Schibsted-aksjen har lagt bak seg et sterkt børsår med en oppgang på rundt 70 prosent. Til sammenligning har hovedindeksen steget med litt over 23 prosent. Dermed legger Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal bak seg et av de sterkeste Schibsted-årene på Oslo Børs siden selskapet gikk på børs for første gang på begynnelsen av 1990-tallet.

Det norske mediekonsernet som driver stort innen online rubrikk med selskaper som Finn, Blocket og franske Leboncoin og store norske og svenske mediehus, starter det nye året med en rekordhøy aksjekurs på over 400 kroner. Analytiker Preben Rasch-Olsen i meglerhuset Carnegie snakker om en «reprising» av hele Schibsted etter at aksjekursen ved inngangen til 2013 lå på 240 kroner.

- Det skyldes satsingen på classifieds og at markedet tror selskapet vil lykkes. 2013 ble preget av hvor bra det har gått i franske Leboncoin og at man nå tror de vil lykkes i flere markeder i tillegg til Frankrike og Norden. Det har dermed funnet sted en reprising av selskapet, sier han.

- Schibsted unik
Markus Bjerke i Arctic Securities sier den sterke veksten Schibsted-aksjen har opplevd det siste året også må sees i lys av utviklingen for hele rubrikksektoren.

- Det er viktig å få med seg at hele denne sektoren, som består av en åtte til ti spillere, har gått meget sterkt i år med et snitt på 76 prosent og noen så mye som 190 prosent. Schibsted har med andre ord ikke gjort det bedre enn hele sektoren, men de har gjort det bra med en vekst på rundt 70 prosent og de er den eneste spilleren som har klart å replikere seg selv i nye markeder med suksess. Det gjør Schibsted litt unik, sier Markus Bjerke til Kampanje.

Bare på rubrikksiden har Schibsted i dag en omsetning på 3,1 milliarder kroner per tredje kvartal i 2013 og et resultat før organiske investeringer på 1,4 milliarder kroner. Selskaper sitter dermed igjen med så mye som annenhver krone i fortjeneste. Arctic-analytikeren sier det særlig er utviklingen i Frankrike som har dratt aksjekursen oppover i 2013.

- Det er utviklingen i Frankrike og en helt ny verdifastsetting av deres online-posisjoner på mye høyere multipler. Da går kursen opp. Samtidig så har Schibsted også har levert gode underliggende tall gjennom hele året og de har også levert ganske bra på mediesiden, sier han.

Spente på Italia
Flere meglerhus har igjennom hele 2013 vært svært positive til Schibsted og mange oppgraderte sine kursmål etter at selskapet annonserte sitt nye rubrikksamarbeid med Telenor i Asia og Sør-Amerika. En rekke meglerhus har i dag en kjøpsanbefaling på aksjen og et av de meglerhusene som ligger aller høyest i sitt kursmål er Arctic Securities som i en rapport gitt ut rett før jul oppjusterte til 500 kroner.

I rapporten forventer Arctic at Schibsted vil lande en omsetning på snaue 16 milliarder i 2014 og 1,4 milliarder kroner i overskudd før skatt.

- Hva vil du følge spesielt med på i 2014?

- Det vil være utviklingen i Italia, Spania og eiendomsvertikalen i Frankrike. Det blir også spennende å se hvordan det går med satsingen på jobb og eiendom i Sverige. Det er to vertikaler som kan bli veldig lønnsomme, sier Markus Bjerke.

Litt mer lunken til utviklingen i aksjekursen på kort sikt er Carnegie-analytikeren, Preben Rasch-Olsen.

- Jeg har veldig tro på det de driver med, men har satt aksjen ned til «hold». Jeg tror forventningene på kort sikt ligger litt høyt og forventer ikke så mye av aksjen i 2014 i hvert fall ikke for de neste seks månedene, men jeg tror det er mulig å se aksjen over fem hundre kroner to-tre år frem i tid. Nå har reprisingen skjedd og så må selskapet bevise, sier Rasch-Olsen.

Rasch-Olsen sier at også han vil være spent på utviklingen i særlig Italia med tjenesten Subito i det kommende året.

- Aksjemarkedet vil være ekstremt fokusert på Italia, men konkurransen der er tøff og selv om de vokser i antall brukere kommer det til å ta tid før de vil klare å hente ut alt på pris, sier han.

Tar igjen Orkla
Med den kraftige aksjeoppgangen går Schibsted inn i det nye året med en markedsverdi på over 43 milliarder kroner. Selskapet har dermed lagt på seg over 20 milliarder kroner de siste 12 månedene og er nå i ferd med å ta igjen den gamle industrigiganten Orkla i markedsverdi på Oslo Børs.

Orkla, som i dag kunngjorde at konsernsjef Åge Korsvold trekker seg når ny sjef er på plass, har i dag en markedsverdi på 48,2 milliarder kroner. Rasch-Olsen utelukker ikke at Schibsted blir større enn Orkla.

- Det kan definitivt skje, men det skjer nok ikke i år. Da må Schibsted-kursen gå femti kroner, mens Orkla ligger stabilt, og det er nok litt voldsomt. Vi snakker nok to-tre år lenger ned i gaten, sier han.

Men dersom Arctic Securities treffer med sine kursmål og Orkla fortsetter å prestere på samme nivåer som i 2013, vil Schibsted allerede i år ha en markedsverdi på over 50 milliarder kroner. Bjerke sier han ikke vil uttale seg om Orkla da han ikke følger selskapet, men sier Schibsted har alle muligheter til å prestere godt også i 2014.

- Vi tror utsiktene til Schibsted for neste år vil være enda bedre enn de var ved inngangen til 2014, sier han.