Westerdals-rektor slår tilbake mot reklame-topper

Tukling med faget, pengeskandaler og reklamestudenter som ikke vil jobbe med reklame. Det stormer rundt Westerdals.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Den siste måneden har utdanningsinstitusjonen Westerdals Oslo Act fått nasjonal mediedekning på grunn av økonomisk rot. På en pressekonferanse onsdag denne uken kalte Westerdals-rektor Tine Berents Widerøe de mange avsløringene for «en utrolig negativ, trist og kjedelig situasjon». Men det stormer rundt Westerdals på flere områder - for det er ikke bare penge-skandalene som står i sentrum. Også det faglige opplegget kritiseres, samtidig som reklamestudentene ikke lenger vil jobbe med reklame.

Blant annet har byråleder Aris Theophilakis i Futatsu Industries tatt til orde for at Westerdals har tuklet med kvaliteten på reklamefaget og at skolen justerer kursen og får opp tempoet . Lærerkrefter ved Westerdals svarte at reklamebransjen ikke selv klarte å rettferdiggjøre sin egen viktighet. 

Til Kampanje sier nå Westerdals-rektor Tine Berents Widerøe (bildet) at reklamebransjen må ta sin del av ansvaret for at reklamebransjen ikke er øverst på ønskelisten til studentene.

- I løpet av de siste 20 årene har Westerdals utviklet seg fra en smal reklameskole til å utdanne ettertraktede studenter til en svært bred mediebransje. Kanskje bransjen må ta sin del av ansvaret for, «at reklamebransjen ikke er den gjeveste bransjen å jobbe i lenger», som Bendik Romstad skriver, sier Westerdals-rektor Tine Berents Widerøe til Kampanje.

Les også: - Reklamestudenter vil ikke jobbe med reklame

Hun forteller at bachelorstudiene i «Tekst og skribent» og «Art Direction» er basert på like stor del redaksjonell kommunikasjon, kunstnerisk arbeid og tekster og markedskommunikasjon (reklame, red. anm.). Men når studentene skal velge spesialisering mot slutten av utdanningsløpet, velger de fleste en annen spesialisering enn reklame.

- Ved Westerdals er vi opptatt av at studentene skal velge den veien som er riktig for dem, og som harmonerer med deres evner og interesser. Det er da vi mener vi kan bidra til å utvikle talentene. De som velger reklame, gjør seg derimot sterkt bemerket. Det er for eksempel kun Westerdals Oslo Act-studenter som har vunnet Young Lions de siste årene, noe som bør tilsi at det ikke er noe i veien med kvaliteten på studentene vi utdanner, sier hun til Kampanje.

Kampanje gjør oppmerksom på at Tine Berents Widerøe opprinnelig ga sine kommentarer til Kampanje som respons på kommentarene fra Bendik Romstad og Stein Simonsen i denne artikkelen. Red. anm.

Jeg tror definitivt vi i reklamebransjen må ta litt selvkritikk for ikke å markedsføre oss bedre Øystein Halvorsen, Try

«Gammeldags»
Debatten om det faglige nivået og fokuset ved Westerdals engasjerer reklame-Norge. Kreatør Erik Heisholt har lenge vært blant de mest toneangivende i norsk reklamebransjen og han synes debatten blir litt «gammeldags».

- Jeg ser diskusjonen, men føler at den ikke helt gjelder for oss. Det føles rett og slett litt gammeldags. Selskaper og byråer velger selv sin filosofi, og hva slags type mennesker man leter etter når man skal ansette, sier Heisholt til Kampanje.

Heisholt har mange års erfaring både fra norsk og internasjonal reklamebransje og driver i dag sitt eget byrå Heisholt Inc. Og han er av den oppfatning at flinke studenter fra Westerdals, fremdeles imponerer. Og han trekker frem at Westerdals-studenter fortsetter å markere seg i kreative konkurranser som D&AD, Young Lions og Clio.

- Jeg er like imponert nå, som jeg har vært tidligere, over de aller beste elevene på Westerdals. Om de er interesserte i å jobbe med tv-konsepter, skrive poesi, komponere musikk eller drive digital kunst, så er det helt fantastisk for oss, så lenge de kan benytte disse fortellertalentene til også fortelle historier som handler om merkevarer eller andre relevante problemstillinger. Jo mer mangfoldige interesser de har, jo større sjanse til å fortelle annerledes historier som virkelig betyr noe for folk, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Feil retning: Øystein Halvorsen er kreativ leder i Try Reklamebyrå, som er Norges største reklamebyrå. Han mener det er gode poenger på begge sider i debatten. Men som han sier: - Sett fra reklamebransjens ståsted har nok skolen gått i en litt feil retning hvor fokuset på reklame og problemløsning har blitt stadig mindre, sier Halvorsen. Foto: Eivor Eriksen.

- Må ta litt selvkritikk
Kreativ leder Øystein Halvorsen i Try sier til Kampanje at han håper og tror at det kan komme noe godt ut av diskusjonen om det faglige innholdet ved reklameskolen.

- Hvem er du enig med i denne saken? Bendik Romstad, Aris Theophilakis eller skolen?

- Jeg er redd jeg må komme med et litt kjedelig svar her: Alle tre har nok noen gode poenger. Sett fra reklamebransjens ståsted har nok skolen gått i en litt feil retning hvor fokuset på reklame og problemløsning har blitt stadig mindre, sier Halvorsen til Kampanje.

Selv kunne han ønske at skolen beveget seg en litt annen vei enn de har gjort til nå.

- Hvis jeg skal være litt egoistisk, i kraft av å være kreativ leder i et av Norges største reklamebyråer, vil jeg selvfølgelig slå et slag for at skolen burde fokusere mye mer på problemløsning og reklamefaget. Det blir for bredt og overfladisk til å være en optimal utdanningsinstitusjon for oss. Men samtidig: For noen år siden var det veldig vanskelig å få jobb i reklamebransjen rett etter Westerdals. Da var det kanskje ikke så dumt av skolen å vri litt på studietilbudet og bli noe bredere i tilnærmingen, sier han.

Hans oppfordring til bransjekolleger som ikke er fornøyd med antall Westerdals-studenter som ønsker jobb i reklamebransjen, er tydelig;

- Hvis det er slik at færre og færre studenter vil jobbe med reklame, så kan man jo spørre seg om det er Westerdals eller reklamebransjen som har et problem. Jeg tror definitivt vi i reklamebransjen må litt selvkritikk for ikke å markedsføre oss bedre og vise frem hvor spennende og varierte arbeidsoppgavene faktisk er, sier Øysten Halvorsen.

Går det an å fortsette å tilby skolen massevis av gratis innsats i form av veiledninger, minipraksis og praksis, samtidig som Løvenskiold fyller bensintanken på privat-jeten sin full med studieavgift og lånekasserenter? Alexander Gjersøe. SMFB

- Hyklersk
Også det økonomiske rotet ved skolen frustrerer reklamebransjen.SMFB-partner Alexander Gjersøe er selv rammet av det som har skjedd ved skolen - siden han var student der i perioden 2001 til 2004.

- Det er lite jeg synes er mer hyklersk enn når de aller mest privilegerte i blant oss, de som har nedarvet 350 år med slott, skog, leilendinger og karpedammer, allikevel skor seg på både offentlige midler og fattige studenter. Det triste er at dette er mennesker som har tatt seg til rette i så mange generasjoner at de selv ikke synes de gjør noe kritikkverdig, tordner han til Kampanje.

For denne uken leverte Kunnskapsdepartementet inn en anmeldelse av Westerdals til Økokrim, og mange tidligere studenter venter i spenning på om de vil få tilbakebetalt noe av det de har betalt for mye.

- Nå som det omsider er levert en anmeldelse til Økokrim, venter jeg spent på hva etterforskningen eventuelt vil avdekke. Jeg er også nysgjerrig på hvordan skolen vil håndtere alle kravene som nå etterhvert vil komme. Bransjen vår er full av tidligere studenter som har betalt alt for mye, samtidig som en ikke uvesentlig del av skolens styrke ligger i nettopp de tette båndene til byråene, sier Gjersøe.

Han stiller spørsmålstegn ved den Westerdal-merkevaren kan bestå med dagens eiere.

- Går det an å fortsette å tilby skolen massevis av gratis innsats i form av veiledninger, minipraksis og praksis, samtidig som Løvenskiold fyller bensintanken på privat-jeten sin full med studieavgift og lånekasserenter? På et eller annet tidspunkt kan man ikke lenger skille mellom merkevaren Westerdals, som representerer så mye man er glad i, og Anton B. Nilsen som åpenbart tror verdier kun er synonymt med penger og eiendom, sier han.

- Ikke færre kloke hoder enn tidligere
Alexander Gjersøe tror utdanningen hadde sett annerledes ut om skolen hadde hatt fullt fokus på kommunikasjon og ideer.

- Det er ikke færre kreative og kloke hoder på skolen nå enn tidligere, og jeg er heller ikke så opptatt av om du er tekst eller AD, eller hva slags konstellasjon du jobber i. Det var en periode der veldig mange elevmapper bestod av ganske innholdsløse casefilmer, men de årene speilet det bare bransjen i samme periode, sier Gjersøe.

Også han har merket at det er mindre pågang av studenter som ønsker seg jobb i reklamebransjen.

- Det som derimot ikke kan bestrides er at det er færre som oppsøker oss og ønsker jobb nå enn for noen år siden. Og det er bransjens utfordring, selv om det er et sunnhetstegn at vi også rekrutterer fra andre institusjoner. For studentene derimot er det jo først og fremst dumt at de misser ut av gode jobbmuligheter, samt en svært god skolering når det kommer til å både finne på og få produsert massevis av ulike ideer. Der er reklamebransjen ganske unik, sier han.

- Trist: Alexander Gjersøe i SMFB er svært oppgitt over skandalen som nå rammer reklameskolen Westerdals. - Det triste er at dette er mennesker som har tatt seg til rette i så mange generasjoner at de selv ikke synes de gjør noe kritikkverdig, tordner han til Kampanje.

- Utrolig negativ, trist og kjedelig situasjon
I går innkalte Westerdals til en pressekonferanse der nytilsatt rektor Tine Widerøe ved Westerdals Oslo ACT sier det er ledelsen og styret ved skolens forløper som har ansvaret for at myndighetene nå krever minst 28 millioner kroner tilbakeført i ulovlig statsstøtte.

Widerøe, som ble ansatt som rektor 1. mars, startet med å beklage saken på det sterkeste. 

- Det er den tidligere ledelsen og styret som har ansvaret, men det er vi som har fått kravet fordi vi står som ansvarlig rettssubjekt etter den fusjonen som har foregått, sier Widerøe til NTB.

Westerdals Oslo ACT er et resultat av fusjonen mellom Westerdals Høyskole AS, som etterfulgte Westerdals School of Communications, NISS Høyskole og NITH i 2014.

- Vi har helt uforskyldt kommet opp i en utrolig negativ, trist og kjedelig situasjon. Vi stiller oss spørsmålet om hvordan dette kan ha skjedd rett og slett, sier Widerøe om forholdene som er anmeldt. 

Les også: Westerdals-rektor beklager, men innrømmer ingenting

Westerdals-rektor slår tilbake mot reklame-topper