Gullvinner stormet scenen i Cannes - nå går han hardt ut mot Try-eierne

- Spark ut Equinor, er oppfordringen fra tidligere reklametopp. Denne uken har han vært med på å snu Cannes på hodet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Greenpeace vil ikke la reklameeliten i Cannes være i fred. Under hele festivalen har de stormet scener, invadert strender og på torsdag toppet de det hele - bokstavelig talt - da de forkledd som hunder klatret opp en heisekran til toppen av festivalpalasset med det ironiske budskapet «This is fine».

Ideen bak demonstrasjonene bygger på en velkjent «meme» basert på tegneserien Gunshow der en hund nyter en kopp kaffe mens huset han sitter i sakte oppslukes av flammer. Bildet brukes ofte for å illustrere at noen lever i fornektelse, og det er nettopp det Greenpeace mener reklamebransjen i Cannes gjør. Deres påstand er at bransjen må bryte båndene til fossilsektoren.

Kreativ leder i Greenpeace Nordic, svenske Gustav Martner, har selv bakgrunn fra reklamebransjen med en stilling som kreativ leder for Crispin Porter + Bogusky i Europa på CV-en. Han har også sittet i juryen i Cannes Lions. Mandag kveld stod han i sentrum for demonstrasjonen da han stormet scenen på prisutdelingen - foran Try og resten av kveldens vinnere - for å levere tilbake en gulløve han vant for Volkswagen i 2007.

Denne gulløven har blitt tung å bære for den tidligere i reklamemannen de siste årene.

- Jeg kjente meg lurt og sviktet av «dieselgate». At jeg hadde blitt brukt til å selge dieselbiler og trodde det var bra. Jeg kjøpte grønnvaskingen jeg også. Nå vet jeg at det er helt hinsides og at oljen må forbli i bakken, sier Martner om skandalen som rystet Volkswagen i 2015 da et viste seg at dieselmotorene deres hadde langt større utslipp enn bilprodusenten hevdet.

- Dette var før «An Inconvenient Truth» og åtte år før Paris-avtalen. Jeg visste ikke så mye om det da, men i dag vet alle dette. Men visse her, visse smarte mennesker, hjelper jo lobbyorganisasjoner med å spre klimafornektelse.

«No Awards on a Dead Planet» var budskapet på plakaten Greenpeace-aktivisten holdt opp foran en feststemt bransje, før han ble geleidet av scenen mandag kveld. Marner hevder Cannes Lions-organisasjonen svarte med å bannlyse ham fra festivalområdet.

Les også: Metaverse, tabber og yacht-fest med Paris Hilton - slik er Cannes-uka for de norske debutantene

Aksjon:

En Greenpeace-aktivist blir dratt ned fra organisasjonens egen brannbil som de parkerte rett utenfor festivalpalasset torsdag morgen. Foto: Eivor Eriksen

- De burde sparke ut Equinor

Martner avviser samtidig at han går til angrep på reklamebransjen.

- På én måte er vi på samme side. Greenpeace liker reklame og markedsføring og reklamebyråer. Vi har ingenting imot dem. Vi vil bare at de skal slutte å jobbe for oljeselskaper. Vi vil at de skal få det bedre og få morsommere briefer, sier han.

- Hva tenker du om at Try, Norges største byrå og mestvinnende i Cannes, og jobber med Equinor? Hva burde de gjøre?

- De burde sparke ut Equinor og la et dårligere byrå jobbe med dem. Try om noen burde ha merkevaren til å finne bedre kunder. Jeg forstår at om du er en lite byrå som sliter, så er det vanskelig. Jeg har respekt for det. Men spark dem ut, sier han.

Enn så lenge er det ikke et tabu for de beste byråene i bransjen å jobbe med olje- og gass, erkjenner Martner.

- Blir det det?

- Jeg håper det. Jeg tror det allerede begynner å bli litt vanskeligere.

Kritikken til Martner retter seg ikke mot de ansatte i Try, påpeker han, men mot eierne.

- Det er de som har makten, men jeg vil ikke at en tekstforfatter i Try som har tatt lån og kjempet for utdanningen skal ha dårlig samvittighet. For jeg hadde det på samme måten. Jeg er vegetarianer og min første brief var for en pølseprodusent. Det var hjerteknusende. Men hva skulle jeg gjøre? Jeg fikk min drømmejobb og to dager senere fikk jeg briefen. Jeg har stor sympati med dem.

Kampanje har vært i kontakt med Ferd, som er største eier i Try.

- Vi har ingen kommentar til Try sine kundeforhold, så vi henviser til de, sier Rikke Reinemo i Ferd Capital.

- Jeg har ingen kommentar til dette, svarer konsernsjef Kjetil Try i Try.

- Ville sendt et sterkt signal

Ideelt sett burde problemstillingen løftes opp til et politisk nivå, mener Martner.

- De som er her har mye makt. De sitter i bransjeorganisasjoner og har stor mulighet til å få til forandring, sier han.

- Du mener at et forbud er veien å gå?

- Det beste er at Try bruker sin makt for å endre lovgivningen i Norge, sånn at det blir likt for alle. Om det blir forbud mot fossilreklame i Norge blir det likt for alle. Jeg tror politikerne lytter til Try, og hvis de sier at de støtter et forbud mot fossilreklame, blir det bedre for hele bransjen.

- Opplever du at deltakerne på Cannes Lions er mottakelige for demonstrasjonene til Greenpeace?

- Ja, virkelig. Jeg får utrolig mye støtte. Mine gamle kollegaer applauderer og sender meg hilsener. De kreative vil ha forbud mot fossilreklame. Det er eierne og sjefene som ikke vil se lønnen gå ned ett øre. De vil ta hver eneste krone som ligger på bordet. De har sluttet å bry seg om kreativitet. De vil ikke lenger endre verden, de vil bare tjene penger.

- Opplever du at Cannes Lions-organisasjonen er mottakelig for budskapet?

- De virker ikke å være det.

- De har bærekraft som et av sine temaer i år. Hvordan blir det behandlet?

- Det ser ut som grønnvasking.

- Hvorfor det?

- En løve skal være et signal. Dette er fremtiden, dette vil vi se mer av. Så lenge man gir sånne løver til fossilreklame, så sier man at fremtiden er å gjøre reklame for oljeselskaper, flyselskaper og SUV. Hadde de ment at det ikke var fremtiden, da hadde det vært enkelt å lage et forbud mot fossilreklame. De kunne ha sagt at de ikke vil gi fossilselskaper en plattform. Det ville ha sendt et sterkt signal til bransjen.

Angrer på reklamejobber:

Gustav Martner angrer ikke på hele sin reklamekarriere, men det er flere arbeider han har gjort som han ikke lenger er stolt av. Blant dem en prisvinnende kampanje for Volkswagen. Foto: Eivor Eriksen

Kjørte bil til Cannes

Kampanje har fremlagt kritikken fra Greenpeace for pressekontaktene til Cannes Lions. Så langt har de ikke kommet tilbake til oss.

Og for de som måtte lure på hvordan Gustav Martner har kommet seg til Cannes:

- Jeg delte en elbil fra Göteborg sammen med tre andre aktivister. Det gjorde vi for å holde utslippene nede til et minimum, men det er ikke null.

- Hvis du hadde fløyet hit, hadde hele argumentasjonen din falt?

- Nei, men det blir en distraksjon.

Les også: Nordmann i eksklusivt Cannes-selskap: - Mye av norsk er navlebeskuende

Står i brann:

Budskapet fra Greenpeace er at reklamebransjen sitter stille i yachten mens verden står i brann. Foto: Dag Robert Jerijervi

Gullvinner stormet scenen i Cannes - nå går han hardt ut mot Try-eierne