Medietopper starter lobbykampen for å redde momsmillioner - deler av potten kan allerede være tapt

Nå ligger ballen hos SV. - Pågangen har vært heftig, sier mediepolitisk talsperson.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Én uke etter at mediebransjen ble servert en saftig budsjettbombe i form av den foreslåtte avviklingen av momsfritaket for digitale nyhetskanaler, var det en langt mer ydmyk kultur- og likestillingsminister som møtte opposisjonen til debatt foran medietopper på Pressens hus i Oslo.

- Jeg skal være helt ærlig på det - for det er ikke noen vits i å forsøke å lure journalister – dette er ikke noe vi politisk har ønsket. Dette handler rett og slett om den tiden vi står inne i nå med trange budsjetter. Alle statsråder i alle departementer har store kutt som vi på mange måter har kjempet imot, men som vi har måttet ta, sa Anette Trettebergstuen fra scenen.

Avviklingen av dette momsfritaket vil frigjøre over en halv milliard kroner i statsbudsjettet ifølge anslag fra Finansdepartementet. En god del av disse pengene har, som Kampanje tidligere har skrevet, kommet TV 2 til gode. De inkluderer nemlig et momsfritt nyhetsprodukt i alle sine abonnementspakker på TV 2 Play. Men det er ikke bare TV 2 som rammes. Det var konsernsjef Anders Opdahl i Amedia opptatt av å få frem torsdag.

- De viktigste virkemidlene for å nå unge samfunnsdeltakere fremover skjer i form av lyd og levende bilder. Hvis en redaktør i en lokalavis ikke kan bruke lyd og levende bilder til å engasjere publikum fordi det er avgiftsbelagte virkemidler, mens teksten er fri, så har vi tapt kampen og overlater disse virkemidlene til globale giganter som ikke har de norske samfunnsinteressene verken lokalt eller nasjonalt, sier han til Kampanje.

Les også: Medieforsker spår kjempesmell for TV 2: - Dette er absolutt dramatisk

Har startet lobbykampen

Kulturministeren står fast ved at momsfritaket ikke har vært spesielt treffsikkert. Regjeringen mener mange mediehus har brukt tiltaket for å redusere momsbelastningen ved salg av kanalpakker der sport og underholdning står vel så sentralt som nyhetsinnhold.

- Når det er sagt ville nok jeg som medieminister sannsynligvis kunne gått inn i det og sett på innretningen, erkjenner Trettebergstuen.

Nå ligger ballen på mange måter hos SV som skal utarbeide sitt alternative statsbudsjett, før de møter regjeringen til forhandlinger. 

Mediebransjens landsforening (MBL) hadde et møte med partiet tidligere denne uken, kan foreningens leder Randi S. Øgrey fortelle.

- Vi jobber for å få gjennomslag på Stortinget for dette. Nå har vi hatt alle på scenen i dag (Ap, Høyre, Venstre, SV og Sp, red. anm.) og alle er tydelige på at de er bekymret for dette. Til og med kulturministeren. Jeg er glad for at hun er så tydelig på at dette ikke er noe hun ønsker, sier Øgrey til Kampanje.

Hun ser frem til å møte resten av partiene på Stortinget og MBL har også meldt seg på høringen i Finanskomiteen.

- Der kommer vi til å være tydelige, sier Øgrey.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes følger også den politiske prosessen tett.

- Vi er opptatt av at ikke helt avgjørende rammebetingelser for hele mediebransjen blir visket bort på noen få ukers budsjettbehandling. Det har ikke vært noe utredning av dette og jeg tror at det er viktig at et så prinisipielt viktig spørsmål behandles tilsvarende seriøst, sier han til Kampanje.

Ærlig om momskutt:

- Dette var ikke noe regjeringen politisk har ønsket, sa kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen da hun møtte til debatt om mediepolitikk på Pressens hus torsdag. Foto: Eivor Eriksen

- Tror ikke på at vi finner en halv milliard

SVs mediepolitiske talsperson Kathy Lie merker at mediebransjens lobbyvirksomhet er godt i gang.

- Pågangen har vært ganske heftig. Det som treffer meg veldig, er det Amedia sier om hvordan dette rammer dem og mange lokalaviser der ute, sier hun til Kampanje.

- Hva tenker du om Anette Trettebergstuens forklaring?

- Det oppleves nesten som et arbeidsuhell. Jeg er helt sikker på at dette ikke er noe hun har ønsket.

Selv om hun vil gjøre sitt for å finne en løsning, kan ikke Kathy Lie love at de vil klare å redde hele potten. Det er nemlig ikke aktuelt for SV å bruke mer penger enn regjeringen i sitt alternative statsbudsjett.

- Hvor realistisk er det å finne denne halve milliarden andre steder i budsjettet?

- Jeg tror ikke på at vi finner denne halve milliarden, men vi trenger å se på momslekkasjen og se på hvem som ikke skal ha dette fritaket. Med en annen innretning vil beløpet kunne bli en del lavere.

Det vil imidlertid kreve en del arbeid.

- Det betyr at vi kanskje ikke klarer å komme i mål til budsjettforhandlingene. Vi har ikke landet våre prioriteringer innad i SV ennå. Vi har en kamp oss imellom foran oss. Vi må gjøre våre prioriteringer og se om vi finner noe penger til å videreføre noe. Kanskje vi kan finne noe frem mot revidert budsjett.

- Det er gode signaler

Anette Trettebergstuen tar imot engasjementet fra SV med åpne armer.

- At SV signaliserer at de er opptatt av dette, det tenker jeg er fint, sier hun til Kampanje.

- Hva håper du skal komme ut av forhandlingene med SV?

- Jeg skal ikke forskuttere forhandlingene med SV, men det er gode signaler at de ønsker å prioritere mediepolitikken.

- Tror du de klarer å finne disse pengene andre steder i budsjettet?

- Det må du spørre SV om. Det tror jeg blir vanskelig.

Mediepolitisk debatt:

Fra venstre: Anette Trettebergstuen (Ap), Tage Pettersen (Høyre), Grunde Almeland (Venstre), Kathy Lie (SV) og Olav Urbø (Sp). Foto: Eivor Eriksen

Medietopper starter lobbykampen for å redde momsmillioner - deler av potten kan allerede være tapt