Under den store Tek-konferansen, som i gamle dager het Telecruise, var den norske telekombransjen samlet for å diskutere konkurransesituasjonen og utviklingen i det norske telefon- og bredbåndsmarkedet.

Beskyldninger om Telenors markedsposisjon og et nytt duopol i telebransjen etter TeliaSoneras oppkjøp av Tele 2, haglet fra aktører som Get og den nye aktøren Ice og ble heftig diskutert. Men var det noe de største bredbåndstilbyderne var enige om, så var det at en ny bredbåndsavgift for konsum av norsk tv-drama og filmer ikke var veien å gå.

Kulturministeren Thorild Widvey, næringsminister Monica Mæland og statsråd Vidar Helgesen, med ansvar for arbeidet med EØS-saker, har nemlig bedt bransjen komme opp med forslag som kan sikre finansieringen av norsk tv- og filmindustri. Hvis ikke blir det pisk i form av avgifter som lempes over på kunden.

- Jeg setter det på spissen, men et av forslagene var en bredbåndsavgift eller en «poseavgift». Hvis vi ikke klarer å finansiere en norsk filmindustri og får en sterk filmindustri i Norge, må vi tenke avgifter og det hater vi jo i bransjen. Skal vi betale en avgift til norsk filmindustri eller legge på en avgift på norske bredbåndskunder til norsk filmindustri. Hva blir det neste? En bankavgift? En fotoavgift? En avisavgift? Derfor må vi komme opp med andre finansieringsmodeller, sier en oppgitt Telenor Norge-sjef, Berit Svendsen, til Kampanje.

I går deltok Svendsen i en debatt om hvordan sikre rettferdig konkurranse i det norske telemarkedet sammen med Ice-sjef Eivind Helgaker, Øyvind Husby fra Get, poltisk rådgiver Reynir Johannesson i Samferdselsdepartementet og Torbjørn Nilsen fra Altibox.

Tar på seg jobben:

Administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen, leder arbeidet med å komme opp med forslag som skal styrke norsk film- og tv-industri.

Kalt inn av regjeringen
Etter at salget av DVD har falt kraftig, jobbes det internasjonalt med å sikre film- og tv-bransjens inntektsgrunnlag. Alternativene er som Svendsen påpeker er blant annet bredbånds- og filmavgift og strømmesalg av premierefilmer.

Men nye avgifter står ikke øverst på ønskelisten til Svendsen. Telenor er Norges største bredbåndstilbyder og Svendsen har tatt på seg jobben med å samle bransjen til å komme med konkrete forslag. Arbeidsutvalget består av representanter fra de norske tv-, film- og bredbåndsaktørene.

- Dette kunne vi ikke sitte stille og se på. Vi er en stor aktør og jeg kunne dra koordineringen av arbeidsgruppen, sier Svendsen.

Det var i februar i år at regjeringen kalte inn bransjen til et møte og nå nærmer det seg en overrekkelse av de nye film- og tv-forslagene. Oppdraget beskriver Svendsen som «å tilrettelegge for å gjøre norsk innhold mer tilgjengelig» og «nye betalingsmodeller».

- Vi må få opp etterspørselen på samme måte som Netflix får opp etterspørselen. Vi ser at nordmenn etterspør «Kampen om tungtvannet», men den blir jo bare sendt på NRK på søndagskvelden og samtidig tar TV 2 store investeringer knyttet til norsk innhold. Kunne vi tilgjengliggjøre det slik at andre innholdsleverandører kan videreselge dette til sine sluttkunder på en betaling. Det er tanken, sier hun.

- Må spres på mer enn Sumo
Dramasuksessene «Frikjent» på TV 2 og «Kampen om tungtvannet» har nemlig vært store seersuksesser både på linær-tv og de nye plattformene, som NRKs tv-app og TV 2 Sumo. Svendsen sier seriene skapte store trafikkrekorder i Telenors nett.

- Det må spres mer enn bare på Sumo. Et tenkt eksempel er hvis Viasat er interessert i å plukke opp innholdet til TV 2 og spre det til sine sluttkunder. Det kan være kjempebra fordi ikke alle de har tilgang på Sumo. Vi må åpne opp, men med betalingsmodeller slik at vi sikrer at de som sår kan høste, sier hun.

Andre eksempler kan være en åpen markedsplass der kan kjøpe film- og tv-serier uansett hvilken kanal det sendes på.  For med større spredning av innholdet på flere plattformer og hos flere aktører, er håpet at tv-kanalene vil øke betalingsinntektene sine og dermed betale mer til de som produserer innholdet.

- Kan det bli en felles tv-portal?

- Jeg litt allergisk mot sånne plattformer, men det kommer til å bli noen forslag om hvordan dette kan løses. Kunne vi for eksempel selge en innholdspakke med datakapasitet. Er kundene villige til å ta en engangsbetaling eller et abonnement. Det sånne ting vi ser på, sier Svendsen.

Etter det Kampanje kjenner til skal forslaget overrekkes den 10. eller 11. juni.