Det er neppe noe som gleder landets TV-sjefer mer enn den klare høstlufta som kommer oss nordmenn i møte på disse tider. For med kjøligere kvelder blir det stadig mer forlokkende å benke seg ned foran den store skjermen i stua. Det er en grunn til at sommeren bare kalles «det grønne helvete» i TV-bransjen. Høsten derimot er selveste høytiden i TV-markedet. Da øker seingen, annonsørene vil på lufta med sine nye reklamekampanjer og kanalene står klare med sine premierer og nye programsatsinger.
Et par uker ut i TV-høsten er det åpenbart hva som er den store trenden på programsiden; kjendisreality. Det kan jaggu ikke være lett å være TV-kjendis i dag. Du må lage mat, pusse opp, danse, overleve på bondegård, takle rekruttlivet i millitæret, klatre i fjell, karre deg over hengebroer, ikke være dum og nå også være kjip og slem. Det er med andre ord tøft å være kjendis.
TV 2 leder an i utviklingen. Etter flere sesonger med sterke seertall på programmer som «Kompani Lauritzen», «Farmen Kjendis» og «Spillet», følger kanalen suksessoppskriften med å la kjendiser prøve seg på ulike utfordringer og gjerne i sammenheng med et sosialt spill der det handler om å lyve og dolke lagkameratene i ryggen.
Denne høsten går TV 2 på med en ny sesong av «Forræder», «Norges dummeste» og det nye realitykonseptet «Vokteren» der 14 kjendiser skal bestige fjellet Stetind i løpet av to uker. Programmet fremstår som en blanding av «71 grader nord» og «Spillet», og med en dæsj «Fangene på Fortet» på toppen.
Seertallene på premieren som kommer senere i dag vil gi en pekepinn på om TV-seerne er klare for en ny dose med kjendisreality på TV eller om vi er i ferd med å nå et metningspunkt? Men så langt viser tallene til «Forræder» og «Norges dummeste» - over én million har sett første episode - at vi nordmenn er umettelige på kjendisdrevet reality-TV og TV 2 virker å ha funnet den beste oppskriften.
Hvorfor satser TV-kanalene på kjendis-reality? Mitt svar på det er at denne formen for underholdning svarer på to store trender som rir TV-markedet. Med press på inntektene (både reklame og abonnement) og økte produksjonskostnader, må kanalene lage billigere TV samtidig som de må klare å lage programmer som både funger lineært (TV på gamlemåten) og digitalt (strømming).
Dermed kuttes det i noe av det dyreste en som TV-kanal kan drive med og programmer som ikke leverer seere digitalt. Drama fungerer digitalt, men er dyrt og har fort en prislapp på 100 millioner kroner, mens de direktesendte underholdningsshowene av typen «Skal vi danse» og «Stjernekamp» både er dyrt og fungerer dårlig digitalt. Derfor må norske TV-seere klare seg uten to av sine desidert største lørdagsfavoritter i høst.
Les også: NRK dropper Stjernekamp i høst og TV 2 setter «Skal vi danse» på pause
Kjendisdrevet reality-TV er billigere å produsere, fungerer digitalt og gir TV-kanalene både reklameinntekter og fornøyde abonnenter.
Og for TV 2 fungerer det såpass godt at kanalen har satt i gang et lite jordskjelv i TV-markedet. For det kan ikke kalles annet enn et jordskjelv når TV 2 går forbi NRK og blir landets største TV-kanal.
I alle år har NRK vært markedsleder og landets største TV-kanal. Det er allmennkringkasteren fortsatt i det gamle, linære TV-markedet der NRK tar rundt 40 prosent av seingen og TV 2 rundt 30 prosent.
Les også: NRK skyter fart med EM på menyen: - Det er mye som spiller inn
I det nye digitale TV-markedet er det TV 2 som er størst akkurat nå. Kanalen lykkes rett og slett bedre digitalt enn statskanalen, og selv om det er mye snakk om at TV ikke lenger er et norgesmesterskap, men et verdensmesterskap (også Netflix og Disney har meldt seg på i TV-krigen), er det mer enn en fjær i hatten for TV 2-sjef Olav Sandnes å slå NRK digitalt. Det er også godt gjort når en samtidig vet at TV 2s strømmetjeneste i tillegg er en betalingstjeneste i motsetning til NRKs gratis TV-app.
Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen har sett utviklingen lenge og liker det ikke. Akkurat nå drar kun to av de tyve mest sette programmene på NRK flere seere digitalt enn lineært, og det er «Oppdrag Europa» (Flesvig og Niva) og humordramaet «Våre beste år». Flyttingen til nytt hovedkontor på Ensjø er viktig for NRK, men flytteprosjektet av NRK-seerne fra det lineære TV-tilbudet og over i TV-appen NRK TV er enda viktigere. Om ikke mange årene vil halvparten av all seing på TV være på de digitale flatene. Det vet også kringkastingssjefen som ikke har lyst til å gi opp posisjonen som landets største TV-kanal.
Utviklingen plager NRK-sjefen så mye at hun under Nordiske mediedager i Bergen i våres kunne fortelle at også at den gamle allmennkringkasteren hadde starten jakten etter reality, og denne høsten ser vi resultatet.
NRK melder seg på i realitykampen med nye konsepter som «NM i gjemsel» og den nye satsingen «Brekket» som ledes av de tre humoristene Jonis Josef, Martin Lepperød og Henrik Farley. De skal sette sammen et bankranerteam på beste «Oceans Eleven»-vis. I «Brekket» skal ti kjendisdeltakere utføre forskjellige øvelser som kan være gode egenskaper ved et bankran og de blir en del av den «kriminelle» gjengen til Josef, Lepperød og Farley.
Om det er nok til å vippe TV 2 ned fra den digitale tronen, er ikke godt å si. Men kjendiser som kjemper mot hverandre i et eller annet realitykonsept ser ut til å funke svært godt på TV for tiden, og er helt sikkert noe som kan dra store seertall på NRK.
NRK-seerne må forvente å se flere kjendiser på TV-skjermen fremover.
Kommentér