I tredje kvartal 2024 abonnerte hele 85 prosent av den norske befolkningen på minst én strømmetjeneste – en økning på to prosentpoeng sammenlignet med samme kvartal i 2023. I snitt abonnerer nordmenn på 3,3 tjenester.
Personer under 30 år og de med høy husstandsinntekt har betydelig flere abonnementer enn de over 60 år og husholdninger med lavere inntekt. Men veksten er størst blant dem over 50 år. Dette samsvarer med analyser fra TVOV og F&M, som viser at endringene i seermønstre nå er størst blant personer over 50. De ser mindre på tradisjonell lineær TV og strømmer stadig mer innhold, som live sport, serier og filmer.
TV 2 Play vokser fra 47 prosent til hele 52 prosent og nærmer seg Netflix. I 2020 hadde Netflix over dobbelt så mange abonnenter som TV 2 Play, men nå er forskjellen redusert til bare 12 prosentpoeng. På tredjeplass følger Max med 45 prosent.
Etter en jevn vekst siden 2020 opplever Disney+ nå for første gang en tilbakegang. Dette reiser spørsmålet om Disney+ har nådd toppen, og om de nå er avhengige av å lansere nye serier og filmer for å holde på abonnentene, ettersom mye av innholdet allerede er konsumert av deres seere.
Viaplay sliter også med å opprettholde abonnementsmassen og opplever en tilbakegang sammenlignet med tredje kvartal 2023. Selskapet har gjennomgått kostnadskutt og møter utfordringer knyttet til piratstrømming og kontodeling. Det blir derfor spennende å se hva som skjer i de kommende månedene, når mange vil vurdere å tegne abonnement for å følge Premier League, vintersport og lignende. Spørsmålet er hvor mange dedikerte Premier League-entusiaster som er villige til å betale 749 kroner per måned for å få tilgang.
Eurosport Player og SkyShowtime vokser relativt sett mest, noe som gjør at de mindre strømmetjenestene nå tar innpå de største. Dette bidrar til at konkurransen om de norske strømmekundene tilspisses ytterligere.
Sett fra et norsk perspektiv er det positivt at strømmetjenester som TV 2 Play og NRK TV fortsatt er blant de mest brukte. Men vi operer i et globalt mediemarked, og funn fra Kantar Media 24Timer viser at en stadig større andel av vår tid går til utenlandske medier. Norge har et av verdens mest velutviklede strømmemarkeder, og tall fra Strømmetoppen bekrefter at de fleste av de største strømmetjenestene har utenlandske eiere.
Samtidig øker husholdningenes utgifter til strømmetjenester jevnt. I gjennomsnitt bruker nordmenn nå 362 kroner i måneden, en oppgang på 71 kroner sammenlignet med tredje kvartal 2023. Mens en økende del av husholdningsbudsjettet går til strømmetjenester, er det ingen tilsvarende vekst i utgifter til skriftlige medier som aviser, magasiner og bøker. Med utenlandske eiere bak flertallet av strømmetjenestene kanaliseres en stadig større andel av norske husholdningers medieforbruk til utenlandske aktører – noe som skjer på bekostning av norske mediebedrifter. Dette er en utfordring for den norske mediebransjen og mediemangfoldet.
Fakta om undersøkelsen
Dataene er samlet inn gjennom Forbruker & Media (F&M), som er Norges største markedsundersøkelse og gjennomføres kontinuerlig gjennom hele året. Det rapporteres med omtrent 3.000 respondenter hvert kvartal, totalt 12.000 årlig. Mer informasjon finnes på Kantar Medias nettsider. Fra tredje kvartal 2023 er spørreskjemaet for måling av strømmetjenester i F&M forbedret, og spørsmålene om kjennskap og abonnement har fått en bedre visuell fremstilling.
TV 2 Play vokser i Kantar Medias siste undersøkelse av det norske strømmemarkedet, mens flere av deres største konkurrenter går tilbake.
Kommentér