Bruker 150 millioner i året på medier - nå skal Sjømatrådet velge nytt mediebyrå

- Vi har fortsatt veldig lyst til å vise at vi kan være en god samarbeidspartner, sier Dentsu-topp som har oppdraget i dag.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Norges Sjømatråd som jobber med å få norsk fisk på middagstallerkenen både her hjemme i Norge og i utlandet, leter i disse dager etter et nytt mediebyrå for det norske markedet, i tillegg til et eget byrå for bistand til markedsføring gjennom sosiale medier. 

Markedsdirektør, Camilla Beck, som rår over et reklamebudsjett på rundt 300 millioner kroner årlig, forteller at det har vært stor interesse for utlysningen som har vært ute i tre uker. 

- Vi ønsker de beste samarbeidspartnerne innen alle fagdisipliner, og vi kommer til å gjennomføre en grundig prosess for å sikre at mediebyrået som vinner kontrakten om det norske markedet er det som er best egnet til å ivareta Sjømatrådet, både med tanke på kvalitet i leveransene og kostnadseffektivitet, sier hun til Kampanje.

Beck anslår at de årlig ligger på en medieomsetning omkring 10-15 millioner kroner på det norske markedet, eller rundt 75 millioner kroner i løpet av avtalen som skal ha en varighet på fem år. Totalt så bruker Norges Sjømatråd rundt 150 millioner på medier globalt i året. 

Les mer: Hun bruker 300 millioner på å markedsføre sjømaten vår: - Det blir aldri nok og vi vil gjerne ha mer

Vi har hatt samarbeid med influensere tidligere, og det har vært håndtert av mediebyrået. Camilla Beck, markedsdirektør Norges Sjømatråd

Splitter opp kontrakten

Det er Dentsus Vizeum som sitter på den kontrakten i dag, hvor også bistand til sosiale medier har vært innbakt, men dette stykkes nå opp i tillegg til at mediebyråkontrakten stykkes opp etter land. 

- Vi har hatt samarbeid med influensere tidligere, og det har vært håndtert av mediebyrået. Når det gjelder sosiale medier så har vi ikke hatt avtale om administrering av organiske poster. Vi har frem til nå benyttet sosiale medier primært som en del av mediemiksen, der annonsering har blitt håndtert av mediebyrået mens produksjon har ligget hos Try, sier Beck.

Totalt skal de to norske kontraktene til sammen ha en verdi på mellom fem-syv millioner kroner over en femårsperiode.

 

Dentsu: - Vi vil gjøre en vurdering for hvert marked og hvert område

Norges Sjømatråd har fra før av samarbeidet med Dentsus nå nedlagte merkevare, Vizeum, som har vært Sjømatrådets mediebyrå globalt. De har da styrt en medieomsetning på om lag 150 millioner kroner netto for både Norge og utlandet. 

Denne kontrakten utløper 31. mars, men Sjømatrådet har forlenget avtalen lokalt med Dentsu i mange markeder, før mediebyråavtalene lyses ut fortløpende per land. 

- Sjømatrådet har denne gang selv valgt å endre litt i avtalen hvilket betyr at «scopet» deles opp både i servicer og i geografi. Vi kommer derfor å vurdere hvert enkelt område og delta på de områder vi mener vi kan bidra på en god måte, sier byråsjef i Dentsu, Pelle Stensson, til Kampanje. 

Han bekrefter at de per nå har planer om å kjempe om sosiale medier-pitsjen i Norge. 

- Norges Sjømatråd vil fortløpende også utlyse mediebyråkontraktene for de utenlandske markedene, er dette noe dere også er interessert i med tanke på at dere har hatt globalt ansvar frem til nå?

- Vi har de siste årene betjent Sjømatrådet på totalnivå og i tillegg koordinert alt globalt arbeid fra Norge, noe som historisk sett har vært den beste måten for Sjømatrådet å drive denne kontoen på. Nå vil de som nevnt gjøre endringer ved å dele opp kontrakten, noe de har gode grunner for, men det betyr også at vi vil gjøre en vurdering for hvert marked og hvert område for å se hva som er interessant for oss å være med på. Vi har fortsatt veldig lyst å vise at vi kan være en god samarbeidspartner for Sjømatrådet, svarer Stensson. 

Han ønsker ikke kommentere størrelsen på den pågående avtalen de har hatt de siste tre årene, men han understreker at det har vært en bra kontrakt. 

- Vi opplever samarbeidet som veldig positivt. Det er alltid kult å jobbe med sterke norske merkevarer, som prøver å lykkes globalt. Det er en kunde vi har satt stor pris på i Norge og globalt, og vi har også gjort vårt ytterste for å levere gode resultater både i Norge og globalt.

Setter pris på sjømat:

Byråsjef i Dentsu, Pelle Stensson, som nå vil vurdere hvilke av Sjømatrådets pitsjer de skal være med på fremover. - Det er en kunde vi har satt stor pris på, sier han.

På jakt etter fransk PR-byrå

Da Kampanje tok en prat med Beck i januar, etter hennes seks første måneder i jobben, fortalte hun at de har kuttet kraftig ned på bruk av lokale reklamebyråer rundt omkring i verden. Nå styres det meste fra Sjømatrådets hovedkontor i Tromsø med Try som byråpartner.

- Med en global merkevare og et globalt konsept så lå det også en besparelse. Vi hadde tidligere et arsenal av byråer verden over, men ikke lenger, sier hun.

De har likevel holdt på lokale PR-byråer der det er behov for lokale tilpasninger.

- Det kommer vi til å fortsette med. Vi ser derfor etter et fransk PR-byrå til å bistå Norges sjømatråd i Frankrike, sier Beck til Kampanje. 

For i tillegg til de to norske avtalene om mediebyrå og sosiale medier-bistand, er også en avtale for PR-byrå i Frankrike ute i skrivende stund. Beck anslår at avtalen vil ha en verdi på mellom 100-200.000 euro per år, og den strekker seg over tre år. 

Bruker 150 millioner i året på medier - nå skal Sjømatrådet velge nytt mediebyrå