Skjerper kampen om data og digitale annonser - Aller og Amedia bygger selvbetjent annonseplattform

Konkurrenten Schibsted er ikke imponert. - Vi har allerede lansert en selvbetjeningsløsning som heter Admarket, sier Schibsted-direktør.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Aller- og Amedia-selskapet Diar har signert avtale med Webstep, og er i gang med utvikling av en ny digital markedsplass for annonsører og byråer. Diar representerer i dag rundt 130 norske nettsteder som når ut til tre millioner nordmenn.

- Vi jobber hele tiden for å gjøre det enklere, mer tilgjengelig og bedre for våre kunder og byråer, sier administrerende direktør hos Diar, Kathrine Saastad, til Kampanje.

Diar ble i sin tid etablert for å tilby annonsørene en løsning for å kjøpe digitale annonseformater på tvers av de to mediehusene krydret med egne data. Den nye markedsplassen har fått navnet «Markedsplassen».

- Blir Markedsplassen en selvbetjeningsløsning for reklamekjøperne?

- En naturlig del av Markedsplassen er å øke tilgjengeligheten i en form for selvbetjentløsning, uavhengig om det er direktekjøp eller skal tas ut programmatisk. Videre så er det mer avansert funksjonalitet enn typiske selvbetjentløsninger på markedet for å dekke behovene gjerne større annonsører og byråer har. Nettopp derfor skjer denne utviklingen med større strategiske partnere så vi sikrer at løsningen svarer til deres behov, sier hun.

Katrine Saastad vil ikke si hvor mye penger som er satt av til å bygge Markedsplassen.

- Vi går ikke ut med konkret beløp, men det er en betydelig investering for Diar, sier Saastad. 

Oppdraget med å bygge og utvikle tjenesten er allerede igangsatt og oppdraget er gitt til Websteb.

- Markedsplassen er et utrolig spennende prosjekt, og vi er stolte over å bli valgt til å utvikle denne skybaserte løsningen. Våre eksperter har inngående kunnskap om utvikling av brukervennlige løsninger, integrasjoner og dataanalyse, som vil gi Diars kunder en effektiv løsning, og gjøre kundereisen enklere, sier direktør for prosjekt- og løsningssalg i Webstep, Ken Roar Riis til Kampanje.

Les også: - En fundamental endring som vil forandre makt- og rollefordelingen i markedet

Vi har allerede passert fjorårets omsetning, så utviklingen går riktig vei. Kathrine Saastad, Diar

- Fundamentale forskjeller på aID og Google-data

Diar ble lansert i 2019 i fellesskap av Aller og Amedia som begge benytter data fra innloggingstjenesten aID. Dette for å møte konkurransen fra de store teknologigantene Facebook og Google. I potten ligger et stort digitalt reklamemarked på snaue 12 milliarder kroner, og hvor displaymarkedet står for rundt halvparten, men de store vinnerne på dette markedet har de siste årene vært Facebook og Google, som samlet legger beslag på nærmere syv milliarder kroner.

- Fortsetter norske medier å tape annonsekroner til de nye annonsegigantene?

- Konkurransen er der i aller høyeste grad, og gir utslag på flere områder. For eksempel på data er det fundamentale forskjeller på aID og Google-data, det er tuftet på to forskjellige metoder. I et konkurranseperspektiv så skjer det også store endringer i markedet med bakgrunn i personvern og teknologi, som gjør at norske publisister stiller sterkere selv om den globale konkurransen fortsatt står sterkt, sier hun.

I en ny rapport fra Nordicom-senteret ved Göteborgs Universitet kom det nylig frem at annonsørene fortsetter å flytte seg i stadig større grad fra nasjonale til globale plattformer. Til Klassekampen uttalte nylig MBL-sjef Randi Øgrey at det forsvant 583 millioner kroner i annonseinntekter i fjor, selv om størsteparten her er knyttet til print. Faktisk så holdt det digitale annonsemarkedet seg stabilt gjennom koronapandemien i 2020. Saastad vil ikke tallfeste omsetningen som løper igjennom Diar-systemet.  

-  Vi har blitt tatt veldig godt imot av markedet, og interessen for Diar er høy. Vi har allerede passert fjorårets omsetning, så utviklingen går riktig vei, sier hun.

- Vil dere klare å stanse denne utviklingen med Markedsplassen og Diar? 

- Det er en økt etterspørsel til mediene generelt, og etableringen av Diar og utviklingen av Markedsplassen er for å ta grep i et marked som er i vekst. Isolert sett taper bransjen generelt, det er det ingen tvil om, og så vil Diar og Markedsplassen i større grad kunne konkurrere gjennom å gjøre medienes tilbud mer attraktiv og tilgjengelig, sier hun.

Annonsesjef i Schibsted:

Christian Haneborg er kommersiell direktør i VG og Schibsted og sier at mediekonsernet allerede har en selvbetjent løsning ute på markedet som heter Admarket.

- Vi har ikke merket noe til Diar

Hos konkurrenten Schibsted sier annonsedirektør Christian Haneborg at de så langt ikke har merket så mye til konkurrenten Diar på det digitale annonsemarkedet.

- Nei, vi har ikke merket noe til Diar og akkurat nå vet vi for lite om planene til Diar, men på et generelt grunnlag hørtes det smart ut å ha ambisjon om å gjøre kundereisen enklere. I Schibsted har vi allerede lansert en selvbetjeningsløsning som heter Admarket som fasiliteter for standardiserte og skreddersydde annonsekjøp. Vi ser en solid utvikling i aktive kunder og har tro på at intuitive selvbetjente løsninger vil bli viktig del av vår måte å betjene markedet på fremover, sier Haneborg

Viseadministrerende direktør Birgitte Vibe, hos en av landets største reklamekjøpere, mediebyrånettverket GroupM, sier at de allerede har jobbet sammen med Diar.

- Vi har kommet i gang med samarbeidet med Diar og ser på dette som en måte å imøtekomme en cookie-løs fremtid. Her er Diar en av løsningene, sier hun.

En cookie er en informasjonskapsel som som sporer brukere på tvers av flere nettsider. Både Apple og Mozilla har begynt å blokkere slike informasjonskapsler fra tredjepartskilder i sine nettlesere, men dersom brukerne er logget inn hos nettavisene, vil det fortsatt være mulig å følge brukerne. 

- Publisistene sitter etter hvert på mange innloggede brukere og data og det gjelder både Schibsted og Diar. For oss handler dette om å samarbeide tett med alle norske publisister slik at kundene får tilgang til et kvalitativt, godt varelager, sier Vibe

- Er det nok til å ta opp kampen med Facebook og Google?

- Det er vanskelig å si, men vi heier på de norske publistene og ønsker velkommen norske alternativer som sitter med gode, norske brukerdata, sier hun.

Skjerper kampen om data og digitale annonser - Aller og Amedia bygger selvbetjent annonseplattform