Slik vant Andresen budkampen om NRK-tomta - ikke gitt at Snøhetta får oppdraget

Snøhetta gleder seg over seieren til Ferd, men det er ikke gitt at det blir arkitektene får den endelige jobben.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie og Dag Robert Jerijervi

Det kom inn syv indikative bud på NRKs tomt på Marienlyst i Oslo i fjor. Disse fikk anledning til å komme med reviderte bud. Deretter fikk fire budgivere anledning til å levere bindende bud, og til slutt stod det to partnere igjen og konkurrerte mot hverandre i den endelige budrunden.

Ferds konsernsjef Morten Borge sa på gårsdagens pressekonferanse at deres siste bud ble levert i en lukket konvolutt 19. desember i fjor. Det andre budet kom fra Obos, som altså trakk det kortesete strået.

I dag slapp NRK og Ferd nyheten om at de har signert en avtale om et salg av tomten på 85 mål. Det betaler de minst 3,75 milliarder kroner for. Den endelige summen kan bli på opp mot fem milliarder kroner, avhengig av hvordan tomten blir regulert.

- Det har vært en veldig nervepirrende vinter, sier Ferd-sjefen.

Her kan du se videointervju med Ferd-sjefen etter å ha gått seirende ut av budkampen. 

 

OBOS: - En del av livet

Åge Pettersen, kommunikasjonsdirektør Obos, ønsket i dag tidlig ikke å kommentere hvor langt de strakk seg i budrunden.

- Dette er en del av livet når man driver med eiendom og byutvikling. Det deles ikke ut andreplasser i budrunder. Vi har tatt salget til etterretning, da er det andre prosjekter vi må konsentrere oss om, sier han.

Leder for transaksjon Håkon Styrvold i Newsec beskriver det som «en fantastisk prosess».

- Det har vært et produkt som gir oss en oppmerksomhet som vi aldri har opplevd tidligere. Det har vært en lang prosess, vi har jobbet med dette prosjektet over to år og det krever mye av menneskene underveis. Og så er det litt med ærefrykt at man gjør noe slikt. Indirekte forvalter man samfunnets penger. Vi opplever også at alle de som har vært med i prosessen har gitt tilbakemelding på at den har vært ryddig, sier han til Kampanje.

Ifølge Dagens Næringsliv utløser salget en provisjon på 15 til 20 millioner kroner for eiendomsmeglerne.

Les også: Raja skal avgjøre milliardsalget av NRK-tomta - Eriksen etterlyser flere alternativer på østkanten

- Alle skal føle seg velkomne her

Både NRK og Ferd understreker at de inngår et partnerskap om tomten fremover. Overfor Kampanje forteller eier og styreleder Johan H. Andresen at det dreier seg om et «skjebnefellesskap». I henhold til avtalen har NRK helt til 2032 med å sjekke ut av lokalene på Marienlyst, uten at noen av dem tror det vil gå så lang tid.

NRK-sjefens ambisjoner er å bestemme seg for en ny plassering i løpet av året.

- Avtalen sier at NRK har mulighet til å være her i ganske lang tid, frem til de finner en tomt som de mener tilfredsstiller deres behov. Samtidig har vi sagt at vi skal betale en viss pris, eller et intervall, avhengig av både når.. ikke akkurat når de flytter ut, men i forhold til at reguleringsmyndighetene bestemmer hvor mye vi kan bygge, men NRK bestemmer da når vi kan bygge, sier Andresen til Kampanje.

Området på Marienlyst skal hovedsakelig bli regulert til boliger. Ferd-eieren ser for seg opp mot 1200 boliger på områder. I tillegg vil de legge til rette for så mye som 1000 arbeidsplasser.

- Det vil også bli masse service-tilbud, naturligvis. På bakken her, på gateplan og ikke minst i huset bak oss her (Kringkastingshuset, red. anm), som er fredet, vil det kunne bli hotell. Vi vet ikke om det er mulig, men vi håper det. Og så vil det være mulighet for at folk vil kunne leie seg inn i ikoniske rom og studioer, hvor de kanskje vil lage en podkast eller en egen sending. Så her blir det mange muligheter. Vi er veldig åpne egentlig, også for innspill fra andre på hvordan vi både kan ivareta arven etter NRK, men også utvikle den, sier Andresen.

- Dette er jo en allerede velstående bydel, og det høres ut som at dette kan bli et ganske dyrt prosjekt – hvordan skal dere sørge for at vanlige Oslo-borgere føler seg velkomne her?

- At alle skal føle seg velkomne her, det skal vi klare å sørge for. Det vil naturligvis være avhengig av at vi klarer å utvikle boliger som lar seg selge til en sånn pris at vi har råd til å gjøre alle de andre tingene. For det er ikke alt som vil være lønnsomt. Det er noen ting som er komplisert. Jeg nevnte dette med vern, forholdet til naboene som vi skal utvikle, det er forhold til idrettsklubber og så videre.

Snøhetta står bak tegningene

Ferd har samarbeidet med arkitektfirmaet Snøhetta om å utvikle tomten. Da prosjektet ble presentert i Ferds egen publikasjon Ferdmagasinet i fjor, ble prosjektet kalt Lyst.

Les også: Slik ser Ferd og Snøhetta for seg NRK-tomten på Marienlyst

Der kommer det frem at de i tillegg til 1200 moderne boliger, også vil bygge om Kringkastingshuset til «Lysthuset», der «innovasjon- og gründervirksomhet skal møte lekende barn, coworking spaces, sosiale entreprenører, koselige cafeer og spennende hotellkonsept».

De ser for seg at et solcelletak over Kringkastingshuset skal gjøre bygget selvforsynt med energi. Det skal være muligheter for takhager og uteserving og et utsiktspunkt på tuppen av bygget.

Men det er ikke gitt at det er Snøhetta som skal tegne de endelige planene for området.

Ingebjørg Skaare, seniorarkitekt og prosjektleder for «Lyst», sier til Kampanje at de ansatte i Snøhetta i dag har vært svært fornøyde.

- Snøhetta er veldig glade og fornøyde med at Ferd har inngått og skrevet under på avtalen. Dette blir et veldig spennende prosjekt for Oslo fremover, sier hun. 

- Hva slags avtale er det dere i Snøhetta har inngått med Ferd? 

- Det vi har tegnet foreløpig er en mulighetsstudie for Ferd, som viser hvilke muligheter Ferd kunne se i dette prosjektet. Nå er dette prosjektet avsluttet. Nå er det reguleringsplanen Ferd er i gang med, og et annet firma jobber med reguleringsplanen for NRK. Når planen er på plass, kommer vi til å ta opp igjen kontakten med Ferd. Intensjonen er at vi ønsker å fortsette samarbeidet, sier Skaare. 

Fra TV- til lysthus:

Kringkastingshuset skal blant annet romme et kunnskapssenter og en møteplass for innovasjon og næringsliv. Foto: Snøhetta/Plomp

Slik vant Andresen budkampen om NRK-tomta - ikke gitt at Snøhetta får oppdraget