Max Social-leder deler sine verste kundeopplevelser: - Jeg har møtt mange rasshøl

Kreativ leder i Max Social sparte ikke på kruttet da hun fortalte om de fem verste kundene hun har møtt siden hun begynte i influencerbransjen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Torsdag denne uken på Kampanjes egen konferanse «Influencer & SoMe-marketing i 2022» kunne kreativ leder i Schibsted-byrået Max Social, Vilde Kristine Darvik (33), by en fullsatt sal på noen høyst personlige kundeopplevelser og Darvik sparte ikke på kruttet da hun fortalte om de fem verste kundene hun hadde møtt i sin tid i byrå. Før hun kom til Max Social jobbet Darvik i Egmonts eget influencer-byrå Egmont People.

- Jeg har gått for de mest ekstreme eksemplene og de største rasshølene og jeg har møtt mange av dem, sier Darvik.

Darvik har god kunnskap om influencerbransjen etter å ha jobbet med influencer marketing siden 2017 og har vært med å bygge opp noen av landets største profiler som Funkygine, Pernille Døsvik, Linnéa Myhre g Oskar Westerlin.

Under foredraget listet hun opp fem erketyper som hun delte inn i kategoriene eller profilene «Svindler’n», «Direktøren», «Snobben», «Gjerrigknarken» og «Ghosteren». Darvik sier inspirasjonen bak karakterene er hentet fra virkeligheten og historien hun fortalte var sanne. Ofte er det kvinner i hovedrollen.

- De er alle kjøpere av våre tjenester, men jeg ønsket også at man skulle kjenne igjen profilene i egen jobb også og at det ikke trenger å være en kunde, men også representanter fra hele bransjen, sier Darvik til Kampanje.

- Er det mange av dem eller er det bare noen få i hver kategori?

- I de første årene jeg jobbet med influencer marketing var det ekstremt mange og nesten i hvert rom vi gikk inn i, sier hun.

Mye av tiden min i starten gikk til å redde unge influencere fra shitty avtaler de hadde inngått med cowboyer. Vilde Kristine Darvik, Max Social

Cowboyer og shitty avtaler

I starten var det særlig «Svindler’n» som Darvik traff på i kundemøtene. Det var på den tiden influencer marketing var det flere kalte «det ville vesten».

- Mye av tiden min i starten gikk til å redde unge influencere fra shitty avtaler de hadde inngått med cowboyer, sier hun.

- Tror du disse personene ville kjent seg igjen hvis de satt i salen?

- Ja, det tror jeg. Kanskje med unntak av «Direktøren». Det skal mye til før man innser egne begrensninger. Flest kjenner seg nok igjen i det jeg kaller «Ghosteren» og det er de jeg som oftest jobber med.

I Max Social jobber det i dag ni ansatte og byrået representerer over 40 ulike profiler og influencere. Byrået ble startet opp rett før jul i 2020 etterat VGTV kunne fortelle at de ønsket å samle egne og andre profiler i managementselskapet Max Social. Selskapet hadde i 2021 en omsetning på 40 millioner kroner, noe Kampanje tidligere har omtalt.

- Hvordan er markedet for influencer marketing i dag?

- Vi er veldig spente på de uroligheten som er i verden nå. Under korona var vi forberedt på at det første du kutter ut er influencer marketing. Men når alle satt hjemme og ingen gikk utendørs så gikk det veldig bra for influencer marketing. Nå er spørsmålet om Covid representerte en naturlig stigning eller blomstret kanalen under lockdown. Det blir spennende å se utviklingen videre, men vi har ikke merket noen nedgang enda, sier Darvik.

Holdt innlegg:

Kreativ leder i Max Social, Vilde Kristine Darvik, smilte etter foredraget sitt på Kampanjes konferanse om influencermarkedsføring og sosiale medier. Men fra scenen kunne Darvik fortelle om de fem verste kundene hun har møtt så langt i karrieren. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Er blitt en trygg markedsføringskanal

I dag mener Darvik at influencer marketing er blitt en «trygg markedsføringskanal» med gode bransjestandarder og der avtaler mellom influencere og annonsører ikke lenger har klausuler som sikrer merkevarer «evig rettigheter til influencerens navn og ansikt».

- En gang forsøkte vi å kjøpe ut influenceren fra kontrakten, men merkevaren nektet og hennes 18-årige spraytannede ansikt dukket opp i alle kanaler, fortalte Darvik fra scenen. 

Hun kunne også fortelle at hun han blitt kalt «overformyndisk» når hun takket nei til samarbeid med annonsøren på vegne av influenceren fordi verdier ikke stod i stil til merkevaren.

- Svindleren kunne sende mail til lederen min med tittelen «Varsel», der hun fortalte om hvordan jeg hadde ranet influenceren for penger og ranet henne for markedsføring. Vi kommer som bransje fra et landskap der vi måtte bruke mye tid på disse kundene, sier Darvik.

- Er «Svindleren» fortsatt der ute?

- Ja, jeg møtte ham på mediebar. Uff, der røpet jeg at det var en han, sier Darvik.

Her kan du se beskrivelsen til Vilde Kristine Darvik av de verste kundegruppene i influencerbransjen: : De fem verste influencer-kundene

«Svindler’n»: Useriøs. Freidig. Den første innkjøperen av influencer marketing. Utnyttet unge influencere i avtalene sine. Hadde gode levevilkår i en periode da influencerbransjen ble omtalt som «Ville Vesten».  – Funksjonen «Svindeler’n» har hatt for influencer marketing er helt uvurderlig og tvang frem behovet for standardkontrakter, bransjestandarder og FIM, sier Darvik.

«Direktøren»: Den som bestemmer. Har jobbet i bransjen i 30 år og har enorm tyngde i faget. Vunnet priser for utendørs og TV, men kan ingenting om influencere. En person man ikke sier imot på grunn av vedkommendes posisjon. – Heldigvis har vi i dag nye stemmer som kan utfordre det etablerte, eller så hadde vi laget reklame på Instagram i 16:9-format, sier Darvik.

«Snobben»: Ganske flink i jobben, men tar altfor ofte valg basert på personlige preferanser. Kul, men mainstream og kjøper influencere hun selv digger. Forholder seg ikke til innsikt og ender opp med å kjøpe feil influencer. – Snobben vil alltid jobbe med Jenny Skavlan, sier Darvik.

«Gjerrigknarken»: En tidstyv og den mest irriterende kunden. Har alltid omfattende briefer, med masse innhold hun ønsker seg. Har lite i budsjett til influencerne. - Gjerrigknarken mener man skal få gratis markedsføring av influenceren, fordi man tilbake kan tilby influenceren gratis synlighet på plakater i butikk.

«Ghosteren»: Markedssjef og god i jobben sin. Kan faget og vet hvordan og hvorfor influencer marketing funker. Gir detaljerte og tydelige briefer, men har «Direktøren» som sjef og dermed stoppes kampanjen. Hører aldri mer fra seg. – Direktøren må stole på Ghosteren og gi henne det mandatet vedkommende fortjener slik at hun gå fra å være «Ghosteren» til å bli «Eksperten».

Max Social-leder deler sine verste kundeopplevelser: - Jeg har møtt mange rasshøl