Ferd blir ny eier av den gamle NRK-tomta på Marienlyst. Det ble kjent onsdag denne uken. Dermed blir investeringsselskapet til den kjente investoren og tobakksarvingen Johan H. Andresen, nye eier av Marienlyst og de delvis verneverdig NRK-bygningene.

Les også: Slik ser Ferd og Snøhetta for seg NRK-tomten på Marienlyst

Kjøpesummen for NRK-tomten på 85 mål og bygningene på Marienlyst skal være på minst 3,75 milliarder kroner, skriver NRK, avhengig av reguleringsplanen og hvor mye Ferd får bygge på tomten.

- Dette er en mulighet som dukker opp én gang i løpet av en generasjon, sier konsernsjef i Ferd, Morten Borg, på pressekonferansen på Marienlyst i dag.

Les også: Ferd-eier Johan H. Andresen blar opp over 3,7 mrd. for NRK-tomten

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kunne på dagens pressekonferanse fortelle at planene om en flytting ble drøftet allerede med daværende kulturminister Hadia Tajik tilbake i 2013.

Eriksen sier det «er vemodig å flytte fra Marienlyst», men at det er åpenbare grunner til at allmennkringkasteren må flytte.

- Dette bygget er for dyrt for NRK, sier Eriksen.

Må godkjennes av Raja
Salget til Ferd avhenger imidlertid av at kulturminister Abid Raja godkjenner salget. Det understreker styreleder i NRK, Birger Magnus.

- Avtalen med Ferd gir NRK minst 3,75 milliarder kroner og dermed muligheter til å finansiere tomt og bygg. Det gir oss en veldig frihet og vi er veldig glad for den tilliten vi da også regner med å få fra Kulturdepartementet. For denne avtalen må godkjennes fra generalforsamling som da er Kulturdepartementet. Og det er også en annen forutsetning for at denne avtalen faktisk blir virkelighet og det er at vi får til en reguleringsplan for området.

Som kulturminister er Abid Raja også generalforsamling i NRK.

- Jeg regner med at styret i NRK kommer til generalforsamlingen med en sak om dette, noe som er nødvendig for å gjennomføre salget. Det er ikke naturlig for meg å kommentere dette ytterligere før generalforsamlingen har behandlet saken. Det er NRK og kjøper som må ta videre spørsmål, sier Raja til Kampanje.

Jakter nye lokaler
Hvor NRK nå skal flytte er ikke kjent, men ledelsen i NRK er i full gang med å jakte på tomter og ny adresse. Men i jakten på nytt NRK-lokale etterlyser Eriksen nå bedre alternativer i Oslo øst. Til Kampanje sier Eriksen at de er blitt tilbudt flere tomter både på Bryn, Økern og området i gamle-Oslo som Kampanje tidligere har omtalt.

Utfordringen med Botsen-tomta (tidligere kretsfengsel i Oslo, Botsfengslet) er ifølge Eriksen at «der er det forbrytere fra før». Eriksen tror det vil ta tid å avvikle fengselsdrifta.

- Jeg registrerer at hver gang at jeg snakker med Oslo-politikere uansett parti, vil de at NRK skal være med å utvikle Oslo. Det kan vi være med på. Men det er ikke mange alternativene som møter de kriteriene som NRK har satt, sier Eriksen til Kampanje.

Se video fra dagens pressekonferanse på Marienlyst her.