I dag valgte statsminister Erna Solberg å kritisere media for sin håndtering av Sandberg-saken. Hun mener de har vært «blodtørstige» i jakten på å få svar om Per Sandbergs mobiltelefon ble hacket da han var på ferie i Iran. Det sier hun i et intervju med NTB.

- Av hensyn til rikets sikkerhet og PSTs metodebruk er det PST som må vurdere hva vi kan si. Når norske journalister nå er så blodtørstige for å få svar, må vi sørge for at vi ikke offentliggjør ting som må holdes tilbake av hensyn til sikkerhetstjenestene, sa Solberg til NTB etter en pressekonferanse i Arendal tirsdag.

Per Sandbergs kjæreste Bahareh Letnes gikk enda lengre da hun i en tekstmelding til NRK i går kalte prosessen «en ren heksejakt». Sandberg og Letnes har varslet at de vil møte pressen tirsdag ettermiddag, der det ligger an til et oppgjør med mediedekningen. 

Les også: Slik konkurrerte «underdog»-avis mot Akersgatas vaktbikkjer i Sandberg-saken

- Forstår det har vært tøft
Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening sier hun «ikke deler oppfatningen» til statsminister Erna Solberg om at «norske journalister har vært blodtørstige».

- Nei, jeg gjør ikke det, men jeg har forståelse for at det har vært et tøft press fra mediene og at det er oppfatningen til Per Sandberg og kanskje særlig Letnes, sier Nybø til Kampanje.

Hun mener samtidig det er forskjell på hva en offentlig person må tåle og hva en privatperson må tåle og at terskelen skal ligge høyere for Sandberg enn for eksempel Letnes.

- Sandberg og Letnes er ulike personer, men de stilte opp sammen i Dagsnytt 18 og det er også et signal, sier hun.

Les også: PR-profiler spådde Sandberg-exit (abonnement)

- Spent på hva som kommer
- Per Sandberg har varslet et oppgjør med mediene i en egen pressekonferanse. Tror du det kommer tøffe angrep?

- Jeg er spent på hva som vil komme og er forberedt på at det kommer kritikk og han har jo selv sagt at media skal få svar på alle spørsmål. Dette blir helt sikkert gjenstand for diskusjoner, men jeg deler ikke oppfatningen om at det har vært en heksejakt, sier hun.

- Er det grunn for mediene til å ta selvkritikk i denne saken?

- Nå tro jeg vi skal lytte først på hva Sandberg har å si, men en skal også huske på at det lenge før dette har vært grundige diskusjoner i runder i alle redaksjoner både før, under og etter publisering rundt hvilke spørsmål man skal stille. Men kunnskapen om hvilke etiske diskusjoner som føres i de enkelte redaksjoner er lav, sier hun.

Dersom Sandberg og Letnes mener mediene har gått for langt er det som for alle andre mulig å klage enkeltmedier inn for Presses Faglige Utvalg. Men med tanke på det samlede medietrykket har ikke Medie-Norge noen god ordning.

- Thor Gjermund Eriksen skal ta ansvar for NRKs dekning akkurat som Gard Steiro må ta ansvar for VGs dekning, men ingen av dem kan ta ansvar for den samlede dekningen. Men de må begge tenke grundig over om de er med på å legge sten til byrden for en person som opplever å være i en vanskelig situasjon.

Les også intervju med Fiskeribladets redaktør: Nytt Sandberg-sammenstøt for avisredaktør: - Det er et intenst trykk

Stort presseoppbud:

Statsminister Erna Solberg mener journalistene er blodtørstige i sin jakt på detaljer i Sandberg-saken. Mye av tiden gikk med til å svare på spørsmål om den avgåtte ministeren da Solberg og Høyre inviterte til pressefrokost i Arendal om fremtidens arbeidsliv. Foto: Eivor Eriksen.