Norsk Presseforbund tar initiativ til en rapport om medienes omgang med kilder, opplyser forbundet Kampanje om. Det gjør de som en konsekvens av bråket rundt VGs dekning av dansevideoen med Trond Giske.

Rapporten skal ikke begrenses til VG, men beskrive utfordringer og fallgruver med kildebruk i et presseetisk perspektiv, herunder;

• Medienes omgang med ulike typer kilder
• Bruk av anonyme kilder, kildevern, upublisert materiale mv.
• Vurdering av sitatpraksis og sitatregler
• Vurdering av Vær Varsom-plakatens bestemmelser om å klargjøre premissene, og medienes praksis

- Jeg er opptatt av at VG-saken fører til diskusjon og læring i hele pressen. Derfor tar jeg initiativ til at det gjøres et bredere arbeid, og jeg håper rapporten vil gi oss et bedre innblikk i et område som er avgjørende viktig for tilliten og troverdigheten til journalistikken, sier NPs generalsekretær, Elin Floberghagen.

- Ikke en granskningsrapport av VG
Floberghagen bekrefter at de bestemte seg for å initiere rapporten i dag som følge av VGs granskningsrapport som kom i går kveld. 

- Hvorfor velger dere å gjøre dette?

- Jeg håper å få en bred og god gjennomgang av utfordringer ved kildebruken i mediene, både når det gjelder premisser for intervju, sitatregler og sitatsjekkrekler, bruk av anonyme kilder, kildevern også videre, sier Elin Floberghagen til Kampanje.

- Det er viktig for meg å si at dette ikke er en granskningsrapport av VG, men en bred rapport for å vurdere hvordan pressen jobber med dette, mulige behov og innstramminger for presseetikken, legger hun til.

- Så det kan bli regelendringer for journalister?

- Det kan jeg ikke si noenting om, men jeg mener at Giske-saken har reist spørsmål rundt tilliten og troverdigheten til mediene, som det er viktig at hele pressen tar på dypeste alvor.

Les mer: TV 2-sjef om VG-rapporten: - Vi tror på Sofie. Dette svekker ikke vår sak

Ikke motatt PFU-klage
Hun opplyser samtidig at de ikke har motatt PFU-klage på den aktuelle VG-saken. De har verken motatt klage eller samtykke til klage fra Trond Giske eller Sofie.

Forrige uke oppfordret Floberghagen til at det blir sendt inn klage til PFU i Aftenposten.

- Vi har ikke mottatt en klage, den kan fortsatt komme fra de involverte og det er seks måneders klagefrist.

- Kan det se ut som at dere ikke får behandlet denne saken i PFU?

- Det vet jeg ikke. Jeg tror fortsatt det ville vært interessant.

- VG-rapporten ga ikke svar
Sven Egil Omdal
skal lede arbeidet. Omdal har lang erfaring fra journalistikken, både som journalist og redaktør. Han har hatt en rekke tillitsverv, ikke minst som tidligere leder av Pressens Faglige Utvalg.

VG-rapporten klarte ikke å svare på de spørsmålene han hadde til saken.

- Nei, den gjorde ikke det. Den svarer ikke på det sentrale spørsmålet, nemlig om uttalelsen var ekte eller fabrikkert. Der velger VG å si at de tror på begge parter. Det er en selvmotsigelse, for de sier stikk motsatte ting, sier han.

- Egentlig kunne hele rapporten vært kokt ned til det som ikke er så uvanlig, at redaktøren må velge å stole på journalisten eller kilden. Der ikke uvanlig at redaktøren stoler på journalisten og at avisen står for historien. Det er utfallet, samtidig som de sender ut forvirrende signaler om at de tror på Sofie, sier han.

- Forstår jeg deg sånn at du ikke er så imponert over resultatet av VGs evaluering?

- De har gjort en stor innsats, de har virkelig forsøkt å gå til bunns, men resultatet er at vi ikke er kommet noe lengre. Situasjonen er akkurat den samme i dag som for noen dager siden. Vi vet ikke hva som ble sagt mellom de to, står du fast på VG sin versjon, betyr det at Sofie fra dag én har kjørt et dobbeltspill og sagt en ting til VG og en annen ting til TV 2 og NRK. Det virker påfallende.

Dette er ikke spørsmål den nye rapporten skal gå inn i.

- Intensjonen til Presseforbundet er å se om det er forhold i denne saken som er relevant for hele pressen. Dette er ikke en granskning av VG, men et forsøk på å se om det er forhold i denne saken som er relevant for hele pressen om kildearbeidet fra innhenting til publisering.

- Kan det resultere i endring av Vær Varsom-plakaten?

- Vi vil se om Vær Varsom-plakaten er tilpasset godt nok til det som er og bør være praksis.

VGs nyhetsredaktør reagerer på Skarvøy-utspill
Onsdag kveld ble VGs egen granskningsrapport fra arbeidet rundt dansevideo-saken lagt ut offentlig på VGs forside før ledelsen holdt en pressekonferanse i Akersgata. Over 55 sider kunne man lese inngående om hendelsesforløpet før og etter publiseringen av den nå famøse VG-saken.

I konklusjonen kom VG frem til at de har sviktet i håndteringen av Sofie som kilde og at hun ble sitert på sitater hun ikke kunne stå inne for. De mente det også var svikt hos reportasjeledelsen, at beklagelsen kom for sent og at den ikke dekket alle svakhetene ved den opprinnelige artikkelen.

Det fikk ingen konsekvenser for ledelsen, men journalisten Lars Joakim Skarvøy må ta seks måneders lønnet permisjon.

Samtidig med fremleggelsen av granskningsrapporten stilte Skarvøy opp til intervju med Medier24 og NRK. Der medgikk han feil og at han var for pågående i kildekontakten med Sofie. Han avviste at han har fabrikkert «Det ble litt mye»-sitatet. Skarvøy refererte fra off record-samtaler med Sofie og hevdet at hun sa noe annet nå enn det hun fortalte ham.

Onsdag kveld ville ikke VG kommentere Skarvøys uttalelser, men i dag reagerte VGs nyhetsredaktør Tora Bakke-Håndlykken.

- Vi tror på Sofie. Hun er konsistent og troverdig i alt hun beskriver. Det er utøvd et utilbørlig press, stilt ledende spørsmål, og sitatet er åpenbart ikke dekkende for hva hun mener, sier Tora Bakke-Håndlykken til DN i dag.