NJ-topp skrur opp forventningene etter resultatfest: - Vi er opptatt av at det skal vises i lønn

- Våre medlemmer lever ikke bare av fine ord, sier nestleder i Norsk Journalistlag.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

At mediebransjen har klart seg bedre gjennom koronakrisen enn man kunne ha fryktet, ble langt på vei bekreftet da Polaris Media og Schibsted la frem sine resultater for fjerde kvartal og hele 2020 forrige uke.

Begge kunne vise til omsetnings- og resultatvekst, og gjennomgangsmelodien er at det selges digitale abonnement som aldri før. 

- Vi har registrert at mange konsern og mange enkeltbedrifter har gjort det svært godt. Ikke minst er det gledelig å se at de er stor vilje til å betale for journalistikk. Det er det vi ha kjempet for og argumentert for. I den krisesituasjonen vi har vært i, søker flere til redaktørstyrte journalistiske medier og det er veldig bra, sier nestleder i Norsk Journalistlag (NJ), Dag Idar Tryggestad til Kampanje.

- Det hadde man kanskje ikke trodd i mars i fjor?

- Næringslivet var jo med rette preget av pessimisme da varehandelen,r reiseliv og kulturliv stengte ned. Det var grunn til å frykte at dette også ville ramme vår bransje hardt og det har det altså ikke gjort. Fallet i annonseinntekter har man langt på vei kompensert med abonnementsinntekter og andre inntekter.

Les også: Schibsted-medier økte omsetningen med over 100 millioner

- Har lagt ned en stor innsats

Nå står norske mediesjefer i kø for å takke ansatte for innsatsen de har lagt ned under koronapandemien, med VG-sjef Gard Steiro som det foreløpige siste eksempelet.

- Naturligvis er vi fornøyde med gode tall i fjerde kvartal, men personlig er jeg mest stolt av den bakenforliggende årsaken: arbeidet til mine kolleger. Dekningen av pandemien har krevd en ekstraordinær innsats fra alle medarbeidere i VG og Schibsted, sa Gard Steiro i en pressemelding fredag.

Det har også NJ merket seg.

- Med rette sier sjefene at det er journalistikken som nå betaler seg. Vi ser at folk er villige til å betale for journalistikk, og det er selvsagt rett og rimelig at også de ansatte og våre medlemmer nyheter godt av det i det forestående lønnsoppgjøret. Våre medlemmer lever ikke bare av fine ord. Vi er også opptatt av at det skal vises i lønn, sier Dag Idar Tryggestad.

- Har dere begynt forberedelsene til oppgjøret?

- Forberedelsene går sin vante gang, så får vi komme tilbake til kravene som vi skal presentere for motparten først.

Les også: Polaris Media med økt omsetning og resultat i 2020

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør og finner sted i løpet av våren og det skal dermed kun forhandles lønn. Sist gang ble det et svært moderat oppgjør der journalistene i all hovedsak fulgte frontfagene med en lønnsvekst på 1,7 prosent. 

- Forventer dere et bedre oppgjør i år enn i fjor?

- Jeg vil ikke si hva som er våre forventninger ned på nivå, bortsett fra at vi er enige med arbeidsgiverne om at våre medlemmer har lagt ned en stor innsats som har betalt seg i god økonomi for bedriften og konsernet. Det er rimelig at våre medlemmer tar del i suksessen.

- Men pandemien er ikke over. Er ikke situasjonen fortsatt ganske usikker for mediehusene?

- Det er mange faktorer som spiller inn, men vi forhandler i en nå-situasjon. Vi er i en bransje som har vent oss til å leve med svingninger og vi håndterer dem når de oppstår. Hva som venter rundt neste sving er umulig å spå, men akkurat nå ser vi at endringene for mediebransjen virker å være til det positive.

- Har klart seg bedre enn man trodde

Administrerende direktør i Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi S. Øgrey, synes det er «fantastisk» at mediehusene klarer å levere så gode resultater.

- Er koronakrisen i mediebransjen avblåst?

- Folk jobber fortsatt på hjemmekontor, og det er ingen tvil om at det er krevende å stå i det, men vi ser en positiv effekt i at redigerte mediers rolle har blitt enda viktigere. Det leveres mye god journalistikk, man videreutvikler fortellerteknikkene, og selv om avisene har mistet nesten 500 millioner i annonseinntekter, virker det som man har klart seg bedre i det digitale annonsemarkedet enn man trodde. 

Bak de gode resultatene ligger det imidlertid også store kostnadsbesparelser, som følge av alt redaksjonene ikke får gjort, i tillegg til økt brukerbetaling, påpeker MBL-sjefen.

- Det som vi er spent på litt lenger frem er annonseinntektene på papir, som vi ikke tror vi får tilbake, og hvor mye mer det er å ta på kostnadskutt, sier Øgrey.

- Hva betyr disse resultatene for årets lønnsoppgjør?

- Lønnsoppgjør er alltid krevende. Vi samler inn lønnsstatistikk nå og forbereder oss godt, men jeg kan si mer om det nå.

NJ-topp skrur opp forventningene etter resultatfest: - Vi er opptatt av at det skal vises i lønn