det skjedd. En kampanje får positiv oppmerksomhet og buzz i relevante kanaler og sosiale medier, men fagmiljø og bransjeeksperter er raskt ute med å så tvil om alt fra budskap og målgruppe, til effekt og strategi.
Denne gangen er det Coop og deres kampanjebyrå We Are Live som får unngjelde med stuntet The Secret Coffee shop. Stuntet som de fleste vel har fått med seg nå, nettopp takket være oppmerksomhet og spredning i relevante kanaler, både i nettaviser og sosiale medier; det som gikk ut på å lure kaffe-elskende løkkahipstere til å tro de fikk servert gourmet kaffe, mens det de egentlig fikk servert var Coop sin egen kaffe.
Resultatet var at Løkkahipsterne ble ”lurt”, Coop fikk snakke om sin kaffestrategi og Coop som merkevare er i dag tilstede i de fleste store medier. De fikk til og med sjansen til å snakke om de nye butikkene som åpner i Oslo-området i forbindelse med oppkjøpet av Ica og Rimi. Med andre ord; god PR og oppmerksomhet over hele linja.
Det mener selvfølgelig ikke alle. Ragnhild Silkoset ved Handelshøyskolen BI mener for eksempel at Løkkahipstere ikke er kjernesegmentet til Coop, og reklamenestor Alf B Bendixen mener Coop ikke har vært flinke nok til å bygge merkevare og er ikke ”helt sikker” på at det å lure folk er måten å gjøre det på.
Målet med kampanjen var i følge Dagbladet å gjøre Coop-kaffe bedre kjent blant Oslofolk. Innsikten viser at befolkningen i Oslo drikker minst kaffe fra store produsenter, isteden kjøper de kaffen sin på kaffebarer. Uten å ha sett noen statistikk eller resultater fremstår det dermed allerede som en vellykket kampanje, både med tanke på innsikten og målet. Som Oslobeboer i hipstersegmentet har i hvert fall jeg aldri blitt eksponert for så mye Coop-kaffe som i dag.
Det som er spesielt synd, er at dette ikke er et unikt enkeltstående eksempel. Når Plan og Trigger nylig lanserte sin ”Vold mot kvinner kampanje”, var fagmiljøet nok en gang raskt ute med å kritisere. Denne gangen representert ved BI professor Peggy Brønn som var svært kritisk til Plans fremgangsmåte for å skape oppmerksomhet rundt et viktig tema. Noe hun også kritiserte ved den forrige prisbelønnede Barnebryllup-kampanjen til Plan og Trigger. Begge kampanjene har skapt og skaper mye oppmerksomhet rundt et viktig tema, og har blitt hyppig omtalt i norske medier og delt i sosiale medier, blant annet av Ashton Kutcher. Aston Kutcher er helt sikkert ikke riktig profil for Plan, målgruppen, kampanjen, strategien eller budskapet… Eller hva sier dere, eksperter og nestorer?
En god kampanje er i mine øyne en kampanje som evner å skape oppmerksomhet. Hvordan man oppnår dette, er det mange meninger om, og nettopp derfor er PR og kreativt arbeid så gøy. Det finnes ingen fasit eller rammer, det finnes innsikt, kreativitet, muligheter og uttak
Det er i tillegg en gjennomgående trend at ekspertene som uttaler seg ofte ikke har satt seg inn i kampanjen. Da bommer man også med kritikken.
Personlig synes jeg ovennevnte kampanjer både er kreativt tenkt, godt gjennomført og ikke minst oppmerksomhetsskapende, men så er jeg verken nestor, professor eller forsker. Kun en enkel Løkkahipster som er dritglad i trakterkaffe.
Kommentér