Etter turbulente år med kraftige kostnadskutt og nedbemanning, vokser inntektene til Nettavisen til sitt høyeste nivå etter at Nettavisen og TV 2 Interaktiv skilte lag i 2008. I år vil Nettavisen etter det Kampanje forstår kunne bokføre en omsetning på omtrent 85 millioner kroner og et resultat før skatt mellom sju og ni millioner kroner. Dette anslaget er blant annet basert på Nettavisen-eieren Amedias regnskapstall hittil i år. I fjor omsatte Nettavisen for 73,3 millioner kroner og fikk et overskudd før skatt på 1,3 millioner.
Kraftig annonsevekst
- Jeg kan ikke kommentere 2012-tallene ennå, men jeg kan bekrefte at vi øker omsetningen og overskuddet. Jeg er ekstremt stolt over snuoperasjonen vi har gjennomført i Nettavisen. På mange måter er 2012 det første normalåret i Nettavisens historie. I år har vi økt vår annonseomsetning med 20 prosent og veksten er nesten dobbelt så stor som resten av markedet. Jeg er svært fornøyd med vår kommersielle vekst i år, sier Stavrum til Kampanje.
- Samling i bunn
I 2008 og 2009 ble det iverksatt omfattende kutt i Nettavisen.
- Det var samling i bunn. Vi fjernet alt som ikke hørte med til det vi definerte som vår kjernevirksomhet. Salgskulturen ble også endret radikalt. Før denne omstillingen så handlet det mye om mye overtalelsessalg, hvor vi solgte annonser med nokså dårlig empiri for kundens resultater av nettannonseringen. Det var veldig lønnsomt i oppgangstider, men så ble det veldig tøft i nedgangstider når annonsørene måtte se på sin pengebruk. I 2009 begynte vi med mer kjedelig annonsesalg, for å si det litt fleipete, som i bunn og grunn handler om at vi ble mye mer opptatt av å dokumentere effekt. Vi ble mye mer opptatt av å holde på kundene enn å rekruttere nye kunder ved å tilby luftspeilinger. Det betyr at vi nå har mye mer lojale kunder enn før. Vi har gått fra powerpoint til excel i salgsarbeidet, sier Stavrum.
75 prosent av Nettavisens inntekter kommer fra annonsesalget. 25 prosent av omsetningen stammer fra diverse inntekter, deriblant anbudstjenester og samarbeidet med Norsk Tipping.
- Vi er Norges største tippekommisjonær, vi er større enn alle kanaler og større enn alle andre nettmedier. I tillegg er vi blitt store i anbudsmarkedet. Dette er mange veldig små bekker som det må jobbes hele tiden, sier Stavrum.
Ingen mur
Å sette opp betalingsmur er helt uaktuelt. Under en debatt om fremtidens avis i Sandefjords Blads lokaler nylig, fikk Nettavisen-sjefen spørsmål om han nå blir fristet til å bygge betalingsmurer når han hører om alle planene i det norske mediemarkedet. Stavrum svarte ironisk:
- Nei, tvert imot. Jeg synes alle norske papiraviser bør reise murer, stenge alle ute og ta godt betalt øyeblikkelig, sa Stavrum.
Les mer: - Alle papiraviser bør ta betalt på nettet
Han utdyper nå:
- Vi er ikke prinsipielt mot betalingsmurer, vi er pragmatiske. Vi kommer ikke til å stenge Nettavisen hvis det ikke er fordi det vil være mer inntektsbringende enn dagens forretningsmodell.
- Økonomisk dopet
I løpet av de siste ti årene har gapet mellom Nettavisen og markedslederen VG Nett økt. Også Dagbladet og NRK har økt avstanden mens det er jevnere mellom Nettavisen og Aftenposten. Men Gunnar Stavrum ser ingen grunn til å kapitulere.
- Vi har deltatt i Tour de France i mange år uten å være dopet og uten å ha hjelperyttere og et stort støtteapparat. Vi har konkurrenter som har vært og er økonomisk dopet gjennom direkte og indirekte statsstøtte og kryssubsidiering. Derfor er jeg ekstra stolt over det vi har oppnådd etter omstillingen i Nettavisen. Vi har vist at det er mulig å lage en lønnsom nettavis uten å få fem øre i statsstøtte, sier Stavrum og fortsetter:
- Når det er sagt, så har VG vært kjempeflinke på nettet. Og de har råd til å være flinke og råd til å tenke langsiktig under både opp- og nedturer. Det er en smart strategi når man har råd, men det er ikke alle som har råd til det.
Skylder eierne 23 mill.
Da TV 2 kjøpte Nettavisen i 2003 for 23 millioner kroner, ble Nettavisen og TV 2 Interaktiv slått sammen. Da TV 2 trakk seg ut i 2008, overtok de daværende TV 2-eierne Egmont og Amedia eierskapet. TV 2 tok med seg de rene TV 2-baserte nettvirksomhetene, som for eksempel TV 2 Sumo. Derfor er er de økonomiske resultatene fra TV 2s eierperiode - 2003 - 2008 - og regnskapstallene etter 2008 i liten grad sammenlignbare.
Nettavisen skylder sine eiere Amedia og danske Egmont rundt 23 millioner kroner etter omstillingen i 2008 og 2009.
- Vi begynte tilbakebetalingen med tre millioner kroner i fjor, fortsetter med millionbeløp i år, og planlegger å betale ytterligere ned på gjelden neste år, sier Stavrum
Kommentér