Koronakrisen doblet størrelsen på Schibsted-kuttene – nå legger medie-toppene press på Raja

Schibsteds mediesjef mener Abid Raja må komme på banen. - Det trenger han.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Onsdagens store nyhet i mediebransjene er kuttene i Schibsted på hele 500 millioner kroner. Det norske mediekonsernet møter nemlig et fortsatt fall i papiravisene, svært krevende digitale annonsemarkeder og ikke minst en koronakrise som lammer den norske økonomien.

For Schibsted konsernsjef Kristin Skogen Lund er det naturlig å trekke sammenligninger med tidligere kriser som dotcom-krisen og finanskrisen. Begge ganger var hun Schibsted-systemet og siste gang som direktør i Aftenposten. Nå møter hun koronakrisen som sjef for hele Schibsted og aviser som VG, Aftenposten og svenske Aftonbladet.

- Hvor trygge er dere på at 500 millioner er nok?

- Ingen kan være trygge på noe som helst og det er vanskelig å forutse utviklingen, men vi er i en situasjon i dag der vi har en bedre effektivitet i mediehusene og vi kommet oss mye lengre i overgangen til det digitale med tanke på for eksempel digital brukerbetaling. Eksponeringen vår er mindre i dag den var ved tidligere kriser, sier Kristin Skogen Lund til Kampanje.

Hun sier 500 millioner kroner er «mye» og at planen er å ta 100 millioner kroner i løpet av andre halvår og 400 millioner kroner i andre halvår.

- Hvor mye større ble kostnadsreduksjonene på grunn av koronakrisen?

- Vi hadde allerede jobbet også gjennom 250 millioner kroner, så det indikerer jo litt av nivået vi hadde sett for oss, sier Skogen Lund.

For med 250 millioner kroner av de samlede kostnadskuttene identifisert allerede tidlig i første kvartal, gir det et signal om at koroanakrisen som stengte Norge i midten av mars også doblet størrelsen på kuttene til mediekonsernet.

Les også: Koronasmell for Schibsted - nå skal mediekonsernet spare 500 millioner

Vi får bare krysse fingrene for at Abid Raja kommer på banen. Det trenger han. Siv Juvik Tveitnes, Schibsted-sjef

Kan ikke utelukke nedbemanninger

Schibsteds mediesjef Siv Juvik Tveitnes sier mediekonsernet ikke kan utelukke kutt i bemanningen når selskapet skal spare penger både på teknologi, omorganiseringer og mer effektiv papirdrift. Nesten halvparten av kuttene som gjennomføres i år på 100 millioner kroner skal tas i Aftonbladet.

- Aftonbladet er i en særstilling og har stått i en veldig krevende utvikling på annonsesiden det siste halvannet til to årene, sier hun.

Konserntillitsvalgt i Schibsted Marita E. Valvik kunne overfor Kampanje fortelle at hun opplever kuttene «dramatiske», men at det er hennes oppfatning at det ikke er redaksjonene som skal bære den tyngste byrden i denne runden.

Les også: Schibsted-sjefen utelukker ikke nedbemanninger: - Dramatisk, sier tillitsvalgt

Tveitnes understreker ønsket om «å skjerme journalstikken», men kan ikke utelukke noe som helst.

- Dette kostnadsprogrammet, som ikke er et nedbemanningsprogram, handler ikke først og fremst om redaksjonene. Det går mer på fellesfunksjoner. Men det er farlig å si at alle i redaksjonene er skjermet, sier hun.

- Er det en trist dag for deg?

- I dag er det også viktig at vi retter blikket fremover. Vi gjør dette for å styrke de langsiktige posisjonene våre og jobber veldig målrettet for å bygge digital lønnsomhet i alle mediehusene samt styrke de redaksjonelle posisjonene. Så slår dette spesielt hardt ut for Aftonbladet som er et utrolig viktig mediehus for Schibsted i Sverige. Men det er et paradoks at parallelt med dette så befester Aftonbladet sin posisjon som Sveriges primære nyhetskanal, sier hun. 

I svenske Aftonbladet ble det tidligere i dag kommunisert at de skal kutte 100 millioner kroner og at det vil ramme rundt 50 ansatte både i redaksjonen og på kommersiell side.

Snakker i kveld:

Kulturminister Abid Raja vil snakke til den norske mediebransjen i kveld under en digital åpning av konferansen Nordiske Mediedager. Foto: Scanpix.

Klar beskjed til medieministeren

Onsdag kveld skal kulturminister Abid Raja snakke på en digital konferanse i regi av Nordiske Mediedager og mange i mediebransjen forventer at kultur- og medieministeren skal komme med en krisepakke til medieindustrien. Bransjen selv har kommet med innspill om at annonsesvikten som en følge av koronakrisen beløper seg til nærmere én milliard kroner bare på de få månedene frem til i sommer.

Tveitnes har deltatt i arbeidet med å overbevise myndighetene og kulturministeren som enda ikke har varslet noen pakke rettet mot mediene.

- Støtten til mediene er fortsatt relevant og veldig, veldig viktig og vårt forslag er ment å kompensere for fallet i annonseinntekter som er stort for Schibsted og alle norske medier. Det at annonseinntektene faller så mye er dramatisk for norske journalister og det er helt avgjørende for mediehusene at det kommer en ordning på plass, sier hun.

I dagens Schibsted-rapport kom det tall som viste at annonseomsetningen hadde falt med 120 millioner kroner samlet sett i løpet av perioden januar til og med mars, en nedgang på 18 prosent. Regionavisene opplevde i kvartalet et digitale reklamefall på hele 25 prosent. Tveitnes mener Schibsted-avisene dermed vil være kvalifiserte til støtte.

- Kan det bli aktuelt å redusere kuttene dersom dere får støtte?

- Nei, det er uavhengig av det, sier Siv Juvik Tveitnes.

- Kulturministeren skal tale til mediebransjen i dag, tror dere han vil komme med et forslag på krisepakke i dag?

- Vi får bare krysse fingrene for at Abid Raja kommer på banen. Det trenger han, sier Tveitnes.

Les også: Raja ber et kriserammet Medie-Norge om mer tid: - Er redd dette går for sent

 

- En større og mer fundamental krise

Schibsteds konsernsjef Kristin Skogen Lund sier koronakrisen voldsomme innvirkning på reklamemarkedene, er det også noen lyspunkter.

- Det er vekst i brukerbetaling og vi gir ikke opp annonser heller. Det gjøres en utrolig imponerende jobb i hele annonseorganisasjonen og denne situasjonen blir også en propell for å jobbe frem nye produkter og formater på annonsesiden. Content marketing er eksempelvis en del av annonsemarkedet hvor det er sterk vekst, sier hun.

- Så koronakrisen blir ikke så ille som finanskrisen?

- Det er vanskelig å sammenligne, men denne krisen er større og mer fundamental enn det finanskrisen ble. Finanskrisen gikk over, men dette kommer ikke til å gå over på samme måte. Det er noe grunnleggende som skjer nå som får store konsekvenser i forhold til at vi gjør flere ting online og vi søker mer mot det nasjonale enn det globale. Jeg tror også at det som går på tillit blir viktig fremover og at merkevarer vi stoler på vil få sterkere posisjoner. Kriser innebærer også muligheter som vi skal gripe, sier Skogen Lund.

Da finanskrisen slo ned som en bombe i 2008 og 2009 endte det med kutt på over 1,5 milliarder kroner og over 1.000 ansatte måtte gå i Schibsted.

Koronakrisen doblet størrelsen på Schibsted-kuttene – nå legger medie-toppene press på Raja