Å lage mediekonferanser år etter år gir oss en viktig pekepinn om hvordan medie- og kommunikasjonsbransjen utvikler seg over tid. Da vi for ti år siden bestemte oss for å sparke i gang eventsatsingen til Kampanje med en «Media Business»-konferanse, var det nettopp det alt handlet om, business.
Siden har det gått slag i slag fra scenen med innlegg om oppkjøp og fusjoner, digital transformasjon, kampen mot Facebook og Google, gründerskap, bruk av ny teknologi (blockchains og kunstig intelligens) og frykten for Amazon. Men de siste årene har det vært mykere temaer som har opptatt bransjen det være seg samarbeid, tillit og nå på selveste tiårsjubileet til «Media Business» selveste kampen for en bedre verden.
To av de største driverne i både media- og kommunikasjonsindustrien og i hele næringslivet og samfunnet for øvrig, er satsingen på bærekraft og mangfold. Mediehusene jobber langs flere eksterne og interne spor, men det er en stor endring når bærekraft er blitt et eget punkt på styreagendaen til de største mediekonsernene og det for første gang ansettes egne mangfoldssjefer.
Oppmerksomheten disse temaene har fått, kommer i kjølvannet av de globale klimaendringene, FNs styringsdokument rundt de 17 bærekraftsmålene, den store BlackLivesMatter-bevegelsen som dukket opp i USA og med ett spredte seg verden over i rekordfart og redaksjonelle oppslag om diskriminering. Ja, mangfold har vært på agendaen noen år, men først og fremst med tanke på kjønn, ikke etnisitet.
Når Kampanje begynte å jobbe med årets «Media Business» var vi aldri i tvil om at bærekraft og mangfold måtte inn i programmet ettersom målet vårt med denne konferansen er å sette søkelyset på det vi mener er de viktigste driverne i bransjen akkurat nå.
Ja, mangfold har vært på agendaen noen år, men først og fremst med tanke på kjønn, ikke etnisitet.
I tillegg spenner Kampanje buen enda hardere med tanke på vårt redaksjonelle nedslagsfelt. Vi har de siste årene satt oss et mål om å bli viktigere for flere (vi ser av lesertallene at vi lykkes) gjennom å skrive mer om teknologiutviklingen. Medie- og kommunikasjonsbransjen er tjukke slekta vår, men skal vi være relevante for en ny generasjon med journalister, medierådgivere, PR-folk og markedsførere må vi også skrive mer innsiktsfullt om det som opptar oss akkurat nå. Fremover vil vi sette et sterkere redaksjonelt fotavtrykk også på områder som bærekraft og mangfold.
Selv om intensjonene utover å tjene penger er gode enten det handler om reduksjon av karbonavtrykk eller bygge bedre bedriftskulturer, trenger vi fortsatt å holde et kritisk og vaktsomt blikk på denne utviklingen. Fortsatt er det mange som utnytter et oppriktig engasjement rundt en mer samfunnsansvarlig utvikling. Det kan handle om grønnvasking av produkter og selskaper. eller hvem bransjen ansetter og ikke ansetter og menneskene som speiles i landets avisspalter, TV-produksjoner og reklamefilmer.
Kampen for en bedre verden utkjempes ikke på en konferanse alene, og fortsatt gjenstår den vanskelige delen av jobben. Arbeidet med bærekraft og mangfold må derfor være noe som opptar industrien også når Kampanje arrangerer «Media Business» om nye ti år.
Kommentér