Mediehusene med Schibsted i spissen har gradvis trappet opp kampen mot adblock-brukere, som står for millioner i tapte annonseinntekter. Etter sommeren kan flere mediehus gå til sitt mest drastiske skritt hittil når de vurderer å blokkere alt innhold for brukere som blokkerer annonser på desktop. For å få tilgang til innholdet igjen må brukerne enten skru av adblock eller «hviteliste» nettavisene.
16 prosent har lastet ned et annonseblokkeringsverktøy i Norge, viser TNS Gallups Interbuss-underøkelse.
- Vi har troen på å samle bransjen og står for vår sak. Vi må kunne finansiere vår journalistikk. Når det ikke har noen konsekvens å bruke adblock, skjer det ingenting, sier Elnaz Esmailzadeh, kommersiell produktsjef i VG Nett til Kampanje.
Går sammen med konkurrenter
Med seg har VG fått alle Schibsteds nettaviser, inkludert Aftenposten, men også Dagbladet, Nettavisen og TV 2 er med i alliansen.
Esmailzadeh forteller at det var viktig for VG ikke å gå alene inn i kampen.
- Ja, absolutt, vi tror på at vi må kommunisere dette sammen som bransje. Når bransjen gjør et felles tiltak vil det gjøre sterkere inntrykk, sier hun.
På andre siden står Dagens Næringsliv, Startsiden og Egmont Publishing, som ikke vil stenge døra. Heller ikke Schibsteds egen Finn vil stenge sjappa for adblock-brukere.
Les egen sak: - Ser ikke behov for dramatiske tiltak
- Har ikke annet valg
Salgssjef Jørgen Dønnum i TV 2 bekrefter at de vil stenge døra for gratispassasjerene etter sommeren.
- Vi er lever av annonseinntekter og sånn sett ønsker vi opplyse om at vi er avhengige av det og at folk derfor «hviteliste» oss for å få opp innholdet og tillate annonsene våre, sier han til Kampanje.
- Frykter dere trafikkfall som følge av dette?
- Jo, men vi håper jo at folk som har dette installert ser verdien av å få opp innholdet til Schibsted, Aller og TV 2 og at det er verdt å skru på annonsene hos oss. Vi har ikke noe annet valg.
Økende utfordring på mobil
Tiltaket omtales som tredje steg i VGs kamp mot adblock-brukerne. Første steg var en spørreundersøkelse som dukket opp kun for adblock-brukere, der VG forsøkte å kartlegge motivasjonen bak å blokkere annonser. Andre steg var en hestesko rundt innholdet som informerte brukerne om at de hadde slått på adblock og at avisen er avhengig av annonser for å finansiere sin journalistikk. VGs adblock-rate sank fra 18 prosent til 14 prosent som følge av kampanjen, forteller Esmailzadeh.
Blokkaden skal skje på desktop, men mediehusene jobber nå hardt for å stoppe annonseblokkering også på mobil.
- Er det vanskeligere å gjøre på mobil?
- Det kan det være, men det er mye av de samme utfordringene der. Vi må se på om vi kan løse det på samme måte, sier Dønnum i TV 2.
Apple overrasket mediebransjen da de annonserte at de vil tillate adblock i Safari iOS9 uten at brukerne må laste ned en egen app.
Les mer: - Sjokkbølger fra Apple
- Det er ingen tvil om at dette er en økende utfordring. Vi ser på muligheter for hvordan vi skal gjøre dette, sier Esmailzadeh.
Kommentér